Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο…

ΑΠΟΨΕΙΣ 11.2.2019 | 07:04 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο…

ΣΑΚΗΣ ΜΟΣΧΗΣ || [email protected]

Τα είδαμε τα χαΐρια, τόσο από την ανανέωση όσο και από την είσοδο στο κοινοβούλιο, πολλών κα μικρών κομμάτων. Η αλλαγή της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών των τελευταίων ετών οδήγησε μεν στην απομάκρυνση πολλών, παλαιάς κοπής, αλλά εισήγαγε έναν σωρό παντελώς άσχετων με την πολιτική και κατ’ επέκταση με τη διοίκηση μιας ιδιαίτερης χώρας όπως η δική μας.

Το να αλλάξεις τους πάντες και τα πάντα δεν σημαίνει ότι νομοτελειακά αλλάζουν όλα προς το καλύτερο. Μπορεί να προκύψουν ακριβώς τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ποιος μας είπε, ότι το να γεμίσουμε τη Βουλή με τηλεπερσόνες, αθλητές, ωραίους και ωραίες με οικογενειακές περιουσίες ή κάθε καρυδιάς καρύδι, που έπεσε σαν UFO από το μακρινό διάστημα, θα ήταν το εισιτήριο για τη Γη της Επαγγελίας;

«Μικρά κόμματα στη Βουλή» και «νέοι άνθρωποι στη Βουλή» ήταν τα συνθήματα της προηγούμενης περιόδου, λες και το μέγεθος ή η νεότητα είναι πιστοποιητικά επάρκειας. «Μεγαλούργησαν» και οι περισσότεροι νέοι και οι καινούργιοι και τα μικρά κόμματα… Βρισιές, φασαρίες, δοσοληψίες, μεταγραφές, αλλά από θετική προσφορά, τίποτα. Ο εξευτελισμός των θεσμών είναι το αποτέλεσμα των πειραματισμών του εκλογικού σώματος.

Προφανώς και δεν θα ενοχοποιήσουμε το δικαίωμα του καθενός να επιλέγει, ούτε τη δυνατότητα ύπαρξης μικρότερων σχημάτων, ούτε το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Θα καταδικάσουμε όμως την ψήφο για πλάκα, η οποία προκάλεσε πολιτικές τερατογενέσεις που απαξίωσαν τον κοινοβουλευτισμό. Θα καυτηριάσουμε την πρακτική της ψήφισης «τιμωρών» για «επανάσταση» δια αντιπροσώπου. Κυρίως όμως θα προειδοποιήσουμε και θα υπενθυμίσουμε πως «όπως στρώνεις, έτσι κοιμάσαι». Οι επιτήδειοι καραδοκούν να εκμεταλλευτούν για να βολευτούν. Και το 2019, με τόσες εκλογικές αναμετρήσεις, αποτελεί προνομιακό πεδίο γι’ αυτούς.
 

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #144 (09/02/2019-10/02/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω