«Κλωτσάνε» οι θεσμοί για πρώτη κατοικία και 120 δόσεις - τα σχέδια της κυβέρνησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 7.2.2019 | 08:50 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

«Κλωτσάνε» οι θεσμοί για πρώτη κατοικία και 120 δόσεις - τα σχέδια της κυβέρνησης

THESSNEWS-DESK

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις 120 δόσεις με τους θεσμούς να διατηρούν και για τα δύο σοβαρές επιφυλάξεις. Αντιδράσεις εκφράζονται και από την πλευρά των τραπεζών.

Με δεδομένη την εκπνοή ισχύως του νόμου Κατσέλη στα τέλη Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση φέρεται να φέρνει μέσα στο μήνα το σχέδιο νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας με στόχο να τεθεί σε λειτουργία έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Προβλέπει μικρότερη δόση και κάλυψη και της πρώτης κατοικίας επαγγελματιών. Θα καλύπτει και όσους έχουν προσφύγει στον ν. Κατσέλη αλλά η αίτησή τους εκκρεμεί στο Ειρηνοδικείο, με τις τράπεζες να αντιδρούν. Αντιρρήσεις υπάρχουν και στο όριο προστασίας της α’ κατοικίας. Στις 150.000 βάζει τον πήχη η κυβέρνηση. Στις 100.000 ευρώ τον κατεβάζουν οι θεσμοί.

Με επιφύλαξη φέρονται να βλέπουν οι θεσμοί και την προωθούμενη ρύθμιση των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές σε 120 δόσεις.

Ο κ. Δραγασάκης διαβεβαίωσε χθες πως η κυβέρνηση δεν θέλει νέα παράταση του νόμου Κατσέλη, αλλά «ένα νέο σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας», που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αλλά και με βάση επιπλέον πληροφορίες, το σχέδιο που θα στείλει η κυβέρνηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς έως την ερχόμενη Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου θα προβλέπει:

1. Όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας στο επίπεδο των 150.000 ευρώ (εμπορική αξία), ενώ ευρωπαϊκοί θεσμοί και τράπεζες βάζουν τον πήχη στις 100.000 ευρώ, όπως είχε αναφέρει το newmoney.gr από τις 27 Νοεμβρίου 2018. Στο τραπέζι έχουν πέσει κατά καιρούς και χαμηλότερα όρια, με στόχο έναν συμβιβασμό στις 100.000 ευρώ. Πληροφορίες των τελευταίων ημερών εμφανίζουν την κυβέρνηση διατεθειμένη να προχωρήσει ακόμα και μονομερώς σε ένα νέο πλαίσιο με όριο τις 150.000 ευρώ (για τον άγαμο), εστιάζοντας το βλέμμα στις κάλπες. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατσέλη προβλέπει σήμερα όριο προστασίας ύψους 180.000 ευρώ για τον άγαμο, που μπορεί να φθάσει για τον έγγαμο έως και τις 280.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

2. «Κούρεμα» του δανείου από τις τράπεζες, εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του στεγαστικού δανείου ξεπερνά την εμπορική αξία του ακινήτου κατά 1,2 ή 1,3 φορές (χωρίς, όμως, η αναλογία αυτή να έχει «κλεδιώσει» μέχρι στιγμής) ή/και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου, η οποία πιθανώς να φθάνει έως και τα 25 χρόνια. Οι τράπεζες διαφωνούν με τη θέσπιση οριζόντιου «κουρέματος».

3. Επιδότηση της δόσης του δανείου από το Δημόσιο, με βάση περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Η επιδότηση μπορεί να φθάνει το 33% της μηνιαίας δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα τηρεί τη ρύθμιση. Εάν καθυστερήσει την πληρωμή τριών δόσεων, η επιδότηση θα χάνεται.

4. Δυνατότητα υπαγωγής στο νέο καθεστώς όσων δεν καλύπτονται σήμερα από τον νόμο Κατσέλη, όπως οι έμποροι, καθώς και όσων έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη αλλά η αίτησή τους εκκρεμεί στο Ειρηνοδικείο. Η δεύτερη αυτή πρόβλεψη βρίσκει κάθετα αντίθετες τις τράπεζες.

5. Επανεξέταση της οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας ανά 2-3 έτη, ώστε να μη συνεχιστεί η στήριξη δανειοληπτών που έχουν ορθοποδήσει οικονομικά.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω