Σ. Αβραμόπουλος στην ThessNews: «Είμαστε κοντά στα προβλήματα»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 12.3.2019 | 07:10 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Σ. Αβραμόπουλος στην ThessNews: «Είμαστε κοντά στα προβλήματα»

συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || [email protected]

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Σωτήρης Αβραμόπουλος, μιλά στη ThessNews για το διακύβευμα των φετινών εκλογών, τη Συμφωνία των Πρεσπών και την επιχειρηματολογία των ανθυποψηφίων του.

Παράλληλα ο κ. Αβραμόπουλος τοποθετείται για τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα «ως ‘Λαϊκή Συσπείρωση’ επιδιώκουμε να είμαστε κοντά στα προβλήματα των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών, της νεολαίας σε όλους τους νομούς».

Ποιο θα είναι το διακύβευμα των φετινών εκλογών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;
Το πραγματικό δίλλημα για τον λαό μας, συνολικά αλλά και μπροστά στις περιφερειακές εκλογές, είναι αν θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που αποδεδειγμένα φέρνει νέα δεινά και καταστροφές, ή αν θα αντεπιτεθούμε δυναμικά για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες, μπορούμε με τη δράση μας και τη στάση μας μπροστά στις πολλαπλές κάλπες να φέρουμε στο επίκεντρο την υπαρκτή δυνατότητα να απολαμβάνουμε ένα πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής. Μαζί μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά, δίνοντας μεγάλη δύναμη στη «Λαϊκή Συσπείρωση» και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο συνδυασμό που στηρίζει το ΚΚΕ
Γιατί έτσι θα ενισχυθεί ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική την οποία εφάρμοσαν διαδοχικές κυβερνήσεις, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, και έχει συνυπογράψει πολιτικά η παράταξη του κ. Τζιτζικώστα.
Γιατί έτσι θα ενισχυθεί η διεκδίκηση για όλα τα απαραίτητα έργα στους κρίσιμους τομείς της αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, της αντισεισμικής θωράκισης, της προστασίας του περιβάλλοντος, που να καλύπτουν τις μεγάλες ανάγκες και όχι «κομμένα και ραμμένα» στους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς κράτους και περιφέρειας.
Ακόμα,  για άμεση ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων έργων στην ύδρευση και αποχέτευση, για ένα σύγχρονο και ασφαλές τοπικό οδικό δίκτυο, για ολοκλήρωση του Μετρό και των απαραίτητων επεκτάσεων του, για άμεση βελτίωση της απαράδεκτης κατάστασης με τον ΟΑΣΘ, για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων σε σχολική στέγη.
Γιατί έτσι θα μπει πιο δυναμικά στο προσκήνιο η δυνατότητα και προοπτική μιας ανάπτυξης που θα είναι προσανατολισμένη στην κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που θα μπορέσει να απογειώσει την παραγωγή, να δώσει νέα δυναμική μέσα από ένα επιστημονικά επεξεργασμένο σχέδιο. 

Πώς εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει η «Συμφωνία των Πρεσπών»;
Στην περιοχή μας καταγράφονται σημαντικές  εξελίξεις που φέρνουν νέους κινδύνους, με την ένταση των ανταγωνισμών μεγάλων δυνάμεων, με την περεταίρω μετατροπή της Περιφέρειας μας σε «πύλη εισόδου» προς τα Βαλκάνια των σχεδιασμών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ αλλά και πλάνων μεγάλων ομίλων στην ενέργεια, στις μεταφορές, σε άλλους κλάδους.
Είναι αυτοί οι σχεδιασμοί που έφεραν στο προσκήνιο και την απαράδεκτη «Συμφωνία των Πρεσπών» που η ουσία της βρίσκεται στην ισχυροποίηση του δολοφονικού μηχανισμού του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας. Ουσία στην οποία συμφωνούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ, αλλά και κόμματα και υποψήφιοι μέχρι και οι φασίστες της Χ.Α.
Με την ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση» μπορούμε να καταδικάσουμε όσους συμφωνούν στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας μας σε «πρωτεύουσα» της αμερικανικής παρουσίας στη χώρα μας, σε όσους πανηγυρίζουν ή δεν λένε κουβέντα για την αξιοποίηση του Λιμανιού μας σαν πολεμικό ορμητήριο, όπως οι κύριοι Τζιτζικώστας και Γιαννούλης.
Στηρίζοντας το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους Δήμους και στην Περιφέρεια, μπορούμε να στείλουμε μήνυμα ενίσχυσης μιας προοπτικής ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή που απαιτεί σύγκρουση με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων σε όλες τις χώρες.

Ο Απ. Τζιτζικώστας δήλωσε ότι δεν θα τοποθετήσει καμία πινακίδα στην περιφέρειά του με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Πώς το σχολιάζετε;
Η διατήρηση των σημερινών πινακίδων «Σκόπια», σε καμιά περίπτωση δεν αμφισβητεί τη «Συμφωνία των Πρεσπών». Έτσι κι αλλιώς αυτή είναι και η πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας.
Ο κ. Τζιτζικώστας αναπαράγει μια αδιέξοδη ονοματολογία και ψαρεύει προεκλογικά στα θολά νερά του εθνικισμού την ίδια ώρα που δε λέει κουβέντα για την ουσία της Συμφωνίας και αυτούς που την επέβαλαν, δηλαδή ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Ταυτόχρονα «δίνει πάσες» στον ΣΥΡΙΖΑ και τον υποψήφιο του για να στήνει προεκλογικά δήθεν «προοδευτικά μέτωπα», τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο «προτιμώμενος εταίρος» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και συγκυβέρνησε 4 χρόνια σχεδόν με τον ακροδεξιό Π. Καμμένο.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η ενδιάμεση έκθεση για τη δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Ποια η δική σας τοποθέτηση για το ζήτημα;
Μετά από δεκαετίες επιβεβαιώθηκε, από μετρήσεις Εργαστηρίου του ΑΠΘ, το αυτονόητο. Η υπαρκτή ρύπανση της ατμόσφαιρας από δύσοσμες χημικές ενώσεις και ότι η βιομηχανική δραστηριότητα και τα απόβλητα των ΕΛΠΕ είναι οι κύριες πηγές της αέριας ρύπανσης.
Για την κατάσταση ευθύνες βαραίνουν, την εταιρεία, την κυβέρνηση που στηρίζει τις fast-track περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και  στην πράξη καταργεί τον περιβαλλοντικό έλεγχο κατά τη λειτουργία των μονάδων, αλλά και την Διοίκηση της Περιφέρειας που διατηρεί την υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών για τον έλεγχο της ρυπογόνας δραστηριότητας.
Ως ΚΚΕ και ως «Λαϊκή Συσπείρωση» έχουμε συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη -και όχι μόνο- του ζητήματος. Με παρεμβάσεις στη Βουλή, στο Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα η κομματική μας οργάνωση στήριξε τις λαϊκές κινητοποιήσεις στην περιοχή.
Απαιτούνται κατεπείγοντα μέτρα από Κυβέρνηση και Περιφέρεια, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η εταιρεία, με αποκλειστικά δικές της δαπάνες, θα επιλύσει άμεσα το πρόβλημα. Επίσης χρειάζεται η αυστηροποίηση του πλαισίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης των βιομηχανικών και άλλων εγκαταστάσεων και να λειτουργήσουν στην πράξη οι δημόσιοι θεσμοί και υπηρεσίες περιβαλλοντικού ελέγχου, με επαρκές μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη. Ποια τα κορυφαία ζητήματα στους υπόλοιπους νομούς κατά τη γνώμη σας;
Τα βασικά προβλήματα είναι κοινά σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και δεν είναι άλλα από την εκτεταμένη φτώχεια και ανεργία, από την έλλειψη υποδομών Παιδείας και Υγείας, από την ανεπάρκεια έργων προστασίας της ανθρώπινης ζωής, του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης κ.α. Αυτό που διαφέρει ανά περιόδους είναι η οξύτητα με την οποία παρουσιάζονται αυτά σε κάθε περιοχή.
Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» επιδιώκουμε να είμαστε κοντά στα προβλήματα των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών, της νεολαίας σε όλους τους νομούς.
Η ενίσχυση μας με περισσότερους συμβούλους, με την απαραίτητη στήριξη του κόσμου στις εκλογές, θα καταστήσει πιο αποτελεσματική την παρέμβαση μας στην Περιφέρεια, για την ανάδειξη των προβλημάτων, τη διεκδίκηση λύσεων.

 

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #148 (09/03/2019-10/03/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω