Εκλογικό αποτέλεσμα Vs ηθικό πλεονέκτημα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 12.3.2019 | 07:50 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Εκλογικό αποτέλεσμα Vs ηθικό πλεονέκτημα

ΣΑΚΗΣ ΜΟΣΧΗΣ || [email protected]

Προεκλογικές πρακτικές από τα παλιά - Διορισμοί και αλλαγές νόμων λίγο πριν από τις κάλπες

Ο χρόνος περνά και οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις πλησιάζουν όλο και περισσότερο. Το «τοπίο» είναι γνώριμο και απολύτως ελληνικό: προσλήψεις, φιλολαϊκά μέτρα, εξυπηρετήσεις και διευθετήσεις της τελευταίας στιγμής, «μαγειρέματα» ψηφοδελτίων και άφθονες υποσχέσεις. Αυτά διανθισμένα πάντα με διχαστική ρητορική σε υψηλότατους τόνους. Η περίοδος της χρεοκοπίας της χώρας δε δίδαξε δυστυχώς κανέναν.

Την ίδια στιγμή η μεταγραφική περίοδος των κομμάτων συνεχίζεται αδιαλείπτως. Άλλες φορές παίρνει πιο επίσημο τίτλο, όπως «συγκρότηση προοδευτικού μετώπου», άλλες παρουσιάζεται ως «σύμπραξη κομμάτων», ενώ συχνά οι μετακινήσεις γίνονται χωρίς περιστροφές και άλλοθι. Πάντα βέβαια για… το καλό του τόπου. Παρατηρώντας κανείς το πολιτικό σκηνικό το τελευταίο διάστημα, καταλήγει στο απλό συμπέρασμα: ή το πολιτικό δυναμικό διέπεται από πολιτική σχιζοφρένεια ή δεν ορρωδεί προ ουδενός. Βοηθούν, βέβαια, οι τεθλασμένες και πολλές φορές ακαθόριστες ιδεολογικές γραμμές.

Οι δανειστές άρχισαν και πάλι να «φτύνουν τον κόρφο τους», βλέποντας πόσο επιρρεπείς είμαστε ως κράτος στη χαλάρωση και στην πλαδαρότητα. Εκτοξεύουν τακτικά προειδοποιητικές βολές, αντιλαμβανόμενοι όμως ταυτόχρονα τις ιδιάζουσες συνθήκες μιας προεκλογικής περιόδου. Δείχνουν, δηλαδή, ότι δεν επιθυμούν να ταράξουν τα ευρωπαϊκά νερά ενόψει των εκλογών, τόσο εδώ όσο και στις χώρες τους. Εδώ, άλλο που δεν θέλαμε…
                                                      

Για περάστε!

Με μια κίνηση «ματ» η κυβέρνηση απελευθερώνει τις προσλήψεις στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, δεν θα ισχύσει φέτος η αναστολή προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο. Αυτό σημαίνει σωρεία προσλήψεων σε Δήμους και Περιφέρειες, προφανώς με δικαιολογία την υποστελέχωση, υπαρκτή και μη, λόγω του συνδυασμού των αποχωρήσεων και της μνημονιακής υποχρέωσης περιορισμένων αναλογικά προσλήψεων.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης έχει κι έναν άλλο στόχο: να αποδείξει εμπράκτως αυτό που διατείνεται, ότι είμαστε αυτεξούσια χώρα, κάνουμε κατά το κοινώς λεγόμενο ό,τι θέλουμε, και αφού «έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα», μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις τύχες μας κατά το δοκούν. Εννοείται, βέβαια, ότι «κανονικότητα» στην Ελλάδα, ειδικά προεκλογικά, σημαίνει «γιουρούσι» στο Δημόσιο από «πόρτες» και «παράθυρα», συνήθως με τη μέθοδο των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Η συνέχεια είναι γνωστή: νέος εγκλωβισμός και άλλων ανθρώπων και ευθείες εξυπηρετήσεις ημετέρων, οι οποίες οσονούπω θα ακολουθήσουν τη δικαστική οδό. 
                                                      

Σταθερές αξίες…

Προσθετικά στο «πάρτι» προσλήψεων, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, θα λειτουργήσουν όσες προκύψουν από τη νέα διάταξη. Εξαιρούνται, λοιπόν, των περιορισμών της υφιστάμενης νομοθεσίας για τις προσλήψεις σε προεκλογική περίοδο:

-οι διορισμοί και οι προσλήψεις μόνιμου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών, εφόσον οι προκηρύξεις για την πλήρωση των αντίστοιχων θέσεων δημοσιεύτηκαν από το ΑΣΕΠ πριν από την προκήρυξη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών

-οι διορισμοί, οι προσλήψεις και κάθε υπηρεσιακή μεταβολή για την πλήρωση των θέσεων που περιλαμβάνονται στην Προκήρυξη 3Κ/2018 ΑΣΕΠ (τ. ΑΣΕΠ 4/2018)

-η διαδικασία μετάταξης

-οι προσλήψεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και η σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, καθώς και οι προπαρασκευαστικές αυτών ενέργειες, από τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών, προκειμένου για τις ειδικότητες των ναυαγοσωστών, των υδρονομέων άρδευσης, των χειριστών μηχανημάτων, των εργαζομένων στους τομείς της πυρασφάλειας, των παιδικών σταθμών, της καθαριότητας, των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), των αμειβομένων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, των εργαζομένων στις παιδικές κατασκηνώσεις, του έκτακτου προσωπικού με αντίτιμο και λοιπές καταβολές και των απασχολούμενων στα προγράμματα δακοκτονίας

-η κάλυψη οργανικών θέσεων των Ο.Τ.Α.

- οι προσλήψεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός των ατόμων που προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή συνάπτουν σύμβαση μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού αυξάνεται κατά 400 άτομα και καθορίζεται σε 1.333 άτομα.                                                            
                                                     

Οι «κουτόφραγκοι»

Έτσι, λοιπόν, μία νέα στρατιά εν δυνάμει ψηφοφόρων θα συνεισφέρει στο κοινωφελές έργο, το οποίο μάλλον είναι η στήριξη της κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές. Δεν είναι η πρώτη που μετέρχεται τη συγκεκριμένη μέθοδο. Απλά κάποιοι αιθεροβάμονες μάταια πίστευαν ότι τα μνημόνια θα έστελναν οριστικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τις μαύρες αυτές σελίδες. Μεταξύ αυτών και κάποιοι δανειστές…

Οι Ευρωπαίοι καταρτίζουν εκθέσεις για την κατάσταση της χώρας μας και για να μας υπενθυμίσουν ότι έχουμε υπογράψει μια σειρά από υποχρεώσεις, τις οποίες πρέπει να υλοποιήσουμε. Μεταξύ αυτών και το συμμάζεμα του δημόσιου τομέα.  Την ίδια ώρα που εδώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει τις «μπουκαπόρτες» και τις «κερκόπορτες», η Κομισιόν, στη δεύτερη έκθεσή της για την Ενισχυμένη Εποπτεία της Ελλάδας, στο κεφάλαιο «προσλήψεις», αναφέρει την υποχρέωση μείωσης των συμβασιούχων κατά 14% το 2019! Μάλιστα οι Βρυξέλλες τονίζουν πως υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα τηρηθούν από την κυβέρνηση τα ανώτατα πλαφόν, τα οποία έχει συμφωνήσει με τους Θεσμούς.

                                           

«Σαν τον Αντετοκούνμπο»

Άλλη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει την επιτάχυνση της απόδοσης ιθαγένειας. Πρόκειται για τροποποιήσεις στο υφιστάμενο καθεστώς, οι οποίες διευκολύνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

-«Έκπτωση» 150 ευρώ στο παράβολο απόκτησης ιθαγένειας (550 ευρώ από 700 μέχρι σήμερα)

-Η προσκόμιση των εκκαθαριστικών της εφορίας που αφορούν όλη τη διάρκεια παραμονής του αιτούντος στην Ελλάδα

-Η δυνατότητα σε ενήλικους αλλοδαπούς, που στερούνται δικαιοπρακτικής ικανότητας, να εκπροσωπούνται για την υποβολή αίτησης και δήλωσης πολιτογράφησης από τον νομίμως ορισθέντα δικαστικό συμπαραστάτη

-Παράβολο 100 ευρώ για την υποβολή αντιρρήσεων ενώπιον του Συμβουλίου Ιθαγένειας

-Αντιμετώπιση των ομογενών που προέρχονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης όπως οι λοιποί ομογενείς

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν μονομαχήσει στη Βουλή για το ζήτημα των ελληνοποιήσεων, με τη ΝΔ να κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα ότι επιχειρεί να «αλλοιώσει» το εκλογικό σώμα με τη χορήγηση ιθαγένειας σε παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα και αυτός να της απαντάει πως μάλλον εννοεί ότι «όλοι αυτοί οι άνθρωποι που εντάσσονται στην ελληνική κοινωνία, σαν τον Αντετοκούνμπο δηλαδή, δεν πρόκειται να σας ψηφίσουν. Ε, δεν πρόκειται να σας ψηφίσουν, διότι έχετε προσεγγίσει τις πιο ακραίες και Δεξιές συμπεριφορές και ρητορικές».

                                           

Μπλέξανε τα πράγματα

Ακόμα έναν γρίφο, ο οποίος αφορά την κατάρτιση των εκλογικών λιστών, έχει να λύσει ο πρωθυπουργός και αφορά στην τοποθέτηση της «νεοαποκτηθείσας» από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, πολυβραβευμένης υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη επιλογή σκοντάφτει σε νομικό κώλυμα, σύμφωνα με το οποίο εν ενεργεία βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου δεν είναι δυνατό να συμπεριληφθεί σε ευρωψηφοδέλτιο, όπως και εν ενεργεία ευρωβουλευτής δεν δύναται να βρεθεί σε ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών.

Η μία λύση είναι να παραιτηθεί η κ. Κουντουρά από τη βουλευτική της έδρα και η άλλη να αλλάξει η κυβέρνηση προεκλογικά και αυτόν τον νόμο. Στην πρώτη περίπτωση η κυβέρνηση θα μείνει με 150 βουλευτές και θα μπλέξει σε νέες περιπέτειες, στην άλλη θα κατηγορηθεί για νομοθετικές σκοπιμότητες, οι οποίες θα πλήξουν το προφίλ της ως «καθαρής» και «ηθικής», όπως η ίδια διαφημίζει τον εαυτό της. Συγκλίνουσες πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι καταλύτης για την τελική απόφαση θα είναι ο στόχος της εξάντλησης της τετραετίας, άρα η κυβερνητική πλειοψηφία.

Υπάρχει όμως και μία άλλη λύση, που ακούει στο όνομα Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε από το Κίνημα Αλλαγής, παραμένει ανεξάρτητος και δεν συμπεριλαμβάνεται στους έξι που έκαναν «δήλωση στήριξης» της κυβέρνησης. Αν δεχόταν ο κ. Θεοχαρόπουλος να αντικαταστήσει την κ. Κουντουρά, τότε το Μέγαρο Μαξίμου θα πετύχαινε να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Και Κουντουρά στο ευρωψηφοδέλτιο και πλειοψηφία των 151.

Το πρόβλημα του ασυμβίβαστου βουλευτή-ευρωβουλευτή πρέπει να λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ και για τον Σπ. Δανέλλη (πρόσφατη μεταγραφή από το ΠΟΤΑΜΙ), του οποίου το όνομα ακούστηκε ζωηρά για το ευρωψηφοδέλτιο. Το πρόβλημα είναι ότι δεύτερος Θεοχαρόπουλος δεν υπάρχει και έτσι πρέπει να αναζητηθεί (αν δεν αλλάξει ο νόμος…) άλλος τρόπος αξιοποίησής του.
 

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #148 (09/03/2019-10/03/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω