Γ. Καμίνης στην ThessNews: «Ήρθα για να μείνω»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 3.11.2017 | 22:30 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Γ. Καμίνης στην ThessNews: «Ήρθα για να μείνω»

Συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || [email protected]

Απαντήσεις για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το εκλογικό κοινό της Κεντροαριστεράς δίνει μέσω της ThessNews ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος αρχηγός, Γιώργος Καμίνης.


Δηλώνει πως «ήρθε για να μείνει» ως συνιδρυτής του νέου φορέα, απαντά στις κριτικές που δέχθηκε όταν ξεκαθάρισε ότι θα μείνει στον Δήμο Αθηναίων, ενώ παράλληλα τονίζει πως αυτές οι εκλογές είναι «ίσως η τελευταία ευκαιρία για την προοδευτική δημοκρατική παράταξη».


Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε στην περιοδεία σας από πόλη σε πόλη; Τι θέλει ο κόσμος από τον νέο φορέα;
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας μου έχω επισκεφθεί περισσότερους από 35 νομούς και αυτό που θεωρώ χαρακτηριστικό είναι αυτό που ακούν όλοι οι υποψήφιοι από τους πολίτες, από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη: οι Έλληνες και οι Ελληνίδες περιμένουν από εμάς κάτι μεγάλο και σύγχρονο. Είναι στο χέρι μας αν θα κάνουμε ένα μικρό τρίτο κόμμα ή θα ηγηθούμε της προσπάθειας για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. 


Υπάρχει στόχος αναφορικά με το πόσοι θα πάνε στην κάλπη; Άλλη νομιμοποίηση θα έχει ο νέος αρχηγός με 30.000 ψήφους και άλλη με 200.000;
Είναι μία μοναδική και ίσως η τελευταία ευκαιρία για την προοδευτική δημοκρατική παράταξη να ενωθεί και να αλλάξει το πολιτικό τοπίο, ώστε να δώσει ελπίδα στους πολίτες. Κι αυτή τη νομιμοποίηση μόνο οι πολίτες θα μας τη δώσουν, με τη μαζική τους συμμετοχή στις 12 και στις 19 Νοεμβρίου. Για αυτό τους καλώ να ακούσουν τις θέσεις όλων των υποψηφίων και να επιλέξουν αυτήν ή αυτόν που τους εκφράζει περισσότερο. Γιατί, βλέπετε, ο σημερινός διπολισμός ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ είναι χωρίς αύριο, δεν αναφέρεται στο παρόν και στο μέλλον αλλά στο παρελθόν. Είναι μια στρεβλή συνέχεια της στείρας αντιπαράθεσης μνημόνιο – αντιμνημόνιο, από την οποία πρέπει να ξεφύγουμε οπωσδήποτε, γιατί μας κρατάει στάσιμους.

Γιατί ένας κάτοικος της Καστοριάς, όπου βρεθήκατε πρόσφατα, να ψηφίσει τον δήμαρχο Αθηναίων για νέο ηγέτη της Κεντροαριστεράς;
Όπως ίσως ήδη να γνωρίζετε, προέρχομαι από την κοινωνία των πολιτών, έχω δουλέψει σκληρά είτε στο Πανεπιστήμιο, είτε στον Συνήγορο του Πολίτη, είτε μετά ως δήμαρχος. Δεν υπήρξα ποτέ άνθρωπος των μηχανισμών και των κλειστών συστημάτων, αλλά είμαι άνθρωπος που πιστεύει στη σύνθεση, είμαι άνθρωπος που πιστεύει στη δύναμη των αξιών αλλά και της βαθιάς δημοκρατικής παράδοσης αυτής της παράταξης. Σε αυτήν ακριβώς την ανάγκη απαντά η δική μου υποψηφιότητα. Στην ανάγκη να συσπειρώσουμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες γύρω από τη Δημοκρατική Παράταξη, να ενώσουμε τον κατακερματισμένο χώρο μας και να δημιουργήσουμε ξανά μια νικηφόρα προοπτική.  Για αυτό και καλώ όλους τους πολίτες να πάρουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία, που θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο βήμα για την αναγέννηση της παράταξης αλλά και ένα μεγάλο βήμα για την Ελλάδα του αύριο, για μια κοινωνία ανοιχτή και βαθιά δημοκρατική. 


Έχετε δεχθεί αρκετή κριτική για το γεγονός ότι δηλώσατε πως δεν θα αφήσετε, ακόμη κι αν εκλεγείτε, τον δημαρχιακό θώκο. Δεν παραείναι μεγάλα και τα δύο καρπούζια για να είναι κάτω από την ίδια μασχάλη;
Δεν είμαι άνθρωπος που αφήνει πράγματα στη μέση, αλλά δεν είμαι και αυτός που διακατέχεται από δογματισμούς που μπορούν να βλάψουν την αποστολή μου. Τη  σχέση εμπιστοσύνης με τους δημότες, που δυο φορές με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, δεν πρόκειται να την καταργήσω με μια δήλωση. Στον δήμο διοικώ συλλογικά, μαζί με δέκα αντιδημάρχους. Τα αρχηγικά κόμματα στην εποχή των δικτύων αποτελούν παραφωνία. Ως επικεφαλής, θα λειτουργήσω συλλογικά και θα εξαντλήσω κάθε δυνατότητα συνδυασμού διοίκησης και των δύο, δήμου και νέου φορέα.


Το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε μια κόντρα σας με τον Στ. Θεοδωράκη. Σας κατηγορούν ότι όλα όσα είπατε περί life style είναι λόγω του ότι στοχεύετε στο ίδιο «μη κομματικό κοινό». Πώς απαντάτε και επίσης στο σενάριο εκλογής του κ. Θεοδωράκη, εσείς θα παραμείνετε «στρατιώτης» του χώρου;
Ο όρος «κόντρα» είναι μία έννοια που δεν αντιπροσωπεύει την εκλογική αναμέτρηση για την ηγεσία του νέου φορέα. Είναι κρίμα όταν πολιτικές αναφορές προσλαμβάνουν προσωπική διάσταση. Θα συνεχίσουμε να μιλάμε πολιτικά για όλα. Σχετικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, απαντώ ότι εγώ ήρθα για να μείνω, συνιδρυτής του νέου πολιτικού φορέα της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #77 (27/10/2017)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω