Τα τηλέφωνα είναι «έξυπνα», οι χρήστες όμως…

ΑΠΟΨΕΙΣ 10.10.2017 | 13:10 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Τα τηλέφωνα είναι «έξυπνα», οι χρήστες όμως…

ΣΑΚΗΣ ΜΟΣΧΗΣ || [email protected]

Αντί να κάνουμε βήματα εμπρός, κάνουμε άλματα προς τα πίσω. Αντί η εποχή της πληροφόρησης να μας κάνει πιο ενημερωμένους, πιο συνειδητοποιημένους, πιο βελτιωμένους, συμπεριφερόμαστε σαν να κατεβήκαμε μόλις από τα χειμαδιά όπου μας είχαν ξεχάσει δεκαετίες και δεν έχουμε δει ποτέ στη ζωή μας οθόνη, άσφαλτο και αυτοκίνητα.

Ο σύγχρονος άνθρωπος «κατάφερε» το άπιαστο: να μετατρέψει το τηλέφωνό του σε φονικό όπλο και άλλη μια φορά την τεχνολογία σε μάστιγα. Εκτός του ότι το smartphone είναι πλέον αρρώστια που θα απαιτεί νοσηλεία σε κλινικές απεξάρτησης για να ιαθεί, η χρήση του απειλεί ευθέως τη ζωή του χρήστη κι όποιου έχει την ατυχία να βρίσκεται δίπλα του. Πεζός ή οδηγός στον δρόμο και smartphone είναι κίνδυνος-θάνατος.

Δεν θα ενοχοποιήσουμε βέβαια την τεχνολογία και την εξέλιξη για την κατάντια μας. Δεν μπορεί να φταίει μια συσκευή, ο χρήστης φταίει. Δεν μπορεί να φταίει η λεγόμενη «έλλειψη παιδείας», το θολωμένο μας μυαλό φταίει. Δεν είναι δυνατόν να χάνουμε ανθρώπους από χρήση κινητού και όχι λόγω ακτινοβολίας. Οι στατιστικές είναι αμείλικτες: η απόσπαση προσοχής είναι βασικός παράγοντας πρόκλησης ατυχήματος, όσο η μέθη και η ταχύτητα.

Περιορίσαμε το αλκοόλ και την ταχύτητα και σκοτωνόμαστε… online. Βάζουμε ζώνη αλλά είμαστε «για δέσιμο» λόγω κυκλοφοριακής αγωγής. Φοράμε τακτικότερα κράνος, αλλά το κεφάλι μας είναι «για σπάσιμο». Περιορίσαμε τα θανατηφόρα στις Εθνικές Οδούς και τα αυξάνουμε εντός πόλεων. Τα «τζάνκια» της τεχνολογίας ζητάμε καλύτερη αστυνόμευση για να σωθούμε απ’ τους εαυτούς μας και οι αυτοκινητοβιομηχανίες ετοιμάζουν προγράμματα απενεργοποίησης των κινητών εντός των αυτοκινήτων. Όμως ας πατήσουμε like κι ας πάμε παρακάτω. Εξάλλου, σ’ εμάς θα συμβεί;
 

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #74 (07/10/2017-08/10/2017)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω