Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Μυρσίνης Ζορμπά «Ανδρέας Παπανδρέου - πολιτισμικό πορτρέτο» στη στοά βιβλίου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 7.2.2019 | 13:13 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Μυρσίνης Ζορμπά «Ανδρέας Παπανδρέου - πολιτισμικό πορτρέτο» στη στοά βιβλίου

THESSNEWS-DESK

Ο πολιτικός βίος και η ανθρώπινη πολιτεία ενός κορυφαίου ηγέτη της νεότερης ιστορίας σκιαγραφούνται στο βιβλίο της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνης Ζορμπά «Ανδρέας Παπανδρέου - πολιτισμικό πορτρέτο» (εκδόσεις Πεδίο).

Το βιβλίο παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας 4 Φεβρουαρίου στη Στοά του Βιβλίου από τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλία Νικολακόπουλο.

Κοινή η αναφορά των ομιλητών στο «φαινόμενο Ανδρέας Παπανδρέου», ιδωμένο μέσα από την απόσταση του χρόνου αλλά και την ωριμότητα μετά τη δεκαετή κρίση που βίωσε η Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα.

Η Μυρσίνη Ζορμπά, χωρίς πολιτική και ιδεολογική συγγένεια με τον Ανδρέα Παπανδρέου, «ξαναβλέπει» τα ιστορικά γεγονότα αλλά και την ατομική πορεία ενός πολιτικού που όχι μόνο άφησε ισχυρό ίχνος στο πολιτικό τοπίο αλλά και προκάλεσε πάθη και μίση όσο λίγοι πολιτικοί άνδρες.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος σημείωσε ότι η συγγραφέας «πετυχαίνει πολύ καλά την ισορροπία μεταξύ ενός επιστήμονα που μελετάει ένα φαινόμενο, με το οποίο δεν συνδέεται ιδεολογικά, χωρίς όμως και να το αδικεί». Τόνισε επίσης ότι μέσα από το πολιτισμικό πορτρέτο του ηγέτη –που ξεκινά από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια, τη σύγκρουση με τον πατέρα, την ακαδημαϊκή πορεία του στην Αμερική και την εμπλοκή του στην πολιτική– «παρακολουθεί κάποιος τη συνεχή αλλαγή ταυτότητας και διαπιστώνει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε μια εντυπωσιακή ταχύτητα προσαρμογής στις καταστάσεις».

Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός μίλησε για «ένα εξαιρετικό δοκίμιο που πετυχαίνει με τη μέθοδο της αποδόμησης (Λακάν, Ντεριντά, Φουκό και άλλων) τη δόμηση της προσωπικότητας του Ανδρέα Παπανδρέου, διαφορετικής κάθε φορά στις διαφορετικές περιόδους της συναρπαστικής ζωής του. Αυτή την πορεία των διαδοχικών μεταμορφώσεων παρακολουθεί με το μικροσκόπιο η ταλαντούχα συγγραφέας και μας συναρπάζει με τη σχεδόν αστυνομική πλοκή της γραφής της». Ο κ. Βασιλικός έκλεισε την ομιλία του διαβάζοντας ένα διήγημα του 13χρονου Ανδρέα Παπανδρέου στο περιοδικό του Κολλεγίου «Αθηναίος», το 1932, με τίτλο «Ο θάνατος του Διγενή Ακρίτα», που υπάρχει στο βιβλίο, διαπιστώνοντας και τις πρώιμες λογοτεχνικές αρετές του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι στο βιβλίο της η Μυρσίνη Ζορμπά «έρχεται να φωτίσει πτυχές για έναν μεγάλο ηγέτη αλλά και μια ολόκληρη εποχή, με τρόπο ελκυστικό, χωρίς κλισέ και με κριτική διάθεση για τον σνομπισμό από τους διανοούμενους της Αριστεράς. Πλησιάζει τον Ανδρέα Παπανδρέου με την απόσταση που δίνουν τα χρόνια και η ωριμότητα, με τρυφερότητα, και βοηθάει να κάνουμε μια δίκαιη κριτική της μεταπολίτευσης». Η κ. Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου «από τους τελευταίους ριζοσπάστες ηγέτες παγκοσμίως, που αγαπήθηκε και μισήθηκε παράφορα» και αναφέρθηκε στη σημερινή ανάγκη να «ξαναβρούμε ένα προοδευτικό αφήγημα».

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης βρήκε στο βιβλίο «μια ιχνογράφηση για το πολιτισμικό κεφάλαιο του ήρωα, καθώς και το φορτίο της ψυχολογικής του συγκρότησης, που παραμένει το “μαύρο κουτί” για τον Ανδρέα Παπανδρέου». Μιλώντας για «μυθοποίηση του ηγέτη σε μεταφυσικά επίπεδα», ο κ. Βερναρδάκης σχολίασε ότι «ήταν ένας κανονικός άνθρωπος με πολλά σφάλματα στη διαχείριση κρίσεων αλλά και με μεγαλειώδεις στιγμές». Χαρακτήρισε επίσης «χρήσιμο» το βιβλίο της Μυρσίνης Ζορμπά, σε μια εποχή που τα κόμματα περνούν από πολύ μεγάλες αλλαγές. Αναφερόμενος στην κρίση ταυτότητας της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη και στη συζήτηση που γίνεται για την κεντροαριστερά, ο κ. Βερναρδάκης υπογράμμισε ότι «πρέπει να επανεφεύρουμε την εκπροσώπηση του λαού μέσα από τα κόμματα».

 

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά διαπίστωσε ότι «η ανάγκη να πολιτικολογήσουμε και να “πολιτισμικολογήσουμε” δείχνει την ανάγκη και την ωρίμανση στη σημερινή συγκυρία να ξαναδούμε τους λογαριασμούς μας με τη μεταπολίτευση, όπου δημιουργήθηκαν οι μήτρες πολλών πραγμάτων που σήμερα διαλύονται». Η κ. Ζορμπά ανέφερε ότι «πολιτική και πολιτισμός διεκδικούν να αλλάξουν τον κόσμο, με διαφορετικούς τρόπους, εργαλεία και προθέσεις. Η πολιτική μιλάει για έναν κόσμο πιο δίκαιο, ο πολιτισμός για έναν κόσμο πιο ωραίο. Σήμερα, αυτός ο διάλογος πολιτικού και πολιτισμικού κεφαλαίου είναι αναγκαίος για το νέο αφήγημα που προσπαθούμε να αρθρώσουμε μετά τα χρόνια της κρίσης, την ώρα που ο χώρος της προοδευτικής, αριστερής και κεντροαριστερής παράταξης αναδιατάσσεται».

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω