Κάτι δεν πάει καλά και «ημείς άδομεν»

ΑΠΟΨΕΙΣ 11.2.2019 | 07:08 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Κάτι δεν πάει καλά και «ημείς άδομεν»

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ || [email protected]

Σύμφωνα με στοιχεία από το Γενικό Εμπορικό Μητρώτο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Μάρτιο του 2018, είχαμε μονίμως αρνητικό ισοζύγιο στις εγγραφές-διαγραφές επιχειρήσεων. Συνολικά μέσα στο διάστημα αυτό «χάσαμε» 6.202 επιχειρήσεις.

Επίσης από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι εταιρίες που κλείνουν είναι μεγάλες και ισχυρές (ΑΕ, ΟΕ και ΕΠΕ) και αυτές που ιδρύονται είναι «μικρές» και προσωπικές (κυρίως ΙΚΕ).

Αυτό μόνο άσχετο δεν είναι με το γεγονός ότι τα τελευταία 4 χρόνια επιβλήθηκαν στην Ελλάδα 29 νέοι φόροι, καθιστώντας την Ελλάδα, παγκόσμια, πρωταθλήτρια στην υπερφορολόγηση. Και αυτό δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 29η θέση, ανάμεσα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ, στον Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας. Κάτι που με τη σειρά του δεν είναι άσχετο αφού προκαλείται από την υπερφορολόγηση.

Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη που φθάνουν το 39,65% (συντελεστές κερδών και μερισμάτων), εξέλιξη που υπονομεύει προφανώς την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Και να’ταν μόνο αυτό; Το 82,4% των μέτρων του τρίτου μνημονίου αφορούσαν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και το 17,6% τον περιορισμό των δαπανών. Το 58% των κερδών των επιχειρήσεων την τελευταία τριετία, έχει αναλωθεί σε φόρους. Για κάθε 100 ευρώ εισοδήματος, τα 39,9 ευρώ πηγαίνουν απευθείας στο ταμείο του Δημοσίου, για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Η Ελλάδα εφαρμόζει τον 4o υψηλότερο ΦΠΑ στην Ευρώπη. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση για ένα νοικοκυριό με έναν εργαζόμενο και δύο παιδιά και εισοδήματα της τάξης των 35.000 είναι η τρίτη υψηλότερη ανάμεσα σε 21 χώρες της ΕΕ. Ναι, αλλά μοίρασαν μέρισμα...
 

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #144 (09/02/2019-10/02/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω