Η νέα Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης στην ΤhessNews: «Η στείρα κριτική και η κακώς εννοούμενη εσωστρέφεια δεν εκφράζει την ΟΝΝΕΔ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 24.3.2019 | 11:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Η νέα Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης στην ΤhessNews: «Η στείρα κριτική και η κακώς εννοούμενη εσωστρέφεια δεν εκφράζει την ΟΝΝΕΔ»

συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΝΑΚΟ || [email protected]

Περίοδος εξελίξεων για την ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, με το κλίμα να είναι το λιγότερο ψυχρό μεταξύ των στελεχών και όλα αυτά λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές σε αυτοδιοίκηση και ευρωβουλή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και την πρόσφατη αντικατάσταση του Αλέξανδρου Μανδρίνου από τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Κώστα Δέρβο, η γαλάζια νεολαία θα κληθεί να συμμετάσχει στη μάχη των εκλογικών αναμετρήσεων με διαφορετικό πρόσωπο και μάλιστα για πρώτη φορά γυναίκα στην ιστορία της.

Η  νέα πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Μαρία Σαρηγιαννίδου μιλάει στην ThessNews για τις πρόσφατες αλλαγές, την επόμενη ημέρα, καθώς και για το γεγονός πως είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της γαλάζιας νεολαίας στη Θεσσαλονίκη.

 

Ποια είναι τα αισθήματα σας για το γεγονός πως είσαστε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη; Θεωρείτε ότι αυτό ήταν ένα μήνυμα προς όλες τις γυναίκες που αισθάνονται ότι η πολιτική είναι ένας χώρος παραδοσιακά ανδροκρατούμενος;


Κατ’ αρχάς, είναι τιμητικό. Όχι επειδή είμαι γυναίκα, αλλά επειδή είμαι στέλεχος που μεγάλωσα μέσα στην Οργάνωση της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και εργάστηκα μαζί με πολλούς άλλους για να αναδειχθούν και να διαδοθούν οι ιδέες μας.
Είναι, όμως, και μεγάλη η ευθύνη του επικεφαλής αυτής της Οργάνωσης. Ευθύνη που έχει το ίδιο «βάρος» ανεξάρτητα από το φύλο! Τυχαίνει να είμαι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και δεν ξέρω αν αυτό αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο ή μήνυμα προς τις γυναίκες για να ασχοληθούν με την πολιτική, αλλά χαίρομαι που στην κοινωνία και ιδιαίτερα στην παράταξή μας οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης ολοένα και αυξάνονται και η ενασχόλησή τους με τα κοινά έχει σταματήσει να αποτελεί έκπληξη.


Τι διαφορετικό σκοπεύετε να δώσετε στην ΟΝΝΕΔ και πώς θα το πετύχετε;

Η ΟΝΝΕΔ συμμετείχε πάντα δυναμικά στις εξελίξεις της πολιτικής ζωής της χώρας και ήταν πάντα πρωτοπόρα. Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό της και στόχος μας είναι να συνεχίσει να προοδεύει και να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.
Η εξέλιξη, λοιπόν, είναι ο στόχος και θα επιτευχθεί με μία Οργάνωση ανοιχτή σε όλους, όσοι θέλουν να προσφέρουν και ενδιαφέρονται για τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους και την πολιτική.
Κάθε στέλεχος της Οργάνωσης στη σχολή του, στην γειτονιά του, στον επαγγελματικό και κοινωνικό του κύκλο πρέπει να ακούει και να αντιλαμβάνεται τα θέματα που απασχολούν το συνομιλητή του, προκειμένου να προταθούν από την ΟΝΝΕΔ εφικτές και σύγχρονες λύσεις, οι οποίες θα γίνουν πράξη όταν αναλάβουμε την ευθύνη.

 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ΟΝΝΕΔ, αλλά και της ΔΑΠ, όπου αποτελεί το «φυτώριο» στελεχών της ΟΝΝΕΔ, είναι ότι τα εκλογικά ποσοστά της τάξεως του 80% στις φοιτητικές εκλογές δεν μετουσιώνονται σε πράξη και στις εθνικές εκλογές. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό και πώς θα το αλλάξετε;
 

Δεν είναι τυχαίο ότι η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ είναι πρώτη, καθώς διεκδικεί ανοιχτές σχολές και σύγχρονα Πανεπιστήμια αντάξια των ευρωπαϊκών και αμερικανικών.
Βρίσκεται, δηλαδή, δίπλα στον φοιτητή. Αν και το ζήτημα του κατά πόσο μετουσιώνονται σε πράξη τα ποσοστά της ΔΑΠ στις εθνικές εκλογές χρήζει πολύπλευρης ανάλυσης, πρέπει να σημειώσω ότι η ΟΝΝΕΔ, ειδικά μετά την επανίδρυσή της, έχει κατορθώσει να μετουσιώσει τα ποσοστά αυτά στην κοινωνία.
Σ’ αυτό συνέβαλε το πλήθος στελεχών της ΟΝΝΕΔ όχι μόνο στην πολιτική ζωή, αλλά και στον επαγγελματικό και επιστημονικό κόσμο, οι οποίοι μέσα από την καθημερινή δραστηριότητά τους σε επιμελητήρια, φορείς, συλλόγους κ.α. αφουγκράζονται τις ανάγκες των νέων ανθρώπων και προτείνουν λύσεις στα μικρότερα ή μεγαλύτερα καθημερινά προβλήματα.
Η ΟΝΝΕΔ είναι μία οργάνωση ανοιχτή σε όλους και εμείς, ως στελέχη, θα συνεχίσουμε, να είμαστε παρόντες σε όλα τα επίπεδα, κάτι που είμαι σίγουρη πως θα φανεί στις φετινές εθνικές εκλογές.

 

Μήπως ο μεγαλύτερος αντίπαλος για την ΟΝΝΕΔ είναι η εσωστρέφεια και όχι οι πολιτικοί της αντίπαλοι; Ποιο είναι το σχόλιο σας για την αντικατάσταση του τέως Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Αλέξανδρου Μανδρίνου και ποια είναι η θέση σας μετά την αιχμηρή ανακοίνωση του;

Υπάρχει διαφορά μεταξύ εσωστρέφειας και υγιούς εσωτερικού πολιτικού διαλόγου, κατά τη διάρκεια του οποίου είναι όχι μόνο θεμιτό αλλά και αναγκαίο να υπάρχουν αντιτιθέμενες απόψεις και αντιπαραθέσεις. Η στείρα κριτική και η κακώς εννοούμενη εσωστρέφεια δεν εκφράζει ούτε την ΟΝΝΕΔ, ούτε και εμένα ως πρόσωπο. Σημασία τώρα έχουν μόνο οι δύσκολες εκλογικές μάχες που μας περιμένουν! 
Όσο για την αντικατάστασή του τέως Πρόεδρου, αυτή πραγματοποιήθηκε βάσει Καταστατικού με απόφαση του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ. Ο Αλέξανδρος, όπως και όλοι οι προηγούμενοι Πρόεδροι, έβαλαν την «σφραγίδα» τους στην Οργάνωση, η οποία τους τίμησε και αυτή είναι η ουσία.

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω