Όταν παίρνω φόρα, φόρα κατηφόρα…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 12.2.2019 | 07:02 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Όταν παίρνω φόρα, φόρα κατηφόρα…

ΣΑΚΗΣ ΜΟΣΧΗΣ || [email protected]

Αηδιασμένος παρακολουθεί ο σκεπτόμενος πολίτης τα τεκταινόμενα στην πολιτική ζωή του τόπου - Αν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενοι βουλευτές, μετά την κυβέρνηση-«κουρελού», θα έχουμε και την κοινοβουλευτική ομάδα mixed grill

 

Ο κοινοβουλευτικός καραγκιόζ μπερντές, στον οποίο πρωταγωνιστούν σύγχρονες πολιτικές καρικατούρες, εξακολουθεί να φιλοξενεί παραστάσεις κάθε εβδομάδα. Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία του κράτους που το κοινοβούλιο αρίθμησε 302 και όχι 300 βουλευτές. Κι αυτό διότι δύο εκ των τριακοσίων ανήκαν στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων τυπικά, αλλά στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά. Οι κ.κ. Ζουράρις και Παπαχριστόπουλος έκαναν πράξη το «αλλού τρως, αλλού πίνεις κι αλλού πας και το δίνεις».

Ταυτόχρονα γράφτηκε άλλη μια ανεπανάληπτη «χρυσή σελίδα» στα κοινοβουλευτικά χρονικά του τόπου: ένα κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που κυβερνούσε όλο το προηγούμενο διάστημα έχοντας σχετική πλειοψηφία 145 βουλευτών, να ολοκληρώνει την κυβερνητική του θητεία με απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών. Συνήθως τα κόμματα που κυβερνούσαν φθείρονταν και η κοινοβουλευτική τους δύναμη συρρικνωνόταν. Αυτή τη φορά, η φθορά έφερε διεύρυνση ισχύος.

Μπορεί αυτό το σκηνικό να συγκρούεται μετωπικά με την άποψη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ο οποίος αηδιασμένος παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, αλλά την πλειοψηφία των «αντιπροσώπων» του δεν την αφορά. Οι πολίτες δύνανται να έχουν την άποψή τους, αλλά υποχρεούνται να την διατηρούν για τον εαυτό τους και τις παρέες τους. Εξάλλου, ας πρόσεχαν…
                                           

Παράταση και πέναλτι  

Δεν γίνεται η αλεπού 100 και το αλεπουδάκι 101. Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ, με την αγαστή συνεργασία του Προέδρου της Βουλής, «έπεισε» τον βουλευτή Παπαχριστόπουλο να αναβάλει την παραίτησή του προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς περιπέτειες το «θεάρεστο» έργο της μεταμόρφωσης των Σκοπίων, ακολούθησε την ίδια συνταγή και ο Π. Καμμένος. Ανέβαλε τη διαγραφή του Παπαχριστόπουλου από την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ για να διατηρήσει τα προνόμια αρχηγού κόμματος κατά τη συζήτηση της κύρωσης του πρωτοκόλλου εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ο ίδιος στο twitter έγραφε: «Την διαγραφή Παπαχριστόπουλου θα την καταθέσω στην ολομέλεια αφού μιλήσω στη Βουλή, ελπίζω ο πρωθυπουργός να είναι μέσα.... (Αν κατατεθεί τώρα, θα μου αφαιρέσουν τον λόγο πραξικοπηματικά από σήμερα)».

Οι «κλαυθμοί» και οι «οδυρμοί», συνοδεία απειλών και κατηγοριών, «πήγαν σύννεφο» και αυτή την εβδομάδα από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Λίγες ώρες πριν η Βουλή σφραγίσει το διαβατήριο των Σκοπίων για το ΝΑΤΟ, έγραφε, και πάλι στο twitter, για την «τελευταία πράξη του πρωτοφανούς κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος για τη Δημοκρατία μας, με εθνική προδοσία της Μακεδονίας από την κυβέρνηση της αποστασίας των αχάριστων». Και για ποιον τα έλεγε αυτά; Για το μέχρι πρότινος άλλο του μισό, γι’ αυτόν που παρουσίαζε ως Μεσσία για τη χώρα, ως άσπιλο κι αμόλυντο. Και βέβαια για τους βουλευτές του, αυτούς που εκθείαζε για την ακεραιότητα και την πατριωτική προσφορά τους.
                                                    

Νέο κόμμα;

Είναι γνωστό ότι ενός κακού μύρια έπονται. Αφού, λοιπόν, «πνίγηκε» μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος της χώρας «στη λίμνη των Πρεσπών», ήταν λογικό κι επόμενο να γίνουμε μάρτυρες σκηνών απείρου κάλλους. Δεν είναι μόνο οι μεταγραφές βουλευτών της τελευταίας στιγμής, δεν είναι οι απειλές, δεν είναι τα ξεκατινιάσματα, δεν είναι οι κινήσεις στα όρια της θεσμικής εκτροπής. Ένα μεγάλο μέρος της Βουλής απαρτίζεται από ανεξάρτητους βουλευτές. Κι αυτό γιατί μετά από τόσες διαγραφές, ανεξαρτητοποιήσεις και διαλύσεις κοινοβουλευτικών ομάδων, οι «άστεγοι» βουλευτές μπορούν να φτάσουν και να ξεπεράσουν σε αριθμό το τρίτο σε δύναμη κόμμα.

Ο κατάλογος ήταν ήδη μεγάλος: Θ. Θεοχαρόπουλος, Σπ. Λυκούδης, Έ. Κουντουρά, Κ. Παπακώστα, Γρ. Ψαριανός, Γ. Αμυράς, Γ. Μαυρωτάς, Ν. Νικολόπουλος, Ν. Μίχος, Σπ. Δανέλλης, Στ. Θεοδωράκης, Γ. Λαζαρίδης, Β. Κόκκαλης, Δ. Κουκούτσης, Δ. Καμμένος.

Ο τελευταίος, δηλαδή ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Δ. Καμμένος, ανακάλυψε πεδίον δόξης λαμπρό. Σε δηλώσεις του, γνωστοποίησε το σχέδιό του να προτείνει σε όσους ανεξάρτητους επιθυμούν, να συμπράξουν στη σύσταση μιας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία  θα έχει όλα τα προνόμια που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, όπως θέση στην αντιπροεδρία και στις επιτροπές, αυξημένο χρόνο για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο κλπ. Ο δε Δ. Καμμένος θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της νέας αυτής Κ.Ο.

Ο μαγικός αριθμός είναι ο «10». Αν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενοι βουλευτές, τότε μετά την κυβέρνηση-«κουρελού», θα έχουμε και την κοινοβουλευτική ομάδα mixed grill. Η ιδέα του Δ. Καμμένου στηρίζεται στη λογική σχηματισμού μιας αντιπολιτευτικής ομάδας, η οποία, όπως τονίζει, «θα έχει έναν δεξιό άξονα» και διάφορες γραμμές, «κόκκινες γραμμές, πράσινες γραμμές και κοινά ‘πιστεύω’».

                                               

«Προσευχές» και στον ΣΥΡΙΖΑ

Ακόμα και εντός ΣΥΡΙΖΑ, όσοι δεν έχουν απολέσει την τσίπα τους στο σύνολό τους πιέζουν το πρωθυπουργικό επιτελείο να βάλει φρένο στη διαπόμπευση της εικόνας του κόμματος και στην κατρακύλα του κοινοβουλίου. Μάλιστα προσπαθούν να πείσουν στηριζόμενοι σε τρεις πολύ λογικοφανείς θέσεις. Καταρχάς η κυβέρνηση «ΣΥΡΙΖΑ και… συνεργαζόμενων εκ περιτροπής» μπορεί να ψηφίσει στους επόμενους 2 ½ μήνες όσα φιλολαϊκά μέτρα είχε στο πρόγραμμα, όπως τις 120 δόσεις για χρέη στο Δημόσιο, το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και το επίδομα ενοικίου. Έχουν βέβαια ήδη προηγηθεί οι μισθολογικές αυξήσεις και η μη περικοπή των συντάξεων.

Επίσης στο Σκοπιανό ό,τι ζημιά ήταν να κάνει, την έκανε. Τα λεγόμενα «θετικά» μέτρα, η καθημερινότητα και ο χρόνος θα επιφέρουν μια ισορροπία που θα οδηγήσει σε σχετική ανάκαμψη τη δημοφιλία του κόμματος.

Τέλος, υπάρχει ο παράγοντας Π. Καμμένος, ο οποίος πλέον είναι αστάθμητος, αν όχι ανεξέλεγκτος, και μάλιστα… ξέρει πολλά από τα χρόνια των στενών πολιτικών περιπτύξεων με τον Αλ. Τσίπρα. Προφανώς, όπως ούτως ή άλλως έχει δείξει μετά το διαζύγιο, θα τα χρησιμοποιήσει για να σώσει τον εαυτό του. Αυτό όμως σημαίνει «άπλυτα στη φόρα» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένας Π. Καμμένος «στα κάγκελα» δεν είναι ό,τι καλύτερο για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλοί πιστεύουν ότι δεν ήταν τυχαία η τοποθέτηση του Πρόεδρου της Βουλής, Ν. Βούτση: «Ως προς το κοινοβούλιο, ναι, μπορούμε να πάμε μέχρι τον Οκτώβριο, ως προς την οικονομία, τις διεθνείς σχέσεις, ως προς την Ευρώπη και τα αποτελέσματα του Μαΐου είναι προφανές πως είναι παράγοντες του μεγάλου κάδρου, που συνηθίζω να λέω, τους οποίους προφανώς όλοι σκέφτονται και κάνουν τις κινήσεις τους. Πάντως σίγουρα δεν υπάρχει κανένα σενάριο για να γίνουν εκλογές πριν από τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν, του Μαΐου».

                                               

Είναι πιο μελλοντικά τα πλάνα

Επί του παρόντος το Μέγαρο Μαξίμου πανηγυρίζει που απέκτησε «αυτοδυναμία». Μετά την παραδοχή των «πρόθυμων έξι» ότι η ψήφος τους πρέπει να λογίζεται δεδομένη σε όποιο νομοσχέδιο καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ προς ψήφιση, συν όποιους άλλους προκύψουν στη διαδρομή, το πρωθυπουργικό επιτελείο διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι πλέον βλέπει μπροστά του μόνο τον Οκτώβρη ως πιθανό μήνα διεξαγωγής εθνικών εκλογών.

Κατά τα λοιπά ο κ. Τσίπρας δεν αφήνει τον χρόνο να περνά ανεκμετάλλευτος. Πέρα από τα φιλολαϊκά μέτρα, επενδύει και στην ισχυροποίηση της παρουσίας του και στη φιλοτέχνηση του προφίλ ενός ηγέτη αναγνωρισμένου παγκοσμίως. Ξέρει ότι υπάρχει συνέχεια στην πολιτική του καριέρα και επιχειρεί συνεχώς να πιστώσει τον «λογαριασμό» του με εμβληματικές κινήσεις. Στο βιογραφικό του, γραμμένα κατά το δοκούν, θα εμφανίζει την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, την επίλυση του Σκοπιανού, την αναγνώριση από μεγάλους ηγέτες άλλων καρτών, την αύξηση των μισθών, τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη λύση των κόκκινων δανείων και άλλα.

Η δε στροφή του προς το κέντρο είναι ηλίου φαεινότερη. Η επίσκεψη στην Αγία Σοφία, το ενδιαφέρον για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, το άναμμα κεριού στην Αγ. Τριάδα και εκφράσεις όπως «είχα σήμερα τη χαρά και την ευλογία να περιδιαβώ σημαντικότατα μνημεία του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας εδώ στην Κωνσταντινούπολη» είναι δηλωτικά της συνεχούς αλλαγής πλεύσης του Αλ. Τσίπρα, της μετατόπισής του από τα στενά Αριστερά «πιστεύω», που στέκονται εμπόδιο στο νέο του σχέδιο, να μετεξελιχτεί σε ηγέτη της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, «καταπίνοντας» και ό,τι απομείνει στον ίδιο χώρο. Φαίνεται το «μπόλιασμα» με στελέχη ΠΑΣΟΚ που μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ έφεραν αποτελέσματα…

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #144 (09/02/2019-10/02/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω