Στη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη για τη Βενεζουέλα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 14.3.2019 | 16:43 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Στη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη για τη Βενεζουέλα

THESSNEWS-DESK

Το νέο του βιβλίο για τη μεγάλη κρίση στη Βενεζουέλα, με τίτλο "Βενεζουέλα. Από τον Τσάβες στον Μαδούρο", παρουσιάζει αυτό το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα στον Ιανό ο δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή και ο επίκουρος καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου του ΑΠΘ Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης. Η δικηγόρος Μαρία Λυκουριώτη θα μιλήσει για το βιβλίο και θα συντονίσει την εκδήλωση.

Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο του συγγραφέα, που σχετίζεται με την πολιτική ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Το βιβλίο παρουσιάζει μαρτυρίες και συνεντεύξεις, αλλά και άγνωστα ντοκουμέντα, που φωτίζουν το παρασκήνιο της μεγάλης κρίσης στη Βενεζουέλα. Ο Ιάσων Πιπίνης ταξίδεψε στη Βενεζουέλα, όπου κατέγραψε την κατάσταση που επικρατεί, ακολούθησε τον Νικολάς Μαδούρο και κατέγραψε μια πολιτική του συγκέντρωση, μίλησε με υποστηρικτές του αλλά και με στελέχη της αντιπολίτευσης. Επίσης κατέγραψε μαρτυρίες από πολιτικούς κρατούμενους αλλά και ανθρώπους που καταγγέλλουν ότι υπέστησαν μεσαιωνικά βασανιστήρια από το καθεστώς. Ο συγγραφέας ταξίδεψε επίσης και σε άλλες χώρες, όπως Κολομβία, Παναμάς και Κόστα Ρίκα, αλλά και στη Γαλλία και στην Ισπανία, όπου συνάντησε πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης Τσάβες και αυτοεξόριστα στελέχη της αντιπολίτευσης.

Στη Βενεζουέλα η κρίση κορυφώνεται με τον Νικολάς Μαδούρο να αρνείται να μπεί στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια και να κάνει λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος από περισσότερες από 50 χώρες, να καταγγέλλει τον αυταρχισμό του καθεστώτος. Το γενικευμένο μπλακ άουτ στη Βενεζουέλα έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα, ενώ έχει επιτείνει το κλίμα φόβου και ανασφάλειας στους πολίτες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από τον Μαδούρο να επιτρέψει την διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα στον Ιανό Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω