Σε απόγνωση οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 14.3.2019 | 07:58 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Σε απόγνωση οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης

ΝΙΝΑ ΤΣΙΡΙΚΑ || [email protected]

Σε έξαρση βρίσκεται η εγκληματικότητα στη Θεσσαλονίκη, με την αστυνομία να αδυνατεί να ανταπεξέλθει λόγω των ελλείψεων τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε σύγχρονο εξοπλισμό. 

Μιλώντας στη ThessNews, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης εξηγεί: «Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στα 300 κενά στο προσωπικό που έχουμε έξω στο δρόμο. Πρόσφατα με την ανακοίνωση των τακτικών μεταθέσεων αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας μας ενίσχυσαν, μετά από πολλά χρόνια, με 50 αστυνομικούς, που θα δώσουν μια μικρή ανάσα αλλά όπως και να έχει επειδή και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλές ειδικές υπηρεσίες όπως είναι η Υπηρεσία Τεχνικών Εφαρμογών, η Αντιτρομοκρατική, οι Ειδικές Δυνάμεις που στελεχώνονται κατά βάση με αστυνομικό προσωπικό που κατέχει οργανικές θέσεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, το πρόβλημα γιγαντώνεται».

Στο μεταξύ το έγκλημα εξελίσσεται είτε αυτό αφορά επιθέσεις εναντίων αστυνομικών, όπως έγινε πριν από λίγες μέρες στο τουρκικό προξενείο, είτε απλά καθημερινά αδικήματα. «Πλέον οι αντιεξουσιαστές έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο, οι ληστές και οι οποιοιδήποτε άλλοι δράστες βλέπουμε ότι εφαρμόζουν νέες μεθόδους και εμείς παραμένουμε στάσιμοι και πάμε και προς τα πίσω. Ένα πρόβλημα το οποίο έχουμε τελευταία είναι και με τη δικαιοσύνη. Με τις ποινές που επιβάλλονται σε αυτούς που συλλαμβάνουμε. Φτάσαμε στο σημείο κάποιος που έχει εισέλθει παράνομα στη χώρα να διαπράττει έγκλημα και την επόμενη μέρα να είναι ελεύθερος. Δηλαδή όταν κάποιος, εισέρχεται παράνομα και διαπράττει και έγκλημα, αντί να τον κρατήσουμε και να τον απελάσουμε, εμείς τον αφήνουμε ελεύθερο», τονίζει ο κ. Τσαϊρίδης.

 

Πολλά και άλυτα τα προβλήματα

Σύμφωνα με τον κ. Τσαϊρίδη, από το 2010 που ιδρύθηκε η ομάδα ΔΙΑΣ μέχρι σήμερα, έχει μειωθεί η δύναμη της κατά 20%. Το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου έχει έλλειψη 100 αστυνομικών και στο τμήμα ασφαλείας Λευκού Πύργου λείπει το 50% της δύναμης που θα έπρεπε να έχει.

«Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού στο Τ.Α. Λευκού Πύργου, έχουμε φτάσει στο  σημείο άνδρες της ομάδας ΖΗΤΑ να συλλαμβάνουν τους δράστες και επειδή δεν έχουμε το προσωπικό στο Τ.Α. για να διεκπεραιώσει την υπόθεση, να οδηγούνται οι συνάδελφοι μαζί με τους πολίτες σε άλλα τμήματα. Κλέβουν τον κόσμο στο κέντρο της πόλης και αναγκάζεται ο πολίτης να πηγαίνει στις Συκιές, στη Χαριλάου και στο Θερμαϊκό για κατάθεση», αναφέρει.

«Ουσιαστικά θα έπρεπε να μας στείλουν 300 αστυνομικούς για να πούμε ότι είμαστε καλυμμένοι σαν Θεσσαλονίκη. Πέρα από αυτό όμως, δεν θα άλλαζε τίποτα ιδιαίτερα γιατί θα υπήρχε μεν μια πιο έντονη παρουσία της αστυνομίας αλλά όταν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα, όταν δεν υπάρχουν περιπολικά, και παραπάνω αστυνομικούς να έχεις δεν θα μπορούσε να βγει άλλο όχημα. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν και τα πάρεργα με τα οποία ασχολείται η αστυνομία και το γεγονός ότι πάρα πολλοί αστυνομικοί ασχολούνται με τις αθλητικές εκδηλώσεις, πορείες, και πολιτικές ομιλίες και η αστυνόμευση της πόλης και η καταπολέμηση της εγκληματικότητας έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα» εξηγεί.

 

Με το ζόρι δύο περιπολικά σε κάθε τμήμα  

Σχετικά με τα περιπολικά που υπάρχουν διαθέσιμα στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσαϊρίδης λέει ότι «η κατάσταση είναι τραγική. Πήραμε μια ανάσα τώρα που μέσω ανακατανομής, πήραμε από άλλους νομούς 19 οχήματα τα οποία είναι πενταετίας με 150.000 και 200.000 χιλιόμετρα και οι συνάδελφοι που τα οδηγούν θεωρούν ότι οδηγούν πλέον καινούριο όχημα. Γιατί η κατάσταση των οχημάτων που είχαμε ήταν επιβαρυμένη με 700.000 και 800.000 χιλιόμετρα με αποτέλεσμα να έχουμε περιστατικά όπου τα οχήματα παίρνανε φωτιά κατά την υπηρεσία. Η Άμεση Δράση έχει πέντε λειτουργικά οχήματα, κάθε αστυνομικό τμήμα κατά βάση έχει από δύο, με αυτά που είπαμε ότι ήρθαν τώρα και το Α.Τ. Λευκού Πύργου που έχει δύο περιπολικά σε κάθε βάρδια που είναι ελάχιστα βέβαια για τον τομέα που απασχολούνται. Το πιο κωμικοτραγικό αφορά τη Διεύθυνση της Τροχαίας η οποία ασχολείται με τις παραβάσεις και τον Κ.Ο.Κ και είναι αυτή που έχει τα πλέον ακατάλληλα οχήματα». 

Βάζουν και από την τσέπη τους για τον εξοπλισμό

«Στην ομάδα ΔΙΑΣ έπρεπε να δώσουν καινούργιες στολές τον Μάρτιο του 2016, όταν κι έκλεισε η εξαετία και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα θα έπρεπε να αλλαχτεί η στολή. Έχουμε φτάσει στο 2019 και ακόμη δεν έχει δοθεί η στολή. Αυτοί οι άνθρωποι αναγκάζονται να βάζουν 300 ευρώ από την τσέπη τους για την προβλεπόμενη στολή, ώστε να αισθάνονται προστατευμένοι. Έχουμε μπει σε μια λογική να ζητάμε χορηγίες από πολίτες, διότι το κράτος μονίμως κάνει διαγωνισμούς οι οποίοι δεν τελεσφορούν ποτέ», τονίζει ο κ. Τσαϊρίδης. 

 

«Στόχος είναι οι αστυνομικές δυνάμεις και όχι το Τουρκικό Προξενείο»

Αναφορικά με τις επιθέσεις κατά των ΜΑΤ, με αφορμή την πιο πρόσφατη επίθεση που έγινε κατά της διμοιρίας που βρίσκεται στο τουρκικό προξενείο, ο κ. Τσαϊρίδης λέει χαρακτηριστικά: «Ποιος κοροϊδεύει ποιόν; Από το 2010, που τοποθετήθηκε εκεί η διμοιρία, μέχρι φέτος έχουν γίνει δεκάδες επιθέσεις κατά αστυνομικών. Ξεκάθαρα, όλοι παραδέχονται ότι στόχος είναι οι αστυνομικές δυνάμεις και όχι το Προξενείο. Βρίσκεται δίπλα σε πανεπιστημιακό χώρο, οπότε τα άτομα βγαίνουν ανενόχλητα εκτελούν τις επιθέσεις που επιθυμούν και με το που επεμβαίνει η αστυνομία, στα εκατό μέτρα είναι το πανεπιστήμιο όπου υπάρχει το άσυλο και δεν μπορεί κανένας να τους συλλάβει.

Πρέπει να μας προασπίσει το κράτος με ένα άλλο νομικό πλαίσιο. Έχει κάνει πρόταση η Ομοσπονδία, την οποία τη στηρίζουμε και εμείς, να γίνει δηλαδή ιδιώνυμο αδίκημα οι επιθέσεις εναντίων αστυνομικών. Δεν γίνεται με όλα τα βίντεο που υπάρχουν να φαίνεται ένας από τους ‘μπαχαλάκηδες’ να πετάει σε ευθεία βολή φωτοβολίδα, να σπάει την ασπίδα του αστυνομικού, να τον καίει κι αυτός την επόμενη μέρα ενώ οδηγείται στη δικαιοσύνη, να αφήνεται ελεύθερος και να ορίζεται τακτική δικάσιμος. Δηλαδή, πρέπει να μας σκοτώσουν για να δικαστούν και να μπουν στη φυλακή;».

 

Τα συλλαλητήρια

Μιλώντας και για τα επεισόδια που σημειώθηκαν και σε συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, ο κ. Τσαϊρίδης παρομοιάζει την αστυνομία με σάκο του μποξ.
«Δυστυχώς στα πρώτα χρόνια των μνημονίων μέχρι και σήμερα, άσχετα με την εκάστοτε κυβέρνηση, η αστυνομία έγινε το εξιλαστήριο θύμα. Ένας σάκος του μποξ ανάλογα με τα ψηφίσματα της κάθε κυβέρνησης είτε αυτό λεγόταν μνημόνιο, είτε λεγόταν μεσοπρόθεσμο, είτε Μακεδονικό. Το να βγάζει ο κόσμος την οργή του στις αστυνομικές δυνάμεις, πέραν του ότι έχουμε πάρα πολλούς τραυματισμούς, δεν οδηγεί πουθενά. Ο κόσμος στον δρόμο βλέπει τον απλό αστυνομικό, δεν βλέπει την ηγεσία η οποία λαμβάνει τις αποφάσεις και δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές στο προσωπικό. Κανένας αστυνομικός δεν ξεκινάει από το σπίτι του για να έρθει σε αντιπαράθεση με κανέναν διαδηλωτή» τονίζει ο κ. Τσαϊρίδης.
 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω