Στα Κουφάλια ο πρώτος εθελοντικός πυροσβεστικός σταθμός στην Κεντρική Μακεδονία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 13.4.2019 | 08:59 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Στα Κουφάλια ο πρώτος εθελοντικός πυροσβεστικός σταθμός στην Κεντρική Μακεδονία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΑΚΟΣ || [email protected]

Έπειτα από είκοσι χρόνια δημιουργείται ο πρώτος εθελοντικός πυροσβεστικός σταθμός στα Κουφάλια και τον Δήμο Χαλκηδόνος. Εγκαινιάζεται σήμερα το μεσημέρι στις 12:00!

Πρόκειται για τον πρώτο στην Κεντρική Μακεδονία και τον δεύτερο σε ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο τη σημασία τόσο της έννοιας του εθελοντισμού, όσο και της πολιτικής προστασίας.

Οι εγκαταστάσεις του σταθμού είναι στα Κουφάλια  στην περιοχή  Τέρμα Ακροπόλεως στο Πάρκο ΜΕΒΓΑΛ, με τον Δήμαρχο Χαλκηδόνος Γιάννη Τσουκνιδά να δηλώνει αποκλειστικά στη Thessnews πως «Ο νέος πυροσβεστικός σταθμός αναμένεται να προσδώσει περισσότερη ασφάλεια στους κατοίκους της περιοχής και αυτό διότι οι δύο σταθμοί της Πυροσβεστικής που σήμερα εξυπηρετούν τον δήμο είναι αυτός της Σίνδου και εκείνος των Γιαννιτσών».

 Σημαντικός παράγοντας πίεσης από   την   πλευρά του δήμου όλα αυτά τα   χρόνια ήταν η   μεγάλη απόσταση   που δυσχέραινε  το έργο της   πυροσβεστικής και μείωνε τον χρόνο   αντίδρασης σε περιστατικά   πυρκαγιών. «Η   δημιουργία του   σταθμού κατατέθηκε ως   πρόταση   και  τον Απρίλιο του 2003 δίχως όμως   να ευοδωθεί καμία από τις ενέργειες   που είχα   προχωρήσει τότε. Για να φθάσουμε στο σήμερα, είκοσι χρόνια προκειμένου μια ουσιώδη ανάγκη της τοπικής κοινωνίας να πάρει σάρκα και οστά» αναφέρει ο δήμαρχος Γιάννης Τσουκνιδάς .

 

«Οι υπηρεσίες θα είναι σε καθημερινή βάση»

Ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός όπως τονίζει ο δήμαρχος είναι «ότι οι υπηρεσίες θα είναι σε καθημερινή βάση, με το μόνιμο προσωπικό να είναι τρεις μόνιμοι πυροσβέστες  και θα συνεπικουρείται από είκοσι εθελοντές πυροσβέστες , οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί και θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους μαζί με το μόνιμο προσωπικό».

 

«Συνεργασία  με την Πυροσβεστική… και στόχος για περισσότερους εθελοντές»

Να σημειωθεί  ότι το συνολικό εγχείρημα μπορεί από τη μια να στηρίζεται σε μόνιμο δυναμικό του πυροσβεστικού σώματος, αλλά κυρίαρχο μέλημα όπως δηλώνει στη Thessnewsο κ. Τσουκνιδάς είναι «Να μπορέσουν και άλλες περιοχές σε εθελοντική βάση με λίγο προσωπικό να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Διότι χρειάζεται συνδυασμός μόνιμου έμπειρου προσωπικού μαζί με εθελοντές, οι οποίοι αφού εκπαιδευτούν και αποκτήσουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις να προσφέρουν  την βοήθεια που χρειάζεται»

Παράλληλα σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες του Δήμου Χαλκηδόνος να ολοκληρωθεί ο εθελοντικός πυροσβεστικός σταθμός διαδραμάτισε και η θετική ανταπόκριση του Πυροσβεστικού Σώματος προκειμένου . Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Χαλκηδόνας «Σίγουρα οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι μέσα από ΦΕΚ που έχει ορίσει η Πυροσβεστική.  Ο δήμος ανταποκρίθηκε καθώς προέβη στην παραχώρηση του χώρου, μαζί με την κάλυψη των πάγιων εξόδων καθώς φυσικά και το όχημα το οποίο έχει ο δήμος».


 

«Με την παρουσία των εθελοντών πυροσβεστών και των μόνιμων στην περιοχή μειώνεται ο χρόνος αρχικής επέμβασης»

Στο πλευρό του πρώτου πυροσβεστικού σταθμού στην Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται και το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς ενήμεροι και υποστηρικτές για το εγχείρημα είναι τόσο ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος, όσο και ο νέος Συντονιστή Επιχειρήσεων του Αρχηγείου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Σπύρος Βαρσάμης.

Ο νέος διοικητής της Πυροσβεστικής στην Κεντρική Μακεδονία αναφέρει στην
Thessnews ότι «Ο θεσμός του εθελοντή πυροσβέστη λειτουργεί αρκετά χρόνια στην Ελλάδα. Ξεκίνησε από το 1991 και είναι μια διαδικασία που υπάρχει σχεδόν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες  στον κόσμο καθώς  μπορεί να συμβάλλει  στην έννοια  της ασφάλειας μιας περιοχής».

Μάλιστα όπως επισημαίνει « Η πολιτεία δεν μπορεί να καλύπτει με μόνιμο προσωπικό όλους τους οικισμούς και τις περιοχές. Και ακριβώς εκεί έχει την αξία της η απόφαση κάποιων ανθρώπων να προσφέρουν εθελοντικά με την καθοδήγηση του Πυροσβεστικού Σώματος και την υποστήριξη των φορέων αυτοδιοίκησης».

Επιπροσθέτως σύμφωνα με τον κ. Βαρσάμη ο θεσμός του εθελοντή πυροσβέστη είναι πολύ σημαντικός και για αυτόν τον λόγο «Ανακοινώσεις για τον θεσμό του εθελοντή γίνονται τακτικά και μάλιστα υπάρχει και ετήσια εκπαίδευση, καθώς σε όλες τις υπηρεσίες της Ελλάδας για όσους πολίτες επιθυμούν να αποκτήσουν την ιδιότητα του εθελοντή-πυροσβέστη.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι πως «Με την παρουσία των εθελοντών πυροσβεστών και των μονίμων στην περιοχή μειώνεται ο χρόνος αρχικής επέμβασης, αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό σε περιπτώσεις πυρκαγιάς άρα τα αποτέλεσμα θα είναι καλυτέρα από εδώ και πέρα για την ασφάλεια κυρίως των πολιτών και των υπηρεσιών τους» καταλήγει ο Διοικητής της Πυροσβεστικής στην Κεντρική Μακεδονία.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω