Σε θετικό κλίμα η συνάντηση του Κουρουμπλή με τον Τούρκο ομόλογό του

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 12.10.2017 | 19:54 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση του Κουρουμπλή με τον Τούρκο ομόλογό του

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το πρωί συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνίας Αχμέτ Αρσλάν, στο υπουργείο Ναυτιλίας στον Πειραιά.

Οι δυο υπουργοί συζήτησαν μεταξύ άλλων το ζήτημα που προέκυψε μετά τη διακοπή των δρομολογίων εμπορικών σκαφών με τουρκική σημαία, που εκτελούν δρομολόγια προς την Ελλάδα, καθώς και για τον θαλάσσιο τουρισμό γενικότερα και τις θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει απαγορεύσει στα τουριστικά πλοία της να προσεγγίζουν τα νησιά της Ελλάδας από τις 25 Σεπτεμβρίου, όταν οι ελληνικές αρχές προέβησαν σε κατάσχεση τουριστικών σκαφών τα οποία παραβίαζαν συγκεκριμένες διεθνείς διατάξεις (ασφάλεια πλεύσης και επιβατών, προστασία περιβάλλοντος, πιστοποιητικά αξιοπλοΐας).

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλής απέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο υφιστάμενο διμερές θεσμικό πλαίσιο στο ναυτιλιακό τομέα, το οποίο αποτελεί τη βάση της δομημένης ναυτιλιακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που έχει επιτρέψει στις δύο χώρες να αποκομίζουν αμοιβαία οφέλη. Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στη σημασία της περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και του θαλάσσιου τουρισμού, με στόχο την από κοινού επιδιωκόμενη οικονομική ευημερία των παράκτιων περιοχών και των κοινοτήτων τους. Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε τη σαφή πολιτική προτεραιότητα του Υπουργείου στη διασφάλιση ύψιστων επιπέδων ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η οποία μεταφράζεται σε υψηλό επίπεδο υπηρεσιών τόσο για τους επιβάτες όσο και για τους τουρίστες που επιλέγουν την Ελλάδα και την Τουρκία για τις διακοπές τους.

Ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών κ.Arslan απέδωσε έμφαση στην υφιστάμενη στενή συνεργασία Ελλάδος-Τουρκίας στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών, καθώς και στη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Ο Τούρκος Υπουργός εστίασε στα πεδία του θαλάσσιου εμπορίου και του θαλάσσιου τουρισμού μεταξύ των ελληνικών νήσων του Αν. Αιγαίου και των τουρκικών ακτών. Επιπρόσθετα, προσδιόρισε τις εμπορικές θαλάσσιες δραστηριότητες ως πρόσφορο πεδίο διμερούς συνεργασίας που συμβάλλει στην ανάπτυξη των εθνικών οικονομιών και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών των δύο χωρών, δεδομένης της εγγύτητάς τους και της σταθερής προτίμησης των τουριστών στις παράκτιες περιοχές τους.

Και από τις δύο πλευρές, πάντως, κατέστη σαφές ότι επιθυμούν την ειρηνική συμβίωση των δύο λαών, και όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν να εξετάζονται στο πλαίσιο αυτής της συνεννόησης και των αμοιβαίων συμφερόντων.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω