Άπω Ανατολή - Θεσσαλονίκη, ένα τσιγάρο δρόμος ...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 3.1.2017 | 11:50 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Άπω Ανατολή - Θεσσαλονίκη, ένα τσιγάρο δρόμος ...

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗΣ || [email protected]

Παραπέμπονται σε δίκη 57 μέλη διεθνούς κυκλώματος που εισήγαγε και διακινούσε λαθραία τσιγάρα

Απ' την παρακολούθηση ενός ομογενή της  π. ΕΣΣΔ που έκοβε βόλτες με μια Porsche στο "Kαπανι", η αστυνομία εντόπισε και εξάρθρωσε διεθνές κύκλωμα  που  εισήγαγε από αραβικές χώρες εκατομμύρια πακέτα λαθραίων τσιγάρων, τα οποία διακινούσε και εμπορευόταν στην Ελλάδα, ενώ  μέρος αυτών εξήγαγε στη Βουλγαρία. Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης,  παραπέμπονται να δικαστούν σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων συνολικά  57 άτομα, ανάμεσά τους και τρεις αστυνομικοί.

Κατηγορούνται  για εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία που προκάλεσε οικονομική ζημιά 19 εκατ. ευρώ στο  Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παράνομη δράση του κυκλώματος σταμάτησε όταν  πραγματοποιήθηκαν οι συλλήψεις, τον περασμένο Μάρτιο, ενώ οι πρώτες πληροφορίες  τέθηκαν υπόψη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στα τέλη του 2014.

 

Ανώνυμες καταγγελίες 

"Επαναλαμβανόμενες ανώνυμες καταγγελίες ανέφεραν ότι άτομο προερχόμενο από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., ονόματι «Γιάννης», κάτοχος Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου μάρκας PORSCHE  (με γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας) φέρεται να είναι βασικό μέλος ενός πολύ καλά οργανωμένου κυκλώματος εισαγωγής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων  σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, σε διάφορες άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας καθώς και στις πόλεις της Βουλγαρίας, Σόφια, Σαντάνσκι και Πετρίτσι{...}.Φερόταν να ελέγχει τη διακίνηση των λαθραίων τσιγάρων τόσο στη Βόρεια Ελλάδα, όσο και στη Βουλγαρία " αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε  ότι  ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν παρουσιάζει καμία επαγγελματική δραστηριότητα. "Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι επισκεπτόταν κυρίως πρωινές ώρες τις περιοχές της αγοράς «Καπάνι» Θεσσαλονίκης και της πλατείας Αριστοτέλους, όπου πωλούνται κατά κόρον λαθραία πακέτα τσιγάρων από άτομα (κυρίως γυναίκες) προερχόμενες κατά βάση από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., με τις οποίες ο ίδιος ερχόταν σε επαφή συνομιλώντας μαζί τους{...}Πραγματοποιούσε συναντήσεις με διάφορα άτομα για τα οποία, από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους, πιθανολογείται ότι επρόκειτο για άτομα προερχόμενα από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και βαλκανικές χώρες", όπως αναγράφεται στο βούλευμα.

 

Άρση τηλεφωνικού απορρήτου 

Επίσης διαπιστώθηκε ότι μετέβη περισσότερες από 10 φορές στη Βουλγαρία, ακόμη και αυθημερόν, όπως και στην Αθήνα. Ακολούθησε η άρση του τηλεφωνικού  απορρήτου και καταγράφηκαν τηλεφωνικές συνομιλίες  μεταξύ των μελών που βρίσκονταν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας(Αθήνα, Βέροια, Κομοτηνή, Καβάλα, Κατερίνη, Σέρρες)  και προωθούσαν τσιγάρα στη Βουλγαρία, ως ομάδα δομημένη ιεραρχικά , με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση. Από τον Μάρτιο 2015 προέκυψαν διαπιστωμένες περιπτώσεις κατοχής , διακίνησης, μεταφοράς , πώλησης και εξαγωγής ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ανάμεσα στους 57  παραπεμπόμενους είναι  και δύο Έλληνες φερόμενοι ως διευθυντές (ο ένας σε Βόρεια Ελλάδα και Βουλγαρία και ο άλλος στην Αττική),που είναι προφυλακισμένοι, κι άλλα μέλη του κυκλώματος  που ασχολούνταν  με τη μεταφόρτωση, την προώθηση- διακίνηση, που λειτουργούσαν ως  μεσάζοντες, μεταπωλητές στη Θράκη και στη βουλγαρική επικράτεια,  φορτοεκφορτωτές, τσιλιαδόροι κ.ά. Ένας από τους παραπάνω κατηγορείται για μεταπώληση μεγάλων ποσοτήτων τσιγάρων στην Αττική, σε πελάτες- υπηκόους ΕΣ.Σ.Δ., Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Πακιστάν και Ελλάδας.

Συνολικά 6 εμπλεκόμενοι είναι προφυλακισμένοι. Επίσης κατηγορούνται και τρεις  αστυνομικοί, οι οποίοι φέρονται ότι έδιναν πληροφορίες για αστυνομικά οχήματα που επιτηρούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στην περιοχή του Ασπρόπυργου, πλησίον της κεντρικής αποθήκης λαθραίων τσιγάρων. Πρόκειται για αξιωματικούς  του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Δυτικής Αττικής, του Γραφείου Διαβατηρίων  Νοτιοανατολικής Αττικής και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πειραιώς.

 

Τι λέει το βούλευμα 

Στο βούλευμα αναφέρεται ότι διαπιστώθηκαν 186 περιπτώσεις αγοραπωλησιών λαθραίων τσιγάρων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, ενώ οι αναλογούντες δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 19.243.860 ευρώ. Διακινήθηκαν συνολικά 11.028  κιβώτια, που αντιστοιχούν σε 5,5 εκατ. πακέτα τσιγάρα .

Όσον αφορά την προέλευση και το δρομολόγιο των λαθραίων τσιγάρων που σταμάτησε στη Θεσσαλονίκη, στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αναφέρονται τα παρακάτω: "Ένα άλλο βασικό μέλος αυτού του παράνομου κυκλώματος με κατοικία στην Αθήνα, προερχόμενο επίσης από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ,  είναι εκείνο που κυρίως έλεγχε την εισαγωγή των λαθραίων τσιγάρων στην ελληνική επικράτεια και ακολούθως φρόντιζε ώστε τα τσιγάρα αυτά αφενός να διανέμονται – διακινούνται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και αφετέρου να μεταφέρονται – διακινούνται τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όσο στις πόλεις της Βουλγαρίας που προαναφέρθηκαν".

Οι διωκτικές αρχές μιλούν για  “ένα διεθνές εγκληματικό δίκτυο διακίνησης λαθραίων τσιγάρων που εκτείνεται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Η.Α.Ε) και την Άπω Ανατολή, προμήθευε αποκλειστικά την εν λόγω οργάνωση –καθόλο το χρονικό διάστημα δράσης της– με λαθραία τσιγάρα, πωλώντας στα μέλη της τις ποσότητες πακέτων τσιγάρων που εκ των υστέρων αυτή διακινούσε (μεταπωλούσε), ενώ γι’ αυτά δεν καταβάλλονταν οι αναλογούντες δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

"Τα τσιγάρα αυτά εισήγαγε χωρίς την καταβολή των νομίμων δασμών κυρίως δια θαλάσσης από τρίτες χώρες, με κύρια πηγή προέλευσης το Ντουμπάι,  νόμιμη εταιρεία καπνικών προϊόντων, αφού προηγείτο η διαδικασία αποστολής τους εντός containers από τη χώρα προέλευσής τους κυρίως σε χώρες της Άπω Ανατολής (όπως Βιετνάμ), μεταφόρτωσής τους σε έτερα containers και αναχώρησής τους από λιμάνια των χωρών αυτών με προορισμό τον λιμένα Πειραιά. Με τη συνοδεία εγγράφων, στα οποία αναγραφόταν φορτίο διαφορετικό από το πραγματικό (συνήθως έπιπλα) και παραλήπτριες εικονικές εταιρείες, νόμιμοι εκπρόσωποι των οποίων φέρονταν ανύπαρκτα φυσικά πρόσωπα κυπριακής υπηκοότητας".
 

Από το φύλλο της THESSNEWS #34 (30/12/2016-01/01/2017)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω