ΝΕΟ AUDI A1 SPORTBACK: More than a feeling!

AUTO-MOTO 28.2.2019 | 07:02 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

ΝΕΟ AUDI A1 SPORTBACK: More than a feeling!

γράφει ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΕΡΤΖΕΒΕΛΗΣ || [email protected]

Έχει περάσει σχεδόν μία δεκαετία από τη μέρα που η γερμανική εταιρεία Audi παρουσίασε το Α1, ένα αυτοκίνητο που ανήκει στην κατηγορία των ανατρεπτικών supermini αυτοκινήτων τα οποία πλέον έχουνε μπει για τα καλά στη ζωή των νέων σύγχρονων ανθρώπων, που στοχεύουν σε ένα μέλλον που τα πάντα θα λειτουργούν ψηφιακά.

Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει ένας νέος άνθρωπος που θέλει να ξεχωρίζει με το αυτοκίνητο που οδηγεί; Την λύση στο ερώτημα έρχεται να δώσει η Audi, η οποία προσφάτως παρουσίασε τη νέα γενιά του «μικρού Α1», το οποίο σχεδιαστικά παραπέμπει τόσο στο θρυλικό Audi Ur-quattro όσο και στο Sport Quattro. Ο νέος χρωματισμός 10 διαφορετικών αποχρώσεων μεταξύ αμαξώματος και οροφή δίνει άλλον αέρα εμφάνισης στο Α1, ενισχύοντας την επιθετική σχεδίαση του εμπρόσθιου τμήματος.

Στην δεύτερη γενιά, το Α1 μας ήρθε με αυξημένες διαστάσεις ως προς το μήκος του αμαξώματος, το πλάτος του είναι το ίδιο με το προηγούμενο μοντέλο, όμως χάρη στα φαρδιά μετατρόχια και τους κοντούς πρόβολούς του, έρχεται να δέσει απίστευτα με τη νέα μάσκα και τα φώτα ημέρας  full-led τα οποία μαζί με τα φώτα του πίσω μέρους δίνουν ένα ξεχωριστό Look κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η οροφή του νέου Α1 μοιάζει σαν «να είναι στον αέρα» και χάρη στην αεροδυναμική της σχεδίαση, δένει απίστευτα με την ενσωματωμένη αεροτομή η οποία συντελεί σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της οπισθέλκουσας, η οποία φτάνει τα 0,31.

 

Εσωτερικά

Στο εσωτερικό, οι επιβάτες απολαμβάνουν μια εαρινή χρωματική συναυλία υψηλής αισθητικής, με χαρακτήρα σπορ εμφάνισης. Τα πολλά κουμπάκια για τον χειρισμό ζωτικών λειτουργιών της καμπίνας «πήραν σύνταξη» και τη θέση τους πήραν άλλα πιο σύγχρονα τα οποία όμως ενσωματώνονται μέσα σε μια καλαίσθητη και σωστά προσανατολισμένη  οθόνη αφής, MMI 10,1 ιντσών. Κάπου εδώ η Audi έκανε μια μεγάλη κατασκευαστική υπέρβαση, καθώς τοποθέτησε δοκιμασμένα υλικά από αυτοκίνητα της γκάμας της που ανήκουν σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Εκεί ανήκει και το προαιρετικό πακέτο φωτισμού Led περιβάλλοντος, που αλλάζει 30 χρώματα, ανάλογα με τις διαθέσεις του οδηγού. Η θέση οδήγησης είναι πλήρως ρυθμιζόμενη, διαθέτει άπλετη περιφερειακή όραση, άριστο πληροφοριακά τιμόνι, και χάρη στη σχεδόν, αθόρυβη κύλιση των τροχών του, οι επιβάτες στο εσωτερικό απολαμβάνουν την άνεση στο ταξίδι τους. Ο χώρος των αποσκευών του Α1 μεγάλωσε κατά 65 λίτρα, γεγονός που επιτρέπει την τοποθέτηση ενός σπαστού ηλεκτρικού ποδηλάτου χωρίς να αφαιρεθούν οι τροχοί του.

Το infotainment του νέου A1 είναι αρκετά προηγμένο, οι περισσότερες λειτουργίες της ΜΜΙ οθόνης δέχονται ρυθμίσεις οθόνης από τον σύγχρονο ψηφιακό πίνακα οργάνων, που υπακούει είτε σε χειριστήρια που ενσωματώνονται στο τιμόνι, είτε βρίσκονται εντός της οθόνης.  Λειτουργικά μπορώ να πω ότι είναι άψογο, απλά γιατί το δοκίμασα!

Λειτουργικά επικοινωνεί άριστα με συσκευές apple car play και Android, και η απόκριση αναγνωσιμότητας της συσκευής είναι άμεση.

Ο ήχος που αναπαράγεται στα ηχεία του Α1, είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς τοποθέτησης ηχοσυστήματος της κορυφαίας Bang & Olufsen, που τοποθέτησε 11 ηχεία στο εσωτερικό με συνολική απόδοση 560Watt.

Τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, προέρχονται από μεγαλύτερες κατηγορίες της AUDI, τα οποία φροντίζουν 100% να διατηρούν την ασφάλεια του κόμπακτ μοντέλου σε πολύ υψηλά στάνταρ. Μεταξύ αυτών, το «Lane assist Audi frond radar» αναγνωρίζει κρίσιμες καταστάσεις κατά τις οποίες εμπλέκονται πεζοί, ποδηλάτες, αντικείμενα, αυτοκίνητα, και προειδοποιεί εγκαίρως τον οδηγό είτε ηχητικά είτε ακουστικά προ-φορτίζοντας προληπτικά το σύστημα φρένων.

Κινητήρες: Hold assist, το οποίο «δεν επέτρεπε στο Α1 να κάνει ούτε βήμα πίσω»!

 

Audi drive select

No Coment! Τα 19.950 ευρώ που απαιτούνται για την αγορά του νέου Α1, αξίζουν να δοθούν μόνον αφού κανείς το οδηγήσει με τα συστήματα auto, dynamic, efficiency individual και ανακαλύψει τι κρύβει κάτω από τους 4 κύκλους της η AUDI.
 

Από το φύλλο της THESSNEWS #146 (23/02/2019-24/02/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω