ΥΠΕΝ: Έχει ήδη επιτευχθεί ο στόχος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 15.4.2019 | 20:55 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

ΥΠΕΝ: Έχει ήδη επιτευχθεί ο στόχος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

ΤHESSNEWS-DESK

Το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει πιθανότατα ήδη υπερβεί τον ευρωπαϊκό στόχο για το 2020, επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ανακοίνωση με αφορμή την δημοσιοποίηση σχετικών στοιχείων από την Eurostat.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2017 το μερίδιο των ΑΠΕ έφτασε στην Ελλάδα το 16,95% στο σύνολο της παραγωγής (από 15,08% το 2016) και το 24,48% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (από 22,66% το 2016).

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος για το σύνολο της ΕΕ, το 2020 είναι το μερίδιο των ΑΠΕ να υπερβεί το 20% ενώ για την χώρα μας ο στόχος είναι το 18% τουλάχιστον. Με βάση τα στοιχεία αυτά, το υπουργείο επισημαίνει ότι η χώρα μας είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ για τη διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας.

«Καθώς από την περίοδο στην οποία αναφέρονται τα νεότερα στοιχεία έχουν μεσολαβήσει 15 μήνες, πιθανότατα το μερίδιο των ΑΠΕ έχει ήδη υπερβεί στην Ελλάδα τον στόχο για το 2020», αναφέρει το ΥΠΕΝ.

«Ζητούμενο», προσθέτει, «πλέον είναι η επίτευξη του φιλόδοξου στόχου της ΕΕ για το 2030 (μερίδιο ΑΠΕ 32% στο σύνολο της παραγωγής), για την υιοθέτηση του οποίου επέμεινε η ελληνική πλευρά. Το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ΑΠΕ παραμένει υψηλό, όπως προέκυψε για μία ακόμα φορά από τον μειοδοτικό διαγωνισμό για νέα έργα που πραγματοποίησε σήμερα η ΡΑΕ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η μέση τιμή υποχώρησε κάτω από τα 60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ως αποτέλεσμα της πληθώρας προσφορών για επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα. Τα επίπεδα όπου πλέον κινείται η τιμή είναι ευθέως ανταγωνιστικά των συμβατικών μεθόδων παραγωγής ενέργειας, καθιστώντας τη μετάβαση στις ΑΠΕ εκτός από περιβαλλοντικά αναγκαία και οικονομικά επωφελή».

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω