«Φόρου υποτελείς» στον… ΕΟΠΥΥ οι λογοθεραπευτές από το 2017-Εργάζονται μόνο εάν είναι συμβεβλημένοι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 1.1.2017 | 12:19 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

«Φόρου υποτελείς» στον… ΕΟΠΥΥ οι λογοθεραπευτές από το 2017-Εργάζονται μόνο εάν είναι συμβεβλημένοι

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΑΒΛΙΑΡΗΣ || [email protected]

Με άσχημα μαντάτα μπήκε το 2017 για τους θεραπευτές ειδικής αγωγής, ήτοι λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και ψυχοθεραπευτές, καθώς λίγο πριν το τέλος του 2016 τους κοινοποιήθηκε ότι είναι υποχρεωμένοι να υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται και να πραγματοποιούν συνεδρίες.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κάλεσε στις 22/12/16 στους εκπροσώπους του κλάδου «σε προσχηματική διαπραγμάτευση και κατ’ όνομα «δημόσια διαβούλευση»- συνολικής διάρκειας 4 ημερών συμπεριλαμβανομένων 3 αργιών- για τη κατάρτιση συμβάσεων  με τους παρόχους υπηρεσιών «Ειδικής Αγωγής»- δηλαδή με εμάς- μέχρι τις 30/12/16».

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΛΛΕ, Η προτεινόμενη σύμβαση  παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις, με ελλιπή νομική τεκμηρίωση, βρίθει ανακριβειών και  ελλείψεων ως προς τις υπηρεσίες, τους επαγγελματικούς κλάδους, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο κ.ο.κ.,  μεροληπτεί δε μονομερώς και υπερβολικά υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Ταυτόχρονα, όπως πάντα επισημαίνει ο πανελλήνιος σύλλογος των Λογοθεραπευτών, στο Ν.4447 ΦΕΚ Α’ 241/23.12.2016 - Άρθρο 34 διατυπώνονται οι προϋποθέσεις για οριζόντια περικοπή της δαπάνης  για την Ειδική Αγωγή.  «Όταν η πραγματικά απαιτούμενη δαπάνη ξεπερνά την προβλεπόμενη, θα εφαρμόζεται οριζόντια περικοπή– κοινώς επονομαζόμενη “ κόφτης”, το  δε ποσό που λείπει θα αφαιρείται από τις αμοιβές των παρόχων υπηρεσιών, δηλ από εμάς - “claw back”». 

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα

Όπως αναφέρει στην Thessnews η λογοθεραπεύτρια Ελένη Καραμπέτσου, «από την πρώτη μέρα του 2017 ουσιαστικά κανένας λογοθεραπευτής δεν μπορεί να δουλέψει και κανένας γονέας παιδιού ΑμεΑ δεν μπορεί να κάνει θεραπεία στο παιδί του, αν ο θεραπευτής δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ».

Σύμφωνα με την ίδια, αυτό σημαίνει ότι όλοι οι θεραπευτές ειδικής αγωγής εάν δουλέψουν τον Ιανουάριο θα πληρωθούν τον Μάιο ή Ιούνιο από τον ΕΟΠΥΥ. Σαν να μην έφτανε αυτό, η θέσπιση  νόμου πάνω στη συγκεκριμένη εγκύκλιο υπαγορεύει ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει τη δυνατότητα να κρατάει ένα ποσοστό επί της αμοιβής των θεραπευτών το οποίο ακόμα είναι αδιευκρίνιστο. «Από όσο γνωρίζουμε ανάλογα με τα ελλείμματα που έχει το ταμείο του ΕΟΠΥΥ θα υπάρχει η δυνατότητα να κρατείται από τους λογοθεραπευτές ένα συγκεκριμένο ποσό», εξηγεί η κ. Καραμπέτσου.

Προσπαθώντας να αποσαφηνίσει την περίεργη κατάσταση στην οποία περιέρχονται οι θεραπευτές, η κ. Καραμπέτσου σημειώνει ότι «μπορεί να δουλεύουμε 12 μήνες και να πληρωνόμαστε επτά ή οκτώ από αυτούς. Και αυτό πάντα με την ευχέρεια που μπορεί να έχουν τα ταμεία. Όλοι οι γονείς θα πρέπει να δουλεύουν με συμβασιούχους του ΕΟΠΥΥ, που μπορεί να είναι και ανειδίκευτοι πάνω στη διαταραχή του παιδιού τους».

Για παράδειγμα εάν ένας λογοθεραπευτής που ειδικεύεται σε κοχλιακά περιστατικά όπως η κ. Καραμοπέτσου δεν υπογράψει τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ο γονέας θα πρέπει να πάει σε άλλον λογοθεραπευτή που δεν έχει τη συγκεκριμένη ειδίκευση αλλά είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ. «Ο γονέας σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να διακόψει την ήδη μακροχρόνια θεραπεία του παιδιού του και το δέσιμο που έχει το παιδί με τον θεραπευτή, για να πάει σε έναν συμβεβλημένο, που δεν γνωρίζει το ιστορικό και πρέπει να πραγματοποιήσει ουσιαστικά τη θεραπεία από την αρχή», εξηγεί η κ. Καραμπέτσου

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ σε συνάντηση που είχε με τους συλλόγους λογοθεραπευτών σε ολόκληρη τη χώρα ήταν κάθετος ότι οι συμβάσεις πρέπει να γίνουν. Έχει δοθεί μια άτυπη παράταση στους λογοθεραπευτές έως τις 15 Ιανουαρίου ώστε να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τις συμβάσεις.  

Αυτά που ζητούν οι λογοθεραπευτές και αναμένεται να διεκδικήσουν τις πρώτες ημέρες του 2017 είναι:

1.Παράταση του ισχύοντος καθεστώτος κάλυψης δαπανών “Ειδικής Αγωγής” για τους ασφαλισμένους, ελάχιστης διάρκειας 3μήνου κατά το οποίο θα μας δοθεί η ευκαιρία να διαπραγματευτούμε ουσιαστικά και να δρομολογήσουμε τις προυποθέσεις για μια δίκαιη σύμβαση που θα διασφαλίζει την παροχή υπηρεσιών “Ειδικής Αγωγής”.

2.Επαναξέταση από το υπουργείο Υγείας του καθεστώτος χρηματοδότησης των δαπανών “Ειδικής Αγωγής” όπως ορίζεται στο Ν 4447/2016.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω