Ότι είπαμε Νερό και Αλάτι

ΑΠΟΨΕΙΣ 11.1.2017 | 19:04 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Ότι είπαμε Νερό και Αλάτι

Γράφει ο Μελέτης Κεχαΐδης*

Η χθεσινή μέρα ήταν πολύ δύσκολη για την πόλη. Η έντονη χιονόπτωση ξεκίνησε κατά τις 11π.μ. και μας βρήκε όλους ανέτοιμους. Αλάτι στους δρόμους δεν υπήρχε, αφού "πέτρωσε" φορτωμένο στα ειδικά οχήματα του Δήμου. Οι βάνες του θαλασσινού νερού πάγωσαν κι αυτές.

Ο ΟΑΣΘ απέσυρε πολλά οχήματα του, ώστε να κυκλοφορούν μόνο αυτά με αλυσίδες ή εκείνα που κινούνται σε βατά δρομολόγια. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την εσπευσμένη αποχώρηση πολλών πολιτών από τις εργασίες τους, δημιούργησε ένα ανεπανάληπτο χάος στην πόλη.

Δρομολόγια 20-30 λεπτών στην πόλη έγιναν σε 4-5 ώρες! Πολίτες αναγκάστηκαν να περπατήσουν στα χιόνια επί ώρες, ώστε να φτάσουν στα σπίτια τους.
Για τον ΟΑΣΘ, τα θέματα είναι γνωστά. Εκεί οι Θεσσαλονικείς δεν έχουν άλλη επιλογή.

Από την άλλη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης επέδειξε μια πρωτοφανή ανικανότητα να κάνει το αυτονόητο. Να ρίξει αλάτι στους δρόμους. Το πιο απλό δηλαδή, την ώρα που εδώ και μέρες όλοι γνώριζαν για την παγωμένη Αριάδνη. Κι ενώ η πόλη είχε παραδοθεί σε ένα κυκλοφοριακό χάος, οι δηλώσεις στελεχών της Πρωτοβουλίας, με πρώτο και καλύτερο το Δήμαρχο, σε Μέσα και διαδίκτυο συνοψίζονταν στα εξής:

"Μπόρα είναι θα περάσει. Μην κυκλοφορείτε στην πόλη. Όποιος γκρινιάζει λαϊκίζει και κάνει φθηνή αντιπολίτευση."

Αντί οι αιρετοί να κάνουν ότι μπορούν για να συντονίσουν, έστω και στην ύστατη στιγμή, τις προσπάθειες για ρίψη αλατιού, επιδίδονταν σε δηλώσεις και επιθετικούς χαρακτηρισμούς προς τους πολίτες. Ο Δήμαρχος δείχνει συνεχώς και δημόσια την ενόχλησή του προς τους πολίτες αυτής της πόλης, επιτίθεται σε αυτούς, ιδιαίτερα όταν τα αληθινά προβλήματα αναζητούν λύση.

Η σημερινή διοίκηση δίνει άμεσα και αποτελεσματικά λύσεις σε θέματα που δεν χρειάζονται επιχειρησιακή ικανότητα, αλλά κυρίως επικοινωνιακούς χειρισμούς και γνωριμίες. Όντως, η πόλη σε θέματα Τουρισμού και Πολιτισμού έχει κάνει θετικότατα βήματα. Όταν όμως η πόλη πρέπει να λύσει τα κλασικά προβλήματα της, όπως το κυκλοφοριακό στο κέντρο ή ο συντονισμός σε ένα χιονιά, τότε όλοι σηκώνουν τα χέρια.

Η Πρωτοβουλία είχε και έχει (;) στελέχη που πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να κάνουν ουσιαστική δουλειά και όχι να αναλώνονται επικοινωνιακά στα κοινωνικά δίκτυα και να επιτίθενται στους πολίτες.

Ο Δήμαρχος εκλέχτηκε για δεύτερη φορά σαν ένας αντισυμβατικός πολιτικός, που η επιχειρηματική του εμπειρία θα βοηθούσε την πόλη. Μόνο που η Θεσσαλονίκη δεν είναι εταιρία και οι πολίτες της δεν είναι υπάλληλοι. Δεν είναι φυσικά άμοιροι ευθυνών για πολλά θέματα στην πόλη, αλλά ο Δήμαρχος με τον τρόπο που συχνά εκφράζεται  γι' αυτούς, τους τοποθετεί σχεδόν πάντα απέναντι.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο ο Δήμαρχος, αλλά και η βασική του ομάδα. Όσοι έχουν μείνει φυσικά, αφού όσοι μίλησαν ή διαφώνησαν, τότε "καρατομήθηκαν" ή παραγκωνίστηκαν. Στα δύσκολα, ελάχιστοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, στη χειρότερη ακολουθούν την τακτική του Δημάρχου με επιθετικές δηλώσεις, πολλοί κρύβονται πολιτικά πίσω από αυτόν. Πάντα φταίνε οι πολίτες, η αντιπολίτευση, η Περιφέρεια, σχεδόν ποτέ ο Δήμος. Ξεχνάν ότι ο Δημοτικός Σύμβουλος δεν πρέπει να είναι επάγγελμα, ούτε βήμα για εξέλιξη στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η πόλη και η χώρα, έχει κουραστεί από τέτοιους πολιτικούς.

Κάποιοι ζήτησαν ήδη συγνώμη, με πρώτο το Δήμαρχο, για τη χθεσινή τους στάση. Δυστυχώς δεν φτάνει μια συγνώμη για να λυθούν τα προβλήματα μιας πόλης. Θέλει πάνω από όλα, πολλή δουλειά και βελτίωση των διαδικασιών.

Σήμερα η πόλη είναι ήσυχη. Μάλλον ερημωμένη. Οι κεντρικοί δρόμοι είναι σχετικά καθαροί από χιόνι, αφού ρίχτηκε τελικά αλάτι. Η προτροπή του Δημάρχου να μην ανοίξουν τα καταστήματα, απέδωσε και έχει λίγη κίνηση στους δρόμους. Μόνο κάποιοι πολίτες περπατάν σαν πιγκουίνοι στα πεζοδρόμιά για να μην πέσουν. Οι καταστηματάρχες και οι ιδιοκτήτες σπιτιών, ας προμηθευτούν αλάτι για τα πεζοδρόμια από τα πολλά σημεία διάθεσης του Δήμου κι ας δώσουν ένα μήνυμα.

Και μέσα σε όλα αυτά, να μην ξεχάσουμε να απολαύσουμε τις σιωπές της πόλης. Όχι τις ένοχες, Θεσσαλονικιώτικες σιωπές, αλλά αυτές που επιφέρει το χιονισμένο τοπίο.
Κι ότι είπαμε νερό και αλάτι …

 

* Ο Μελέτης Κεχαΐδης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και δημότης Θεσσαλονίκης, κάτοικος Τούμπας

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω