Μ. Σπυράκη στην ThessNews: Η Ελλάδα αύριο

ΑΠΟΨΕΙΣ 11.2.2019 | 07:51 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Μ. Σπυράκη στην ThessNews: Η Ελλάδα αύριο

THESSNEWS

Η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη αρθρογραφεί στην εφημερίδα ThessNews. 

 

Η παρακμιακή ατμόσφαιρα των τελευταίων εβδομάδων επιβεβαιώνει την άμεση ανάγκη να προκύψει για την Ελλάδα μια κυβέρνηση με φρέσκια και καθαρή εντολή από τους πολίτες.

Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί, να αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεις, αλλά πρώτα απ’ όλα, να κλείσει το εσωτερικό μέτωπο μεταξύ των πολιτών που διευρύνθηκε στα χρόνια της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Το κλισέ «κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» μπορεί σίγουρα να μεταφραστεί σε κυβέρνηση που διαλέγει τους κατάλληλους μέσω ΑΣΕΠ για την υγεία, την παιδεία και τη δημόσια εκπαίδευση. Το κλισέ «ενώνουμε τους Έλληνες» ,μπορεί κάλλιστα να μεταφραστεί σε πολιτική αντιπαράθεση με όλους τους κανόνες της ευπρέπειας μακριά από εξυπνάδες, μαγκιές και τραμπουκισμούς κατά καιρούς. Το κλισέ «όλοι μαζί», μπορεί να μεταφραστεί, στην κυριαρχία του αυτονόητου, ως σεβασμός στη διαφορετικότητα, μέχρι τον θεμελιώδη για τη δημοκρατία σεβασμό, στην διαφορετική άποψη. Τελικά, το κλισέ «όλοι οι πολίτες είναι ίσοι έναντι του νόμου, αλλά και στις ευκαιρίες που μπορεί να έχουν», είναι υποχρεωτικό να πάψει να σημαίνει προηγούνται στη διοίκηση και στην εύνοια του κράτους συγγενείς και φίλοι.

Το κλισέ «φροντίδα για τους αδυνάτους» μπορεί να μεταφράζεται, αντί για επιδόματα που χρηματοδοτούνται από τα υπερπλεονάσματα της υπερφορολόγησης, σε πολλές νέες βιώσιμες και καλά πληρωμένες δουλειές. Δεν είναι μόνο ο τομέας της ψηφιακής οικονομίας, που μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες αποφοίτους των θετικών επιστημών και των οικονομικών σχολών να κερδίσουν μια θέση στην οικονομία της χώρας μας, είναι ακόμη οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και την ανακαίνισή τους, μέχρι τα εκατοντάδες μικρά έργα που είναι απαραίτητα και όλο αναβάλλονται. Από την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων, μέχρι τη δημιουργία προϊόντων καθημερινής χρήσης από ανακυκλωμένα υλικά, πεδία στα οποία η επίδοση της Ελλάδας είναι κάτω από το 10% σε σχέση με τις επιδόσεις της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Το κλισέ «κοινωνικό κράτος για όλους» μπορεί εύκολα να σημαίνει, αντί για επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες περί πρόσβασης στην περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων, μέτρο που ισχύει περισσότερο από μια πενταετία, αξιοπρεπή και επαρκή πρωτοβάθμια περίθαλψη για όλους. Η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος μπορεί να παρέχει δημόσιες υπηρεσίες χωρίς καμία επιβάρυνση των ασφαλισμένων, είναι ένα από τα κλειδιά σε αυτή την υπόθεση. Το κλισέ κοινωνικό κράτος για όλους μπορεί να σημαίνει κανένα παιδί χωρίς παιδικό σταθμό, μπορεί να σημαίνει ενίσχυση των νέων ζευγαριών μόλις αποκτήσουν παιδιά για τα έξοδά τους, μπορεί επίσης ταυτόχρονα να σημαίνει διεύρυνση της βάσης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ώστε κανένας πολίτης να μην αισθάνεται αποκλεισμένος από την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Η πατρίδα μας χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα αναλαμβάνει την ευθύνη και δε θα ξορκίζει το κακό, για το οποίο η ίδια είναι υπαίτια, όπως καλή ώρα κάνει ο αντιπρόεδρος της σημερινής κυβέρνησης με τις τράπεζες. Οι Έλληνες χρειαζόμαστε έναν πρωθυπουργό που γνωρίζει και μπορεί να ανταπεξέλθει στο διεθνές περιβάλλον, χωρίς να παραλείπει το «Οικουμενικός» όταν προσφωνεί τον πατριάρχη Βαρθολομαίο. Όλοι χρειαζόμαστε μια νέα αρχή με πολιτικούς που θα δίνουν λογαριασμό στους πολίτες και δε θα τους προσβάλλουν μοιράζοντας πεντοχίλιαρα σε συλλόγους της αρεσκείας τους, για να συνεχίσουν την καριέρα τους στην πολιτική σκηνή.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #144 (09/02/2019-10/02/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω