«Ζόμπι» επιχειρηματίες και δήθεν μεταρρυθμίσεις βάζουν εμπόδια στην έξοδο από την κρίση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 10.10.2017 | 13:49 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

«Ζόμπι» επιχειρηματίες και δήθεν μεταρρυθμίσεις βάζουν εμπόδια στην έξοδο από την κρίση

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || [email protected]

Ακόμη και σήμερα οι αδειοδοτήσεις επενδύσεων είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση

Οι τραγελαφικές καταστάσεις στο πεδίο της προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα καταδεικνύουν πως δυστυχώς υπάρχει ακόμη δρόμος, προκειμένου να πιάσουν τόπο οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, οι οποίες για τους πολίτες έχουν φτάσει να σημαίνουν μόνο μειώσεις των εσόδων τους.

Την ίδια στιγμή, όσοι επιχειρηματίες επιλέγουν την Ελλάδα για να επενδύσουν, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες για τη διεκπεραίωση διαδικασιών, που σε άλλες χώρες αποτελούν καθημερινότητα, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές για την ανάγκη εξυγίανσης της «Κόπρου του Αυγεία» που συνιστούν όσοι επιχειρηματίες έδιωξαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και αφήνουν τις εγχώριες επιχειρήσεις τους να «βουλιάζουν».

Για «λόμπι των ζόμπι» έκανε λόγο από το βήμα του Thessaloniki Summit ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, «φωτογραφίζοντας» ευθέως εκείνους τους επιχειρηματίες που έβγαλαν εκτός χώρας τα κεφάλαιά τους και την ίδια στιγμή εμφανίζονται αναξιοπαθούντες, δεν πληρώνουν τα τραπεζικά χρέη τους και ζητάνε νέες δανειοδοτήσεις για να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις τους.

Ο κ. Χριστοδουλάκης ήταν ιδιαίτερα καυστικός για το παραπάνω φαινόμενο, σημειώνοντας πως το «λόμπι των ζόμπι» διάγει τρυφηλή ζωή, κρατάει έξω τα λεφτά του και δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του, ενώ κάλεσε τις τράπεζες να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των επιχειρηματιών που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους και την ίδια στιγμή έχουν διώξει τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Ο ίδιος τόνισε ότι αυτά τα «ζόμπι» θέλουν να λεηλατήσουν και τους τελευταίους εναπομείναντες πόρους της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή δεν χαρίζονται στεγαστικά δάνεια σε φτωχά νοικοκυριά, που βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική αδυναμία.

 

Μονά-ζυγά δικά τους

«Τα λεφτά έξω και δικά μας, οι ζημιές μέσα και δικές σας» υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλάκης ότι είναι η τακτική αυτών των επιχειρηματιών.

Αναφερόμενος στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων, δήλωσε ότι χρειάζονται πλέον 120 δις ευρώ απλά και μόνο για να επανέλθουμε στα επίπεδα προ της κρίσης.

Για τον κ. Χριστοδουλάκη, η χώρα έχει μετατραπεί σε μία απέραντη «Επενδυτική Πλατεία Κλαυθμώνος», λέγοντας ότι δυστυχώς όσο περισσότερο προχωρά μία επένδυση στη χώρα, τόσο αυξάνονται τα ευγενή κίνητρα κάποιων για να την μπλοκάρουν.

Έτσι, χρειάζεται η θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου με ολική και ολιστική έγκριση των επενδύσεων εκ των προτέρων, ενώ είπε ότι πολλές φορές το πρόβλημα των επενδυτών είναι η αναπάντεχη τρικλοποδιά.

Μάλιστα, σημείωσε ότι κάθε χρόνο αποξηλώνουμε παραγωγικό, επενδυμένο δηλαδή κεφάλαιο 15 δις ευρώ και για να ανατραπεί αυτή η πορεία αποεπένδυσης, πρέπει να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα, όπως η υιοθέτηση της βιομηχανικής πολιτικής που προ διετίας διαμόρφωσε η Ε.Ε. και η προώθηση των επενδύσεων «με το κλειδί στο χέρι».

Από την πλευρά του και ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, υποστήριξε ότι οι τράπεζες γνωρίζουν τα περισσότερα από αυτά τα «ζόμπι» και θα πρέπει να τα αποκαλύψουν.

Ο ίδιος μίλησε επίσης για καθαρές αρνητικές επενδύσεις προσθέτοντας και άλλες παραμέτρους στο πρόβλημα, όπως η μείωση του παραγωγικού εργατικού δυναμικού στη χώρα.

 

«Γιαλαντζί» μεταρρυθμίσεις

Μία άλλη παράμετρος αφορά τις μεταρρυθμίσεις, «που στην Ελλάδα δεν είναι πραγματικές», ψηφίζονται αλλά δεν υλοποιούνται πλήρως, ενώ στην απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων γίνονται πολλά πισωγυρίσματα, όπως επιχειρείται να γίνει με τον κλάδο των ταξί.

Οι επενδύσεις, κατά τον κ. Προβόπουλο, από 12% του ΑΕΠ θα πρέπει να πάνε πάνω από 20% και, ει δυνατόν, να προσεγγίσουν το 24%-25% του ΑΕΠ, για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας σε μία περίοδο που οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα διπλό πρόβλημα, τα κόκκινα δάνεια και το αρνητικό ποσοστό αποταμιεύσεων.

Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι οι τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα έπρεπε να έχουν συνοδευτεί από την αναδιάταξη όλου του επιχειρηματικού χάρτη, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει ήδη αλλά που έστω και τώρα μπορεί να επιδιωχθεί, σε συνεννόηση με τους ιδιώτες μεγαλομετόχους.

 

Απίστευτα δύσκολη η αδειοδότηση επενδύσεων

Δυσκολότερη από ποτέ είναι σήμερα η διαδικασία των αδειοδοτήσεων στην Ελλάδα και μάλιστα σε μια περίοδο που ο τουρισμός και το επενδυτικό ενδιαφέρον στον κλάδο βρίσκεται σε ανοδική πορεία, τόνισε από το βήμα του Summit ο διευθύνων σύμβουλος του Ikos Group και πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για αμέτρητο αριθμό εγγράφων που χρειάζονται για την αδειοδότηση μιας επένδυσης και προς επίρρωση των λεγομένων του ανέφερε ένα παράδειγμα που ζει τελευταία ο ίδιος ως επιχειρηματίας. Συγκεκριμένα, έκανε γνωστό πως ένα τουριστικό πρότζεκτ που δρομολογεί φέτος ο όμιλός του, ύψους 20.000.000 ευρώ, και αφορά στην κατεδάφιση κάποιων δωματίων και την ανέγερση διώροφων καταλυμάτων στα ίδια θεμέλια, σκοντάφτει στο ότι ο χώρος είναι αρχαιολογικός και απαιτείται η άδεια της τοπικής αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Με δεδομένο όμως ότι στην περιοχή το τοπικό αρχαιολογικό συμβούλιο έχει διαλυθεί εδώ και τέσσερις μήνες, μετά από παραιτήσεις και αποχωρήσεις μελών, το πρότζεκτ δεν μπορεί να πάρει το απαιτούμενο «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσει και με την οικοδομική άδεια. «Δεν ξέρουμε πότε θα ξανασυγκληθεί το αρχαιολογικό συμβούλιο, άρα και πότε θα έχουμε τις απαιτούμενες άδειες» είπε.

 

Το success story του τουρισμού

«Πέρα από τη συζήτηση για το παραγωγικό μοντέλο που θα θέλαμε να επικρατήσει σε πέντε ή δέκα χρόνια, οι περισσότεροι από εμάς καταλαβαίνουμε διαισθητικά ότι, σήμερα, η έξοδος από την κρίση επιβάλλει την άμεση αναθέρμανση των κλάδων που μπορούν να σταθούν με αξιώσεις στον διεθνή ανταγωνισμό και να πετύχουν άμεσα και πολλαπλασιαστικά οφέλη, συμπαρασύροντας ταυτόχρονα και άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Καταλαβαίνουμε, επίσης, ότι η πραγματική ανάπτυξη δεν θα προκύψει από τους δανειστές ή από κάποιον από μηχανής θεό. Θα προκύψει μόνον όταν συνειδητοποιήσουμε ότι τις απαραίτητες συνθήκες θα τις διαμορφώσουμε εμείς οι ίδιοι, έτσι ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες μας, σήμερα και στο μέλλον» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης.

Αν υπάρχει ένας κλάδος που συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και μπορεί κατεξοχήν να υπηρετήσει ένα τέτοιο όραμα, αυτός είναι ο τουρισμός.

Στην τελευταία έκθεση παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας του τουρισμού, η Ελλάδα κατάφερε, μέσα σε δύο χρόνια, να βρεθεί στην 24η θέση μεταξύ 141 χωρών, κερδίζοντας 7 θέσεις σε σχέση με το 2015.

Το 2017, η Ελλάδα θα καταγράψει ένα νέο ιστορικό ρεκόρ όσον αφορά τις τουριστικές αφίξεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ο αριθμός των επισκεπτών φέτος αναμένεται να υπερβεί τα 30 εκατομμύρια, ένα πραγματικό ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 καταγράφεται αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό κατά 7,1%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ειδικότερα για τον Ιούνιο του 2017, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφανίζει πλεόνασμα 1,915 δις ευρώ, ενισχυμένο κατά 15,5% (Ιούνιος 2016 - 1,658 δις ευρώ). Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, το 2018 η συμμετοχή του Τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αγγίξει το 20%, ενώ σημαντικό όφελος θα υπάρξει και στην απασχόληση (25% του συνόλου των θέσεων εργασίας).

 

Συμπαρασύρει όλη την οικονομία

Ο τουρισμός μπορεί -από σήμερα κιόλας- να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης και να προσθέσει αξία στο εθνικό προϊόν, να στηρίξει την απασχόληση και, ταυτόχρονα, να συμπαρασύρει πολλούς άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως η αγροτική παραγωγή, η μεταποίηση, το εμπόριο, οι μεταφορές, η κτηματαγορά, οι κατασκευές κ.ά. Στο πεδίο της απασχόλησης, στην Ελλάδα, από τις 263.145 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν το πρώτο 7μηνο του 2017, οι 225.260 (~86 %) αφορούσαν τους κλάδους τουριστικών καταλυμάτων και εστίασης.

Μέχρι το 2020, ο αριθμός των τουριστών που θα θελήσουν να επισκεφθούν την Ευρώπη αναμένεται να πλησιάσει τα 700 εκατομμύρια (από το σημερινό επίπεδο των 550 εκατομμυρίων).

Όπως τόνισε ο κ. Ανδρεάδης, η Ελλάδα, με τη φυσική ομορφιά, την ιστορική κληρονομιά και την ποιότητα των τουριστικών της υπηρεσιών, μπορεί κάλλιστα, έως το 2021, να προσελκύσει 35 εκατ. επισκέπτες και 20 δις ευρώ έσοδα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΣΕΤΕ, προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να επενδυθούν περίπου 5-7 δις ευρώ στην κατασκευή νέων καταλυμάτων 4 και 5 αστέρων, να ανακαινιστούν οι υπάρχουσες υποδομές και να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες.

Ειδικά για τις νέες τεχνολογίες, η ανάπτυξη εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) θα επιτρέψουν τρισδιάστατους περιπάτους σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως ο Παρθενώνας, η Ολυμπία, η Κνωσός ή η Βεργίνα, ενώ μπορεί να προωθηθεί η κατασκευή θεματικών πάρκων βασισμένων στην ελληνική μυθολογία.

Με τέτοιες κινήσεις θα γίνει εφικτή η διείσδυση σε αγορές τουριστών με μεγάλη καταναλωτική δύναμη, ενώ παράλληλα θα επεκταθεί η τουριστική περίοδος στους 9 με 10 μήνες, αναδεικνύοντας νέα τουριστικά προϊόντα όπως το CityBreak, ο πολιτιστικός και θρησκευτικός τουρισμός, ο ναυτικός τουρισμός, ο συνεδριακός και ιατρικός κ.ά.

Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι ο πολιτικός κόσμος και η δημόσια διοίκηση να κατανοήσουν τη στρατηγική σημασία του κλάδου και να απομακρύνουν τα όποια εμπόδια υπονομεύουν την περαιτέρω ανάπτυξή του.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #74 (07/10/2017-08/10/2017)

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω