Λευκός καπνός ή… «διαζύγιο»;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 12.2.2019 | 07:58 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Λευκός καπνός ή… «διαζύγιο»;

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΣΤΑΥΡΙΑΝΙΔΟΥ || [email protected]

Ξανά τα ταμειακά διαθέσιμα προκαλούν την οργή των δημάρχων

Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη συνάντηση των εκπροσώπων της ΚΕΔΕ με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη και τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, όπου πρόκειται να ξεκαθαρίσει η στάση της κυβέρνησης μετά το τελεσίγραφο της 21ης Ιανουαρίου για τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ.

Ο δρόμος σύμφωνα με τους αιρετούς είναι ένας: προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμένει στην απόφαση Χαρίτση, σύμφωνα με την οποία οι φορείς της γενικής κυβέρνησης υποχρεούνται να μεταφέρουν τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμά τους στον λογαριασμό ταμειακής τους διαχείρισης, στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Η συνάντηση ζητείται, όπως λένε οι αιρετοί, προκειμένου να διατυπωθούν οι αντιρρήσεις, τόσο ως προς τη συνταγματικότητα των σχετικών διατάξεων, όσο και ως προς την πολιτική σκοπιμότητα των ρυθμίσεων που αφαιρούν κάθε αυτοτέλεια από τους δήμους, αλλά και να ζητηθεί η άμεση ακύρωση της επίμαχης Υπουργικής Απόφασης.

«Εκτιμώ ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, την ίδια ώρα ωστόσο η ΚΕΔΕ έχει προχωρήσει και προχωρά στη δρομολόγηση των απαιτούμενων ενεργειών, προκειμένου να καταθέσουμε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της απόφασης Χουλιαράκη, όπως ομόφωνα αποφασίσαμε», σημειώνει στην ThessNews ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Πατούλης. 

Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναίρεσης της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε περίπτωση που η κυβέρνηση κάνει πίσω. «Ο τόπος να αποφασίζει για τον τόπο του», υπογράμμισε.

 

Ερωτήματα προκαλεί
η στάση Χουλιαράκη

Ενώ αιρετοί και κυβέρνηση φαίνεται μέχρι στιγμής να μην «τα βρίσκουν» στο συγκεκριμένο θέμα, ερωτήματα εγείρει η στάση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος φέρεται σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου να τάσσεται κατά της υπουργικής απόφασης, που ορίζει την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ α' και β' βαθμού στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ανέφερε ότι ο κ. Χαρίτσης τον ενημέρωσε πως έχει θέσει το θέμα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Ο κ. Χαρίτσης θεωρεί δίκαιη την αντίδρασή μας», σημειώνει ο κ. Πατούλης.

Με τη στάση του κ. Χαρίτση, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαιώνονται πληροφορίες, από πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, που τις προηγούμενες ημέρες άφηναν να εννοηθεί ότι η σχετική απόφαση Χουλιαράκη στις 21 Ιανουαρίου ελήφθη ερήμην του Υπουργού Εσωτερικών.

 

Δήμαρχοι
…εν εξάλλω

«Δεν είμαστε νοσοκομεία ή άλλα ιδρύματα, που είναι απόλυτα ταυτισμένα με το κράτος. Δεν είμαστε διορισμένοι να είμαστε το μακρύ χέρι της κάθε κυβέρνησης, είμαστε αιρετή διοίκηση. Η κατάπτυστη απόφαση αυτή δεν μπορεί να βρει εφαρμογή στην τοπική αυτοδιοίκηση», επισημαίνει στην ThessNews από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης και προσθέτει: «Όλα αυτά έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τα όσα διατρανώνει η κυβέρνηση περί success story, υπερπλεονασμάτων και εξόδου στις αγορές». 

Το θέμα, όπως είναι φυσικό, σχεδόν μονοπώλησε τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας την περασμένη Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, με τους αιρετούς να διατρανώνουν πως πρόκειται για μία απαράδεκτη, νομικά και λογικά, κίνηση της κυβέρνησης.

«Η απόφαση Χουλιαράκη συνεχίζει και διευρύνει το θεσμικό ατόπημα, που άρχισε το 2015, αγνοεί επιδεικτικά όσα επί σχεδόν τέσσερα χρόνια διακηρύσσει και ζητά σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση και καταστρώνει το πλαίσιο για την πλήρη μετατροπή των δήμων σε υποκαταστήματα του Γενικού Λογιστηρίου», δηλώνει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Γίνεται μάλιστα λόγος από τους αιρετούς για ξεκάθαρη παραβίαση του ευρωπαϊκού χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ οι περισσότερο «τολμηροί» δε διστάζουν να αναφέρονται ευθέως σε ξεκάθαρο «νταβατζιλίκι» από πλευράς κυβέρνησης.


Τα «όπλα»
των δημάρχων

Στα «όπλα» τους για την κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ, οι δήμαρχοι έχουν τις διαπιστώσεις των νομικών συμβούλων:

1. Αναιρείται ο πυρήνας της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ (Συντ. 102) διότι στερούνται την δυνατότητα ελεύθερης τοποθέτησης των αποθεματικών και των ταμειακών τους διαθέσιμων, με αποφάσεις των οργάνων τους.

2. Οι ΚΑΠ αποτελούν πόρους της αυτοδιοίκησης και επομένως πρέπει, νομικώς και οικονομικώς, να αντιμετωπίζονται ακριβώς όπως τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ. Για την ταυτότητα του νομικού λόγου λοιπόν, παραβιάζεται και ειδικώς ως προς τους ΚΑΠ η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

3. Η ΥΑ δεν κάνει καμία διάκριση, όπως θα όφειλε, μεταξύ φορέων Γενικής Κυβέρνησης που απολαύουν οικονομικής αυτοτέλειας και φορέων που δεν απολαύουν του ειδικού προστατευτικού καθεστώτος της αυτοτέλειας.

4. Η μεταφορά των πόρων δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος καθώς δεν εξυπηρετεί την ειλικρίνεια και ακρίβεια του προϋπολογισμού.

5. Η προβλεπόμενη δυνατότητα εξαιρέσεως επιμέρους ΟΤΑ από το νέο καθεστώς, με απόφαση της εποπτεύουσας ΓΔΟΥ του ΥΠΕΣ και του ΓΛΚ επιτείνει την προσβολή της οικονομικής τους αυτοτέλειας, καθώς η απόφαση λαμβάνεται από κρατικά όργανα.

6. Στην ΥΑ δεν αναφέρεται κανένα απολύτως κριτήριο, που πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν για την εξαίρεση φορέων της Γενικής Κυβέρνησης από το νέο καθεστώς με αποτέλεσμα να επιτείνεται η αδιαφάνεια και να τίθενται οι προϋποθέσεις άνισης μεταχείρισης των ΟΤΑ, ενόψει και της επικείμενης προεκλογικής περιόδου.
7. Τέλος με τις διατάξεις της ΥΑ παραβιάζεται το Κοινοτικό Δίκαιο και ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας (ο οποίος κυρώθηκε με τον ν.  1850/1989) και ιδιαίτερα το άρθρ. 9 αυτού σύμφωνα με το οποίο «οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν δικαίωμα, στα  πλαίσια της  εθνικής  οικονομικής  πολιτικής,  σε  επαρκείς ίδιους πόρους τους οποίους μπορούν να διαθέτουν ελεύθερα κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους».

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #144 (09/02/2019-10/02/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω