Πιάτσα λαθρεμπόρων και τοξικομανών η Αριστοτέλους  - Τα οργανωμένα κυκλώματα και ο τρόπος δράσης (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 11.10.2017 | 16:32 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Πιάτσα λαθρεμπόρων και τοξικομανών η Αριστοτέλους - Τα οργανωμένα κυκλώματα και ο τρόπος δράσης (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

THESSNEWS

Απελπιστική είναι η κατάσταση στην πλατεία Δικαστηρίων στην Αριστοτέλους από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και ουσιών καθώς και από τους τοξικομανείς που κάνουν χρήση ναρκωτικών σε κοινή θέα, δίπλα από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου.

Το πρόβλημα με τη διακίνηση των λαθραίων τσιγάρων στην Αριστοτέλους και στα γύρω στενά δεν είναι τωρινό, ωστόσο όσο περνά ο καιρός το πρόβλημα οξύνεται. Οι λαθρέμποροι βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πλατείας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να πτοούνται απ’ το γεγονός ότι λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου.

 

Ο τρόπος δράσης…

Οι λαθρέμποροι δρουν οργανωμένα, σε ομάδες, όπου ο καθένας έχει τον ρόλο του. Ο άνθρωπος - κράχτης που ψαρεύει τους περαστικούς. Πλευρίζει τον κόσμο και ψιθυρίζει τη φράση «τσιγάρα.. καπνό…». Αν ο ενδιαφερόμενος θελήσει, ο κράχτης τού λέει τις τιμές, μέχρι 2,5 ευρώ το πακέτο και 10-15 ευρώ η κούτα, ανάλογα με τη μάρκα. Στη συνέχεια κάνει νόημα σε άλλο άτομο, συνήθως γυναίκα, για να φέρει το πακέτο ή την κούτα. Η συνεργός με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις σηκώνει ένα καπάκι φρεατίου, βάζει τα τσιγάρα σε μια σακούλα και τα παραδίδει στον πελάτη παίρνοντας το αντίτιμο. Η όλη διαδικασία δεν κρατά περισσότερο από δύο λεπτά και επαναλαμβάνεται συνεχώς. Σε καίρια σημεία υπάρχουν οι τσιλιαδόροι, οι οποίοι ειδοποιούν σε περίπτωση εφόδου της αστυνομίας.

Αύξηση της λαθραίας πώλησης

Ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπολών - Ενοικιαστών Περιπτέρων, Κώστας Ιακώβου, τονίζει ότι μια από τις κύριες αιτίες αύξησης της λαθραίας πώλησης τσιγάρων είναι η αύξηση της φορολογίας στα προϊόντα καπνού. «Το κράτος δεν διευκολύνει τους καταναλωτές καπνικών προϊόντων, καθώς αυξάνεται διαρκώς η τιμή τους, με συνέπεια να καταφεύγουν στα φθηνότερα λαθραία» δηλώνει στην ΤhessΝews.
Όπως επισημαίνει, η Ένωση έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις  για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε οι παραβάτες να έχουν μεγαλύτερες κυρώσεις. Για παράδειγμα, να αυξηθεί η καταβολή δασμού από 1.500 σε 20.000 ευρώ. «Είχαμε καταθέσει την πρόταση στην τότε υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαλαβάνη και αυτό που μας ρώτησε ήταν πώς θα εξασφαλίσουμε ότι θα πάρουμε αυτά τα λεφτά». «Μείναμε αγάλματα από την ερώτηση της υπουργού» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πώληση λαθραίων τσιγάρων έχει αυξηθεί τα τελευταία 2 χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει ένα 30% μερίδιο στην αγορά. «Η λαθρεμπορία συνέβαλε στο να βάλουν λουκέτο χιλιάδες περίπτερα. Από τα 15.000 που λειτουργούσαν το 2011 σήμερα έχουν μείνει μόνο 7.000. Χάθηκαν 100.000 θέσεις εργασίας» σημειώνει ο κ. Ιακώβου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρήματα που χάνει το ελληνικό κράτος από το λαθρεμπόριο τσιγάρων κάθε χρόνο αγγίζει το 1 εκ. ευρώ τον χρόνο. «Ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα αφυπνιστεί το ελληνικό κράτος και θα πράξει τα δέοντα, για να διασφαλίσει τους νόμιμους και όχι τους παράνομους επαγγελματίες» καταλήγει.

 

Μεγάλη ζημιά στα περίπτερα

Ο Χρήστος είναι 16 χρόνια περιπτεράς στην πλατεία. Όπως αναφέρει στην ΤhessΝews, η οικονομική ζημιά των περιπτεράδων από την πώληση των λαθραίων τσιγάρων είναι τεράστια. Σημειώνει πως όταν η αστυνομία εντοπίσει κάποιο μεγάλο φορτίο λαθραίων και οι πωλητές μείνουν για λίγες ημέρες, αμέσως ανεβαίνει ο δικός του τζίρος κατά 200 ευρώ την ημέρα.

Σύμφωνα με τον Χρήστο, το πρόβλημα έγκειται και στην αύξηση της τιμής των τσιγάρων τα τελευταία χρόνια. «Είχα μόνιμους πελάτες που μου είπαν ότι δεν έχουν πλέον τα χρήματα να αγοράζουν τσιγάρα από το περίπτερο» σημειώνει χαρακτηριστικά.

 

Οι έλεγχοι της αστυνομίας και το θέατρο του παραλόγου

Κατά διαστήματα, κάποιες φορές ακόμη και μέσα στην ίδια ημέρα, αστυνομικοί πραγματοποιούν εφόδους και προχωρούν σε συλλήψεις. Ωστόσο, όπως λένε, τα ίδια άτομα που θα συλλάβουν τη μια μέρα μπορεί να είναι στον δρόμο την επόμενη και να διαπράττουν το ίδιο αδίκημα.

Ο Θοδωρής Τσαϊρίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, επισημαίνει στην ΤhessΝews: «οι αστυνομικοί κάνουν το καθήκον τους, συλλαμβάνουν και οδηγούν στη δικαιοσύνη. Από κει και πέρα, αν τα ίδια άτομα κυκλοφορούν την επόμενη μέρα στον δρόμο, δεν ευθύνεται η αστυνομία». Ο κ. Τσαϊρίδης σημειώνει «πρέπει να προσέξουμε τη νομοθεσία αν θέλουμε να έχουμε ουσιαστική επίλυση του προβλήματος». Τονίζει ότι δεν υπάρχει αυστηρότερη ποινή, με συνέπεια ο δράστης να οδηγείται στο αυτόφωρο, να πληρώνει τους δασμούς και να βρίσκεται πάλι στην πιάτσα να διαπράττει το ίδιο αδίκημα. «Είναι ένα θέατρο του παραλόγου» σημειώνει ο κ. Τσαϊρίδης.

Σε απόσταση αναπνοής από την πιάτσα των τοξικομανών και των λαθρεμπόρων είναι τοποθετημένη η μόνιμη δύναμη ανδρών της αστυνομίας που φρουρεί τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ επί της Εγνατίας . Η κλούβα των ματ βρίσκεται στην κυριολεξία λίγα μόλις μέτρα από τα σημεία όπου γίνεται η παράνομη διακίνηση και η χρήση ουσιών. Οι αστυνομικοί που φρουρούν την είσοδο των γραφείων γίνονται μάρτυρες των παράνομων  δραστηριοτήτων.

 

Χρήση ναρκωτικών σε δημόσια θέα

Στην απέναντι πλευρά της Εγνατίας, δίπλα από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου, τοξικομανείς μαζεύονται από το πρωί περιμένοντας τα βαποράκια που θα φέρουν τη δόση τους. Ανθρώπινα ράκη, σέρνονται από παγκάκι σε παγκάκι, παίρνουν τη δόση τους και αφήνονται στην επήρεια των ναρκωτικών. Συνήθως δεν δημιουργούν προβλήματα στους περαστικούς, όμως υπάρχουν φορές που συμπλέκονται μεταξύ τους.

Ο Χρήστος τούς βλέπει κάθε μέρα μέσα από το περίπτερο και αγανακτεί. «Δεν είναι δυνατόν να περνάνε οι τουρίστες και να αντικρίζουν αυτό το θέαμα. Κάποιοι τους φωτογραφίζουν και ρωτάνε γιατί η πολιτεία δεν μεριμνεί για αυτά τα άτομα, μερικοί έχουν και μικρά παιδιά που τους κλείνουν τα μάτια για να μην τους δουν» λέει.

Ο Ιβάν έχει κατάστημα στη Χαλκέων. «Τα τελευταία δύο χρόνια το πρόβλημα έγινε μεγαλύτερο» λέει και συνεχίζει: «Κάποιες φορές μαλώνουν και μάλιστα άγρια. Μια μέρα μπήκε ένας χτυπημένος, γεμάτος αίματα, μέσα στο μαγαζί μου». Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν πέφτει το σκοτάδι ο φόβος μεγαλώνει «η κοπέλα που κάνει την απογευματινή βάρδια μου ζήτησε να αλλάξουμε ωράριο γιατί φοβάται να φεύγει βράδυ» σημειώνει.

Ο Κώστας, υπάλληλος σε μίνι μάρκετ, αναφέρει «συνήθως δεν δημιουργούν προβλήματα στον κόσμο, αλλά το μεγαλύτερο κακό το κάνουν στον εαυτό τους. Είναι σαν να βλέπεις ζόμπι».

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #74 (07/10/2017-08/10/2017)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω