Tο ρολόι της Πλατείας Αριστοτέλους! To ρολόι του έρωτα για πολλούς στην Θεσσαλονίκη

RETRO 4.10.2017 | 08:58 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Tο ρολόι της Πλατείας Αριστοτέλους! To ρολόι του έρωτα για πολλούς στην Θεσσαλονίκη

THESS-SKG STORIES

Το ρολόι που μετράει τον χρόνο μέχρι να ενωθούν τα δύο μισά. Δεν είναι σίγουρο πως ενώνονται πάντα… Μερικές φορές μένει το ένα μισό να περιμένει σαν σταματημένος δείκτης ρολογιού.

Το ρολόι της Αριστοτέλους χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, ενώ το 2005 ο δήμος Θεσσαλονίκης ξόδεψε περίπου 30.000 ευρώ, για να το αναβαθμίσει. Ο μηχανισμός του είναι ψηφιακός, ελέγχεται μέσω δορυφόρου και είναι συγχρονισμένος με το αστεροσκοπείο Γκρίνουιτς.

Ένα άψυχο αντικείμενο που αν είχε στόμα, θα είχε χιλιάδες ιστορίες να διηγηθεί. Από ζευγάρια που ενώθηκαν μπροστά του, από μοναχικές αναμονές με αίσιο τέλος. Από παρέες που μεγάλωσαν δίνοντας ραντεβού σ’ εκείνο το σημείο. Το πιο κεντρικό και χαρακτηριστικό σημείο που μπορείς να δώσεις ραντεβού σε έναν ξένο. Άνθρωποι που στάθηκαν μπροστά του. Άνθρωποι που πέρασαν από δίπλα χωρίς να δώσουν σημασία. Άνθρωποι που πείραξαν τους λεπτοδείκτες του. Οι βανδαλισμοί που έχει υποστεί είναι αναρίθμητοι, καθώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα διάφοροι περαστικοί πειράζουν τους δείκτες γυρνώντας τους προς την αντίθετη πλευρά, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα γρανάζια του.

Ένας φρουρός του χρόνου σε μία πλατεία ορόσημο.

Το «ρολόι ανθοκομίας». Ελβετικό μεγάλης κλίμακας,  με τις ώρες να απεικονίζονται από εποχιακά λουλούδια. Το ύψος του ξεκινά από τα 30 εκατ. και  φτάνει το 1μέτρο και 80 εκ. Η ακρίβεια του ρολογιού ελέγχεται από δορυφόρο, από τον οποίο λαμβάνει και εντολές...

Η ακρίβεια του ρολογιού ελέγχεται. Η ακρίβεια των ραντεβού εξαρτάται από τα δύο μισά.

Ο χρόνος κυλάει και το ρολόι εκεί.

Ποιος θυμάται την πλατεία Αριστοτέλους όταν ήταν δρόμος με αυτοκίνητα και κυκλοφοριακό; Ποιος εμπνεύστηκε τις περίφημες καμάρες στις προσόψεις των κτιρίων της;

Το μεγαλύτερο προσόν της είναι η τοποθεσία της. Όποιος την επισκεφθεί, έχει την ευκαιρία να ατενίσει από τη μια πλευρά τον Θερμαϊκό κόλπο και από την άλλη το δάσος του Σέιχ Σου και τη γραφική Άνω Πόλη. Είναι στην καρδιά της πόλης, μέσα στο κέντρο – ζωντανή, γεμάτη κόσμο και κίνηση. Μετά την Καμάρα άλλωστε, για κάποιον που έχει ζήσει την καθημερινότητα αυτής της πόλης, η Αριστοτέλους αποτελεί το δεύτερο γνωστότερο σημείο συνάντησης… Εκεί, στο ρολόι του έρωτα.

Κόσμος, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφέ. Μια συνεχόμενη ροή στην κίνηση, που δίνει την αίσθηση ότι δεν σταματά ποτέ. Στην πραγματικότητα, δεν έχουν αλλάξει και πολύ τα πράγματα από την ανάπλασή της, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917. Κάποια σημεία διαφοροποιήθηκαν. Τα σχέδια όμως για την Αριστοτέλους ήταν μεγαλόπνοα, σχεδόν «βασιλικά»....

Όταν η πόλη μάζευε τα κομμάτια της από την πυρκαγιά, κατατέθηκε στη «Διεθνή Επιτροπή Νέου Σχεδίου Θεσσαλονίκης» σχέδιο για την ανάπλαση της πλατείας. Επικεφαλής ήταν ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ερνέστ Εμπράρ, ο οποίος οραματίστηκε έναν άξονα που θα ξεκινούσε από τη θάλασσα και θα κατέληγε στη ρωμαϊκή αγορά, στην άλλη άκρη της πλατείας (πάνω από τη σημερινή Εγνατία). Δέντρα, σιντριβάνια, μεγαλοπρεπή κτήρια ήταν μέσα στα σχέδια του Εμπράρ. Όλα εμπνευσμένα από τη δυτική αρχιτεκτονική, με σκοπό να τονίσει τη σχέση της πόλης με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία... Ελάχιστοι γνωρίζουν σήμερα ότι σ’ αυτόν οφείλεται η σημερινή εικόνα της πλατείας.

Το ρολόι της πλατείας, ακοίμητος φρουρός, μετράει λεπτά και δευτερόλεπτα μέχρι να ενωθούν τα «μισά» αυτής της πόλης και να γίνουν ένα!

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #72 (23/09/2017-24/09/2017)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω