Σμυρναίικη πίτα θα μοσχοβολήσει στην Ικτίνου!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 3.1.2017 | 15:26 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Σμυρναίικη πίτα θα μοσχοβολήσει στην Ικτίνου!

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΑΒΛΙΑΡΗΣ || [email protected]

Μετά από χρόνια απουσίας τα περίφημα σεφαραδίτικα boyoz, οι πίτες σήμα κατατεθέν της Σμύρνης επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη, με την εταιρεία Smyrna Boyoz να είναι η δεύτερη εταιρεία εστίασης που επενδύει στην αγορά της πόλης μετά την Mado.

Η συγκεκριμένη συνταγή του boyoz Σμύρνης αποτελεί χαρακτηριστικό κομμάτι της σεφαραδίτικης κουζίνας και παράδοσης, που άνθισε και στη Θεσσαλονίκη και τους περασμένους αιώνες με την παρουσία Σεφαραδιτών Εβραίων στην πόλη.

Ο τουριστικός πράκτορας και μέλος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Στέφανος Χατζημανώλης μαζί με το επίσης μέλος του επιμελητηρίου και Τούρκο επιχειρηματία Musa Turan προχώρησαν στο εν λόγω εγχείρημα.

«Τη  συγκεκριμένη συνταγή περιγράφει και ο Αλέξανδρος Μασαβέτας στο βιβλίο του «Μικρά Ασία. Το παλίμψηστο της μνήμης».  Είναι μια παλιά σεφαραδίτικη συνταγή ζύμης είτε σκέτη είτε γεμιστή με ταχίνι που σερβίρεται ως πρωινό στη Σμύρνη, όπως γίνεται με την μπουγάτσα στη Θεσσαλονίκη», εξηγεί ο Στέφανος Χατζημανώλης στην Thessnews.

Από τη Σμύρνη σε όλο τον κόσμο

Η Smyrna Boyoz πριν από λίγα χρόνια, αφού έγινε προϊόν γεωγραφικής προέλευσης της Σμύρνης πέρασε τα σύνορα και ξεκίνησε τη διαδρομή της σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιραία έφτασε και στη Θεσσαλονίκη που έχει πλούσια σεφαραδίτικη παράδοση. Καταστήματα αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη Σμύρνη, στις ΗΠΑ και πολύ σύντομα στην Ισπανία και το Ισραήλ.

«Πρόκειται για ένα προϊόν διαφορετικό από αυτά που υφίστανται στην ελληνική αγορά όπως οι τυρόπιτες και οι μπουγάτσες, αφού περιγράφεται ως μια πίτα με φύλλο μπακλαβά γεμιστό με τυρί, ταχίνι και άλλα είδη», επισημαίνει ο κ. Χατζημανώλης

Μαζί με τα boyoz  αναμένονται και οι περίφημοι γκιοζλεμέδες, οι γνωστές πίτες της Σμύρνης οι οποίες θα φτιάχνονται μπροστά στον πελάτη, ενώ το μενού θα ενισχυθεί από παστουρμαδόπιτες ,κρέμες φυστικιού, τα λουκούμια και άλλα παραδοσιακά εδέσματα τα οποία στη Σμύρνη καταναλώνονται τις πρωινές ώρες, κάτι που συνδέεται και με τις ώρες λειτουργίας του μαγαζιού το οποίο θα λειτουργεί μόνο το πρωί.

Το κατάστημα αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό της Θεσσαλονίκης την 1η Φεβρουαρίου, το οποίο θα βρίσκεται επί της οδού Ικτίνου 6 ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στον πελάτη είτε να απολαύσει τα γνήσια Boyoz Σμύρνης σε πακέτο, είτε να του τα σερβίρουν εκεί.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω