Γ. Παγουλάτος στην ThessNews: Η επιτροπεία θα 'ναι μόνιμη και διαρκής (video)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 8.10.2017 | 22:53 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Γ. Παγουλάτος στην ThessNews: Η επιτροπεία θα 'ναι μόνιμη και διαρκής (video)

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΗ ΠΟΙΜΕΝΙΔΟΥ || [email protected]

Άνθρωποι της οικονομίας και της πολιτικής μιλούν στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εφημερίδα ThessNews στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2017.

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Παγουλάτος αναφερόμενος στο ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης, σχολίασε πως η πρώτη προϋπόθεση είναι η οικονομική και πολιτική σταθερότητα και δεύτερον πως η χώρα χρειάζεται να υιοθετήσει η χώρα ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα και κατά πόσον αυτά είναι εφικτά ανέφερε πως ο στόχος για 3,5% είναι φιλόδοξος και στα όρια του εφικτού. Το κρίσιμο στοιχείο, τόνισε, είναι ποιος θα είναι ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Για τα περί εξόδου από το μνημόνιο τον Αύγουστο το 2018 σχολίασε πως η επιτροπεία θα 'ναι μόνιμη και διαρκής μέχρι να αποπληρωθεί το 75% του χρέους. "Για το αν η έξοδος θα είναι καθαρή, θα σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της από τις αγορές, οι δανειακές ανάγκες της χώρας δεν είναι υψηλές για το 2018 αλλά για το 2019 αυξάνονται σημαντικά. Για να μπορεί η χώρα να έχει καθαρή έξοδο θα χρειαστεί εκτός από το μαξιλάρι ρευστότητας που θα πρέπει να είναι γύρω στα 20 δις και το κρίσιμο ερώτημα η χώρα να μπορέσει να αντλήσει πρόσβαση στις εκδόσεις ομολόγων που θα κάνει, να αντλήσει δηλαδή χρηματοδότηση από τις αγορές» τόνισε λέγοντας ότι είναι δύσκολο να τα καταφέρει η χώρα.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω