Κυτταρίτιδα: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΥΓΕΙΑ 10.4.2019 | 12:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Κυτταρίτιδα: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

FIGURA

Η κυτταρίτιδα δημιουργείται από σοβαρή διαταραχή της μικροκυκλοφορίας στην περιοχή όπου εμφανίζεται, η οποία οδηγεί σε μια ανομοιογενής συσσώρευση νερού και λίπους στον υποδόριο ιστό. Επειδή ακριβώς το λίπος αυτό βρίσκεται κάτω από το δέρμα και όχι βαθύτερα, δημιουργεί τις λεγόμενες πτυχώσεις στο δέρμα, που ευθύνονται για την αντιαισθητική όψη του “φλοιού πορτοκαλιού”.

Οι πιθανότητες λένε πως αργά ή γρήγορα κάθε γυναίκα θα έρθει αντιμέτωπη με την όψη του “φλοιού πορτοκαλιού”, η οποία εμφανίζεται κυρίως σε μηρούς, γλουτούς, υπογάστριο, στήθος και γόνατα, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το σωματότυπό της. Το γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής ευνοεί την πρόχειρη διατροφή, την καθιστική ζωή και την έλλειψη οποιασδήποτε σωματικής δραστηριότητας αυξάνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες εμφάνισής της και κατατάσσει την κυτταρίτιδα στην κορυφή της λίστας με τα πλέον δυσεπίλυτα αισθητικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τη σύγχρονη γυναίκα.

Βέβαια, η άποψη που υποστηρίζει ότι αφορά μόνο γυναίκες μεγάλης ηλικίας ή με αυξημένο σωματικό βάρος δεν έχει καμία απολύτως ισχύ, αφού ένα μικρό ποσοστό ανδρών έρχονται επίσης αντιμέτωποι με το πρόβλημα της κυτταρίτιδας - ιδιαίτερα αν χάσουν απότομα βάρος. Ακόμα και λεπτές ή μικρές σε ηλικία κοπέλες εμφανίζουν κυτταρίτιδα, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουν ένα μικρό ποσοστό λίπους που δεν είναι ορατό με το γυμνό μάτι ή να συντρέχουν άλλοι παράγοντες που να σχετίζονται με την εμφάνισή της.

 

Μολονότι πρόκειται για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, με πολλές φορές αδιευκρίνιστα αίτια, οι βασικότεροι λόγοι εμφάνισης κυτταρίτιδας συνοψίζονται παρακάτω:

 • κληρονομικοί παράγοντες
 • ορμονικές διαταραχές (ιδαίτερα τα οιστρογόνα)
 • κακή κυκλοφορία του αίματος ή διαταραχή του λεμφικού συστήματος
 • αυξομείωση σωματικού βάρους
 • κακή διατροφή σε συνδυασμό με αργό μεταβολισμό
 • καθιστική ζωή και έλλειψη άσκησης
 • κάπνισμα και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρόβλημα της κυτταρίτιδας χωρίζεται σε τρία στάδια:

 • στο 0 στάδιο, δεν υπάρχουν πτυχώσεις στο δέρμα, ούτε σε καθιστή ούτε σε όρθια θέση.
 • στο 1ο στάδιο, η κυτταρίτιδα είναι “χαλαρή”, επειδή είναι εμφανής μόνο μετά από τσίμπημα της περιοχής.
 • στο 2ο στάδιο, η κυτταρίτιδα ονομάζεται “οιδηματική”, επειδή είναι ευδιάκριτη μόνο σε όρθια στάση.
 • στο 3ο στάδιο, η κυτταρίτιδα είναι γνωστή και ως “συμπαγής”, επειδή είναι τόσο εμφανής, που διακρίνεται και σε ορθή και σε ξαπλωτή θέση.

 

Ανεξάρτητα από την έκταση του προβλήματος, εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς πως η κυτταρίτιδα δεν κάνει διακρίσεις. Η θεραπεία της όμως; Ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής οπωσδήποτε αποτρέπει ή καθυστερεί την εμφάνισή της. Ειδικότερα, έχουν ευεργετική επίδραση:

 • η σωστή διατροφή, η πλούσια σε φυτικές ίνες (φρούτα, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχο κρέας, γαλακτομικά προϊόντα) και η αποφυγή του νάτριου, των επεξεργασμένων τροφών και των γλυκών, που συμβάλλουν στην κατακράτηση υγρών και στην αυξημένη συσσώρευση τοξινών.
 • τα μικρά και συχνά γεύματα, που συμβάλλουν στη διατήρηση του ιδανικού βάρους.
 • η ενυδάτωση του οργανισμού με την αύξηση της καθημερινής κατανάλωσης νερού (σε 1,5 - 2 λίτρα την ημέρα) ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.
 • η διακοπή του καπνίσματος σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ.
 • η αερόβια γυμναστική (τρέξιμο, αερόμπικ, κολύμπι) και οι υψηλής εντάσεως ασκήσεις που ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλλουν στην εντονότερη καύση λίπους.

 

Ωστόσο, οι παραπάνω παράγοντες αφορούν περισσότερο στην πρόληψη της κυτταρίτιδας και όχι στην οριστική εξάλειψή της. Ευτυχώς, η τεχνολογική πρόδος σε συνδυασμό με την επιτακτική ανάγκη της γυναίκας (κυρίως) να αντιμετωπίσει ένα από τα πλέον δυσεπίλυτα αισθητικά προβλήματα, οδήγησαν σε πολλές καινούργιες μεθόδους κοσμητικής ιατρικής - επεμβατικές και μη - για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, από τις οποίες οι σπουδαιότερες είναι οι εξής:

 • λεμφική αποσυμφόρηση: η εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανικανότητα της λέμφου να διαλύσει τις τοξίνες που βρίσκονται συγκεντρωμένες κάτω από το δέρμα. Το Lemfo Sony - ένα σύγχρονο μηχάνημα αποσυμφόρησης της λέμφου - είναι συνδυασμός ηλεκτροθεραπείας και υπερήχου, που έχει σκοπό να επαναφέρει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και να εξαφανίσει την κυτταρίτιδα. Lemfo Sony
 • μεσοθεραπεία κυτταρίτιδας: τα αποτελέσματα της ενέσιμης μεσοθεραπείας είναι λίγο - πολύ γνωστά σε όλους μας. Ένας συνδυασμός μεσοθεραπευτικών ουσιών εγχύεται στην πάσχουσα περιοχή, που διασπά τον όγκο των λιποκυττάρων, εξουδετερώνει τη συγκέντρωση τοξικών ουσιών και καταπολεμά αποτελεσματικά την αντιαισθητική όψη της φλούδας πορτοκαλιού. Ειδικότερα, η μεσοθεραπεία ALIDYATM επαναφέρει την ελαστικότητα της επιδερμίδας, μειώνει το τοπικό πάχος και δίνει τέλος στο πρόβλημα της κυτταρίτιδας! ALIDYATM
 • Σύσφιξη Cronos Lipo Mesotherapy: μια μη επεμβατική μεσοθεραπεία σε 3 στάδια, που εκμεταλλεύεται τη χρήση του ψυχρού υπερήχου, των ραδιοσυχνοτήτων και την τεχνολογία διαφοράς ηλεκτρικού δυναμικού, για να πετύχει λιποδιάλυση, αναδόμηση του συνδετικού ιστού, σύσφιξη της επιδερμίδας και κατ’ επέκταση εξάλειψη της κυτταρίτιδας. Cronos Lipo Mesotherapy
 • οξυγονοθεραπεία: το ιατρικό διοξείδιο του άνθρακα και το καθαρό οξυγόνο υπό πίεση κάνουν θαύματα στην καταπολέμηση των ραγάδων και της κυτταρίτιδας αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, η οξυγονοενδοθερμία συμβάλλει στην αύξηση οξυγόνωσης των ιστών, που οδηγεί στη διέγερση ελαστίνης και κολλαγόνου.

Επειδή ακριβώς πρόκειται για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, κάθε περίπτωση προσεγγίζεται εξατομικευμένα από το ιατρικό προσωπικό του Figura, που επιλέγει την ιδανική μέθοδο ή συνδυασμό μεθόδων για ακόμα θεαματικότερα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω