Στρατόπεδο ΖΙΑΚΑ: Κατάντησε στέκι ναρκομανών και περιθωριακών - Στις καλένδες τα σχέδια παραχώρησής του στην τοπική κοινωνία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 12.6.2019 | 07:48 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Στρατόπεδο ΖΙΑΚΑ: Κατάντησε στέκι ναρκομανών και περιθωριακών - Στις καλένδες τα σχέδια παραχώρησής του στην τοπική κοινωνία

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ || [email protected]

Χρησιμοποιημένες σύριγγες, σύνεργα χρήσης ναρκωτικών, ακαθαρσίες και περιττώματα, λόφοι από μπάζα, και επικίνδυνα υλικά για την υγεία και το περιβάλλον, όπως αμίαντος και πλαστικά βρίσκονται διάσπαρτα στο πρώην στρατόπεδο «Ζιάκα».

Σπασμένα γυαλιά, ογκώδη υλικά, λάστιχα αυτοκινήτων και φορτηγών, φθαρμένα ρούχα, ανταλλακτικά από μελάνια εκτυπωτών και πάσης φύσεως σκουπίδια συμπληρώνουν την αυτοσχέδια ανεξέλεγκτη χωματερή.

Το στρατόπεδο εκτείνεται σε μια έκταση 121 στρεμμάτων στη Δυτική Θεσσαλονίκη, κάτω από τις γραμμές των τρένων στη Μοναστηρίου, βρίσκεται εντός του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου και γειτνιάζει με τον Δενδροπόταμο της Δ.Κ. Μενεμένης.

Το Ράδιο Θεσσαλονίκη και η εφημερίδα ThessNews μπήκαν στο εσωτερικό του και κατέγραψαν εικόνες που αποτελούν ντροπή για μια σύγχρονη και οργανωμένη πολιτεία και κοινωνία.

Ούτε καγκελόπορτα

Ο χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος καθώς στην κεντρική είσοδο δεν υπάρχει ούτε καγκελόπορτα παρά μόνο μια αλυσίδα, ενώ ουσιαστικά ακάλυπτος είναι ο χώρο τόσο από την πλευρά της οδού Δενδροποτάμου όσο και από την πλευρά της Μοναστηρίου.

Ελάχιστα κτίσματα στο εσωτερικό του στρατοπέδου βρίσκονται πλέον όρθια, με πινακίδες να θυμίζουν τις αλλοτινές χρήσεις του. Ένα εκκλησάκι αντιστέκεται τουλάχιστον εξωτερικά, γιατί από μέσα μοιάζει λεηλατημένο. Τα δέντρα και τα χόρτα σκεπάζουν τα χαλάσματα, ενώ τα εγκαταλελειμμένα βαγόνια που βρίσκονται στην πλευρά της Μοναστηρίου δημιουργούν  ένα απόκοσμο σκηνικό βγαλμένο από ταινία τρόμου.

Τα ερείπια καθημερινά γίνονται καταφύγια για ανθρώπους που  θέλουν αθέατοι να κάνουν χρήση ναρκωτικών, είτε χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια για άλλες παράνομες δραστηριότητες, όπως η συλλογή ανακυκλώσιμου υλικού από τους γνωστούς «πειρατές των κάδων».


Όταν βρέθηκε πτώμα

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί ήταν εντοπισμός του πτώματος ενός 40χρονου τον Σεπτέμβριο του 2018 σε προχωρημένη σήψη, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει χρειαστεί να παρέμβει η πυροσβεστική εξαιτίας εκδήλωση κάποιας πυρκαγιάς.

Εργαζόμενος στην περιοχή ανέφερε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη: «Το πρόβλημα είναι γνωστό, αλλά τίποτα δεν γίνεται, κάθε μέρα βλέπω κόσμο να μπαίνει στο στρατόπεδο, κάποιοι για να κάνουν χρήση ναρκωτικών και κάποιοι για να περάσουν τη νύχτα τους. Ευτυχώς που υπάρχει και αυτή η αλυσίδα και σταμάτησαν να έρχονται τουλάχιστον από την κεντρική είσοδο φορτηγά για να πετάξουν μπάζα». 


Αντιδράσεις

Ένας χώρος που θα μπορούσε με την αναβάθμισή του να αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου και υγειών δραστηριοτήτων για χιλιάδες κατοίκους της υποβαθμισμένης Δυτικής Θεσσαλονίκης αφήνεται στα χέρια επιτήδειων και περιθωριακών στοιχείων.

Εδώ και 15 περίπου χρόνια ομάδες πολιτών και συλλογικότητες διεκδικούν την απόδοση του στρατοπέδου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην τοπική κοινωνία, έτσι ώστε με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίησή του χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα.

Κάτοικοι της περιοχής έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένως κινητοποιήσεις στο χώρο του στρατοπέδου, έχουν δημιουργήσει σελίδα στο fb με την ονομασία «Ζιάκα Τόπος Ζωής» προκειμένου να καταφέρουν την απόδοσή του στην κοινωνία. 
Υπήρξαν μάλιστα έντονες αντιδράσεις, τόσο από πολίτες όσο και από δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, στο σενάριο το στρατόπεδο από το ΤΑΙΠΕΔ, όπου πλέον ανήκει, να παραχωρηθεί στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης ΑΕ για τη δημιουργία agrologistics center.

 

Η επιστολή των δημάρχων

Οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου και Κορδελιού-Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, είχαν στείλει κοινή επιστολή τόσο στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όσο και στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Οι δύο δήμαρχοι στην επιστολή τους επισήμαναν ότι η παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Ζιάκα στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και ταυτόχρονα υπόσχεση της Πολιτείας.

Εξέφρασαν δε την κάθετη αντίθεσή τους στην παραχώρηση του στην ΚΑΘ ΑΕ και σε οποιονδήποτε άλλο πλην του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου και ζητούσαν από την κυβέρνηση την υλοποίηση της υπόσχεσης τόσο της παρούσας όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, προς απόδοση των πρώην στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες.

«Η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Ζιάκα με τη δημιουργία χώρων πρασίνου, άθλησης και υποδομών αναψυχής θα αναβαθμίσει την περιοχή προς όφελος των πολιτών των τοπικών κοινωνιών και των δύο Δήμων μας. Θα συμβάλλει στην άρση της περιβαλλοντικής υποτίμησης και υποβάθμισης που υφίσταται η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης και ειδικότερα η συγκεκριμένη περιοχή. Ταυτόχρονα θα συμβάλει στην αύξηση του πράσινου ισοζυγίου στην περιοχή και κατ’ επέκταση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας».


Ο ΠΕΤΡΟΣ ΣΟΥΛΑΣ ΣΤΗΝ THESSNEWS
«Μόνο με την παραχώρηση
στην κοινωνία του
το στρατόπεδο θα σωθεί»

Ο δήμαρχος Ευόσμου-Κορδελιού, Πέτρος Σούλας μιλώντας στην Thessnews ανέφερε πως πριν από δύο μήνες έγινε μια συνάντηση με εκπροσώπους του Γ’ Σώματος Στρατού το οποίο, όπως είπε, έχει και την ευθύνη του στρατοπέδου, τους παρουσίασε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τους ρακοσυλλέκτες και όχι μόνο, αλλά και από την απόρριψη μπαζών από επιτήδειους. Σύμφωνα με τον κ. Σούλα, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να βάλει ο στρατός μηχανήματα να καθαρίσει το στρατόπεδο, αυτό όμως όπως επισήμανε δεν λύνει το πρόβλημα.
«Το πρόβλημα θα λυθεί δια πάντως αν παραχωρηθεί στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου με την υπόσχεση ότι ο δήμος θα αναλάβει να το περιφράξει με περίφραξη τύπου «ΝΑΤΟ», να βάλει φωτισμό, να το καθαρίσει, να το διαστρώσει, να δημιουργήσει, έστω κατ’ αρχήν, υποτυπώδεις χώρους πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Να αποδοθεί στους κατοίκους. μόνο έτσι θα γλυτώσει το Ζιάκα, όσο αφήνεται στην κατάσταση αυτή θα υποβαθμίζεται συνεχώς και όσες εγκαταστάσεις έχουν μείνει όρθιες θα βανδαλιστούν και θα λεηλατηθούν» δήλωσε.

Χώρο πρασίνου ζητούν οι κάτοικοι

Από πλευρά της ομάδας πολιτών «Διάλογος», ο Δημήτρης Αποστόλου επισημαίνει ότι η έκταση του στρατοπέδου είναι η τελευταία ευκαιρία για τη Δυτική Θεσσαλονίκη να αποκτήσει έναν πνεύμονα πρασίνου, που θα λειτουργήσει προς όφελος της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος σε μια περιοχή επιβαρυμένη από τη λειτουργία των ΕΛΠΕ.

Ο κ. Αποστόλου προτείνει το στρατόπεδο να περάσει στον δήμο και αν δεν μπορεί να αξιοποιηθεί τουλάχιστον να δεντροφυτευτεί με πυκνό πράσινο που θα τονώσει όπως λέει τον αέρα που αναπνέουν χιλιάδες πολίτες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμος αδράνησε και έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να αποκτήσει το στρατόπεδο, όπως έγινε με το Κόδρα και του Παύλου Μελά.

 

Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ THESSNEWS

«Θα εντείνουμε τις προσπάθειες για απόδοση του στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία» 

Την πρόθεσή του να εντείνει τις πιέσεις προς την πολιτεία ώστε το πρώην στρατόπεδο Ζιάκα να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία και από χώρος εγκατάλειψης  και ερήμωσης να μετατραπεί σε ένα πολιτιστικό πάρκο με χώρους αναψυχής εξέφρασε ο νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου. Κλεάνθης Μανδαλιανός.

Με δήλωσή του στην ThessNews λίγες ώρες μετά την εκλογή του, επισήμανε ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι να ενταθούν οι ενέργειες προκειμένου το στρατόπεδο να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών του δήμου του με τη δημιουργία χώρων πολιτισμού, αναψυχής και δημιουργικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η αναβάθμιση του χώρου θα δώσει εμπορική ώθηση σε κοντινές περιοχές όπως η Διαλογή η οποία όπως επισήμανε «είναι ξεχασμένη από το θεό». 

Από το φύλλο της THESSNEWS #161 (08/06/2019-09/06/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω