eTwinning: Εννέα βραβεία για ελληνικές συμμετοχές - Τα δύο στη Θεσσαλονίκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 14.4.2019 | 21:38 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

eTwinning: Εννέα βραβεία για ελληνικές συμμετοχές - Τα δύο στη Θεσσαλονίκη

ΝΙΝΑ ΤΣΙΡΙΚΑ || [email protected]

H Ελλάδα διαπρέπει πάλι! Για πρώτη φορά ελληνικές συμμετοχές διακρίθηκαν με εννέα Ευρωπαϊκά Βραβεία δράσης eTwinning.

Το eTwinning είναι μια δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη.

Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες. Προσφέρει μία πλατφόρμα για το προσωπικό (εκπαιδευτικούς, διευθυντές, βιβλιοθηκάριους, κλπ.) που εργάζεται σε σχολείο, σε μία από τις ευρωπαϊκές χώρες, που λαμβάνουν μέρος για να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να διεξάγουν έργα με τους μαθητές τους και να τα μοιράζονται.

Συνολικά, οκτώ συνεργατικά έργα σε τέσσερις ηλικιακές κατηγορίες και οκτώ έργα σε ειδικές κατηγορίες βραβεύονται για τις μεγάλες προσπάθειές τους να φέρουν την καινοτομία στις τάξεις της Ευρώπης. Η κάθε ομάδα αποτελείται από δύο και παραπάνω Ευρωπαϊκά σχολεία που δουλεύουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε ένα project από κοινού. Από τα 860 έργα που υποβλήθηκαν συνολικά εννέα Ελληνικές συμμετοχές κατάφεραν να αποσπάσουν βραβεία.

 

Τα project των σχολείων
της Θεσσαλονίκης

Ανάμεσα στα σχολεία που διακρίθηκαν και κέρδισαν πρώτα βραβεία στις αντίστοιχες ηλικιακές κατηγορίες είναι και δύο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το 1ο ΓΕΛ Ελευθερίου-Κορδελιού, με το έργο «In Sight In Mind» για την ηλικιακή κατηγορία 16-19 ετών και το 2ο νηπιαγωγείο Πλαγιαρίου Θεσσαλονίκης, με το έργο «Storytelling leads to robotics» για την ηλικιακή κατηγορία μαθητών έως 6 ετών.

Μιλώντας στη ThessNews η Αθανασία Γκιοτλή, καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας στο 1ο ΓΕΛ Ελευθερίου-Κορδελιού, τονίζει πως το έργο με το οποίο ασχολήθηκαν οι μαθητές έγινε ανάμεσα σε πέντε χώρες και αφορούσε κυρίως τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες των ανθρώπων: «Το project το χωρίσαμε σε δύο πράξεις: τα θέματα που μας χωρίζουν σαν ανθρώπους δηλαδή τις εξτρεμιστικές απόψεις που υπάρχουν, την κατηγοριοποίηση των ανθρώπων κλπ. και στα θέματα που μας ενώνουν, την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά στο ότι πρέπει να προωθούμε τον σεβασμό απέναντι σε όλους τους ανθρώπους κλπ».

Σχετικά με τη συνεργασία των σχολείων, η κ. Γκιoτλή αναφέρει πως μέσω της πλατφόρμας eTwinning τα σχολεία που εργάστηκαν για το project ανέβασαν και μοιράστηκαν υλικό, έχοντας από ένα σημείο και μετά να ολοκληρώσουν συνεργατικά το project.

Η Μερόπη Μαστόρη, πρώην εκπαιδευτικός στο 2ο νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης που έκανε το project μαζί με τα παιδιά σε συνεργασία με άλλα νηπιαγωγεία του εξωτερικού, εξηγεί μιλώντας στη ThessNews πως το έργο τους ήταν η ρομποτική μέσα από την παιδική λογοτεχνία: «Κάναμε από κοινού ένα παραμύθι το οποίο μεταφέραμε σε μακέτα. Μεταφέραμε δηλαδή την ιστορία του παραμυθιού στη μακέτα και εκεί τοποθετήσαμε  τα ρομποτάκια BeeBot και δίναμε εντολές με τα παιδιά για να κινούνται σε αυτήν τη μακέτα εκτελώντας συγκεκριμένες εντολές».

Το BeeBot είναι ένα προγραμματιζόμενο ρομπότ δαπέδου ειδικά κατασκευασμένο για να χρησιμοποιείται ακόμη και από παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ο προγραμματισμός του γίνεται με πλήκτρα που βρίσκονται επάνω του (On-board) και μπορεί να προγραμματιστεί για να κινείται με ακρίβεια στον χώρο προχωρώντας μπροστά, πίσω, στρίβοντας αριστερά και δεξιά.


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Ηλικιακή κατηγορία μέχρι 6 ετών

1ο βραβείο: Storytelling leads to robotics / La robotique au service de la littérature enfantine-2ο Νηπιαγωγείο Πλαγιαρίου Θεσσαλονίκης
2ο βραβείο: Learning with experiments-Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά «Jeanne D’ Arc»

Ηλικιακή κατηγορία 7 έως 11 ετών
1ο βραβείο: The story of a 1 €uro coin-Δημοτικό Αγ. Παρασκευής Λέσβου
2ο βραβείο: Alohomora! Unlocking borders-Δημοτικό Τραγανού Ηλείας

Ηλικιακή κατηγορία 16 έως 19 ετών
1ο βραβείο: In Sight In Mind-1ο ΓΕΛ Ελευθερίου Κορδελιού
2ο βραβείο: Robo-Wonderers-ΓΕΛ Βελβεντού Κοζάνης


Ειδικό βραβείο γαλλικής γλώσσας: Voyage au cœur des cuisines européennes!-Γυμνάσιο Ανατολικού Κοζάνης


Βραβείο «Peyo Yavorov»-Για ένα έργο που καλλιεργεί την αγάπη των παιδιών για το διάβασμα 
NO BARRIERS TO READING-3ο Δημοτικό Νέας Αρτάκης Ευβοίας


Βραβείο «Yunus Emre» για τον ανθρωπισμό και τη διαπολιτισμική κατανόηση 
[email protected] Matters-4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #152 (06/04/2019-07/04/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω