Η Θεσσαλονίκη γίνεται πρωτεύουσα της νανοτεχνολογίας

THESSCITY 29.6.2017 | 15:16 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Η Θεσσαλονίκη γίνεται πρωτεύουσα της νανοτεχνολογίας

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ || [email protected]

Επίκεντρο της νανοτεχνολογίας έχει ως σκοπό να γίνει το εργαστήριο νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή και το 14ο διεθνές γεγονός Nanotexnology που θα πραγματοποιηθεί στη πόλη, από τη 1 έως τις 8 Ιουλίου  με τη συμμετοχή περισσότερων 1000 συνέδρων και 50 εταιρειών από 65 χώρες του κόσμου, καθώς επίσης αναμένεται και η παρουσία πολιτικών προσώπων, που θα αξιολογήσουν την δυναμική της νανοτεχνολογίας στην Ελλάδα και το πόσο μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας.

«Είναι μία καλή ευκαιρία για την Θεσσαλονίκη γιατί έτσι θα μπει στο επίκεντρο της Καινοτομίας, θα προσελκύσει επενδυτές και επιχειρήσεις και θα βοηθηθεί και ο τομέας της εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέργιος Λογοθετίδης, διευθυντής του Εργαστηρίου νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα το μεσημέρι, προσθέτοντας πως η Θεσσαλονίκη διεκδικεί δικό της κομμάτι στην πίτα της αγοράς της τεχνολογίας, καθώς αναμένεται να υπερβεί τα 5,5 τρισ. Ευρώ παγκοσμίως έως το 2020!

«Η Θεσσαλονίκη σήμερα είναι η 2η μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως που παράγει φωτοβολταϊκά και ταυτόχρονα είναι στην πρώτη γραμμή που παράγει στις πιλοτικές μονάδες παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών στην περιοχή του αεροδρομίου Μακεδονία», εξηγεί ο διευθυντής του Εργαστηρίου.

Το φετινό Nanotexnologoy, πρόκειται για ένα γεγονός διεθνών επιστημονικών, τεχνολογικών και επιχειρηματικών εκδηλώσεων (διεθνή συνέδρια- διεθνή σχολεία- διεθνής έκθεση και διεπιχειρηματικές -B2B- συναντήσεις), οι οποίες αφορούν τις νανοτεχνολογίες, τα οργανικά ηλεκτρονικά και τη νανοϊατρική.

Ο κ. Λογοθετίδης εξηγεί ότι για πρώτη φορά, η κυβέρνηση δείχνει να «πιστεύει» στην δύναμη της νανοτεχνολογίας και γι'αυτό, θα παρευρεθούν στο Συνέδριο πολιτικά πρόσωπα, με σκοπό να δουν από κοντά τις δυνατότητες και κυρίως, τις ελληνικές δυνατότητες των επιστημόνων.

Ταυτόχρονα στη συνέντευξη τύπου ο διευθυντής του Εργαστηρίου στο ΑΠΘ, ανακοίνωσε ότι υπάρχει μία μεγάλη Ευρωπαϊκή Τράπεζα που πραγματοποίησε πρόταση στο Αριστοτέλειο να αναλάβει το επόμενο μεγάλο πρόγραμμα στο Εργοστάσιο του Μέλλοντος (Factory of Future), γεγονός που επιβεβαιώνει την ελληνική δυναμική στην αγορά, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «μας επέλεξαν ανάμεσα σε πολλές εταιρείες, αυτό το γεγονός μπορεί να βοηθήσει αρκετά στην ανάπτυξη της Ελλάδας, μπορούν να αναδειχθούν αρκετοί άνθρωποι και να δουλέψουν πάνω στον κλάδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικότερα, στο Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών, που ξεκινά Σάββατο 1η Ιουλίου, παίρνουν μέρος 100 φοιτητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο, ενώ στη διάρκεια του συνεδρίου και της έκθεσης νανοτεχνολογίας έχουν προγραμματιστεί 200 B2B συναντήσεις.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της Nanotexnology 2017, λαμβάνουν χώρα φέτος ειδικά εργαστήρια και συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, μεταξύ άλλων για την παρουσίαση της αριστείας στην Ελλάδα μέσα από τα εθνικά ερευνητικά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 και ευρύτερα τα κοινοτικά προγράμματα έρευνας, ανάπτυξης και διασυνοριακής συνεργασίας (FP7, H2020, INTERREG κ.α), αλλά και για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ, τα νέα υλικά και την ανανεώσιμη ενέργεια.

Το Nanotexnology διοργανώνει από το 2004 το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, με την υποστήριξη του Δικτύου Έρευνας & Καινοτομίας ΝΑΝΟΝΕΤ με 520 μέλη-οργανισμούς από όλη την υδρόγειο, του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών HOPE-A, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και άλλων διεθνών τεχνολογικών φορέων και πανεπιστημίων.

Να σημειωθεί ότι η εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Ιουλίου στις 18:30 το απόγευμα, ενώ το επίσημο δείπνο στις 20:30 της ίδιας ημέρας.

Φέτος στο πλαίσιο της Nanotexnology 2017 θα πραγματοποιηθούν τα Special Workshops & Round Table:

NANO-GR Workshop, 6-7 Ιουλίου

Θα παρουσιαστούν η Ελληνική Αριστεία μέσα από τα Εθνικά Ερευνητικά Προγράμματα ΕΣΠΑ και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα (FP7, H2020, INTERREG κ.α), EU -USA Workshop όπου θα παρουσιασθούν οι Πολιτικές από EU και USA φορείς και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των Νανοτεχνολογιών & ΤΠΕ, και το RoundTable με θέμα: «Synergies between H2020 & Greek Regional Funds in the Framework of RIS3».

New Business Development & Commercialization Workshop, 6-7 Ιουλίου

Στη διάρκεια του Εργαστηρίου θα παρουσιαστούν όλες οι εξελίξεις στις καινοτομίες που αφορούν τα νέα υλικά , τα οργανικά ηλεκτρονικά, τη βιομηχανία των νέων υλικών και των «έξυπνων» υφασμάτων και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα για εμπορικούς σκοπούς η εργαστηριακή έρευνα 

Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας Αποθήκευσης και νέες τεχνολογίες (6-7 Ιουλιου) Το εργαστήριο «Renewable Energy & Storage» διερευνά νέες προοπτικές φιλικής προς το περιβάλλον και φθηνής ενέργειας που προσφέρει αυτονομία και νέες δυνατότητες .

Η νανοτεχνολογία πέρα από τις Επιστημονικές και Τεχνολογικές ανακαλύψεις και λύσεις που δίνει στα προβλήματα της Κοινωνίας, δημιουργεί με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της μια αγορά (στην ενέργεια, τον φωτισμό, τα ηλεκτρονικά, την πληροφορική - επικοινωνίες, την ιατρική και την υγεία, τα τρόφιμα, τη γεωργία, τα υλικά - κατασκευές, κτίρια, τον τουρισμό και άλλα) μεγαλύτερη από 3 τρισ Ευρώ το 2016 και όπως αναφέρθηκε περισσότερα από 5,5 τρισ Ευρώ το 2020, περισσότερες από 600.000 νέες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας σε όλη την Υδρόγειο και πολλές δεκάδες εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας!

Σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη, η φετινή Nanotexnology αποτελεί μια εθνική προσπάθεια και ευκαιρία για την ανάδειξη και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της Ελληνικής Αριστείας & Τεχνολογίας, την αξιοποίηση της αντίστοιχης Διεθνούς, καθώς φέρνει τη Διεθνή Τεχνολογία - Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα ενισχύει τον Τουρισμό και Πολιτισμό της χώρας, αναδεικνύοντας την δημιουργική πλευρά της Ελλάδας.

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω