Η ζώσα Ιστορία να γίνει αιχμή της εκπαίδευσης

ΑΠΟΨΕΙΣ 10.10.2017 | 13:17 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Η ζώσα Ιστορία να γίνει αιχμή της εκπαίδευσης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΣΣΟΠΟΥΛΟΣ || [email protected]

Παρακολούθησα την εκδήλωση της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος για την επέτειο των Σεπτεμβριανών, στο πολιτιστικό κέντρο Νεάπολης. Υπάρχει εκεί μια έκθεση φωτογραφιών του αείμνηστου φωτορεπόρτερ Δ. Καλούμενου, που κατέγραψε τις θηριωδίες του τουρκικού όχλου στις 6 Σεπτεμβρίου 1955.

Ήταν εκεί περί τα 200 άτομα. Όλοι παθόντες ή συγγενείς παθόντων. Θαρρείς ομαδική ψυχοθεραπεία με μουσική υπόκρουση Ευανθία Ρεμπούτσικα για έναν ξεριζωμό και γεγονότα που σφράγισαν τη ζωή κάποιων διά παντός. Συγκίνηση, γνώση, πληροφορίες, μαρτυρίες. Η φλόγα να μένει αναμμένη.

Όμως, ελάχιστοι οι νέοι άνθρωποι εκεί. Σχεδόν κανείς κάτω από τα 35. Και κάπου εδώ αρχίζει η τραγική ειρωνεία. Θεωρούμε ότι «δε θα συμβεί σ’ εμάς» ενώ συμβαίνει ήδη! Ίσως γιατί δεν συνειδητοποιούμε (δεν γνωρίζουμε καν) ότι η κατεχόμενη Κύπρος ή οι ξεριζωμένοι Ρωμηοί είναι ζώσα Ιστορία. Και δεν είναι τυχαία η ελαφρότητα με την οποία ως κοινωνία αντιμετωπίζουμε όσα συμβαίνουν εντός κι εκτός συνόρων. Όμως κανένας σύλλογος δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της επιμόρφωσης των γενεών.

Αν, λοιπόν, δεν αποτελέσουν την αιχμή της εκπαίδευσης όσα έγιναν στη Μακεδονία το 1904-1908, στον Πόντο μετά το '14, στην Πόλη το ’40, το '55 και το '64, στην Κύπρο το '74, στη Βόρεια Ήπειρο μετά το '45, τότε θα συνεχίσουμε να μη βλέπουμε νέα παιδιά στις εκδηλώσεις μνήμης. Θα συνεχίσουν τα νέα παιδιά να θεωρούν την Ιστορία ως κάτι μακρινό, ως ένα ηφαίστειο που ξερνά τη λάβα του κάθε 1000 χρόνια και άρα ως κάτι που δεν την αφορά. Αν δεν προβληθούν πρότυπα όπως ο Παύλος Μελάς -όχι πόσους Τούρκους σκότωσε, αλλά τι άφησε πίσω του για ιδανικά όπως πατρίδα, ελευθερία, ιστορική δικαιοσύνη- τότε θα ψάχνουμε τους ήρωες στα Survivor, στις πασαρέλες και στα γήπεδα. Θα… αναθεωρούμε την Ιστορία, θα συζητάμε συνωστισμούς και θα είμαστε πρόθυμοι και τάχα ανθρωπιστές να… θεωρούμε Έλληνες όσους συμπαθούμε προσωπικά. 
 

Από το φύλλο της THESSNEWS #74 (07/10/2017-08/10/2017)

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω