Βαβέλ υποψηφίων στο δήμο Θεσσαλονίκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 6.2.2019 | 08:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Βαβέλ υποψηφίων στο δήμο Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || [email protected]

Μάχες σε κεντροαριστερά και κεντροδεξιά για το πλασάρισμα στο δεύτερο γύρο - Ο κίνδυνος της επόμενης μέρας 

Ακριβώς 115 μέρες πριν τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στην Θεσσαλονίκη και το τοπίο με τις υποψηφιότητες έχει σχεδόν ξεκαθαρίσει. Σήμερα, 2 Φεβρουαρίου οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης φτάνουν τον αριθμό ρεκόρ των 18(!) ενώ υπολείπονται ελάχιστα ακόμα κενά στο παζλ. Η υπερπληθώρα συνδυασμών και ο κατακερματισμός των δυνάμεων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα δημοτικό συμβούλιο σαν τον πύργο της Βαβέλ. Και ο κίνδυνος για την πόλη θα είναι μεγάλος και το κυριότερο χωρίς επιστροφή.

 

Γαλάζια πολυκατοικία

Στην Κεντροδεξιά η πολυδιάσπαση ξεκίνησε από πολύ νωρίς με τις ανεξάρτητες υποψηφιότητες των Χάρη Αηδονόπουλου, Μάκη Κυριζίδη και Κωνσταντίνου Ζέρβα. Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει τον αγώνα του και ήδη απέκρουσε τις όποιες κλήσεις από τη ΝΔ Θεσσαλονίκης ώστε να συνδράμει στην προσπάθεια του επίσημου υποψηφίου του κόμματος. Αύριο Κυριακή κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της παράταξης όπου θα συστήσει στους Θεσσαλονικείς τους πρώτους υποψήφιους συμβούλους.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος από τη μεριά του δεν έχει δεχθεί καμία ενόχληση από την τοπική ΝΔ, ούτε όσον αφορά τον ίδιο τον κ. Κυριζίδη ούτε για υποψηφίους του κόμματος. Ο σχεδιασμός προχωρά όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί και καθημερινά ανακοινώνονται υποψήφιοι μέσω του διαδικτύου. Στα μέσα του μήνα αναμένεται εκδήλωση στην Τούμπα και η επίσημη παρουσίαση του μισού ψηφοδελτίου.

Ο κ. Ζέρβας προχωρά δυναμικά χωρίς να ακούει τις σειρήνες που ηχούν αρνητικά καθώς θεωρείται η πιο ισχυρή ανεξάρτητη υποψηφιότητα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα φώτα να έχουν πέσει πάνω του. Την προσεχή εβδομάδα θα παρουσιάσει περίπου 40 υποψήφιους συμβούλους ενώ τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε η κίνησή του να επισκεφθεί την «ξεχασμένη» Ξηροκρήνη και να κόψει εκεί συμβολικά την πίτα της παράταξης.

 

Μεταβλητή ο «Πανίκας»

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είναι ο άγνωστος Χ αυτών των δημοτικών εκλογών. Με την αναβολή του δικαστηρίου για τα 45άρια ο δρόμος μοιάζει ανοικτός για τον ίδιο για να περάσει τον σκόπελο του Πρωτοδικείου και να είναι επίσημα υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Μπορεί η πόλη να ξαναγυρίσει στην εποχή του «Νομάρχη της καρδιάς μας»; Θα εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος των αντιδρώντων για την «Συμφωνία των Πρεσπών»; Είναι ακόμη και σήμερα ο εκφραστής της «λαϊκής δεξιάς»; Οι απαντήσεις σχεδόν σε όλα τα ερωτήματα θα δοθούν μέσω της κάλπης. Πάντως από το ποσοστό που θα λάβει θα εξαρτηθούν πολλά.

Για την ώρα, όπως και πάντα, προχωρά σε ένα «one man show» γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα άλλο τα κόλπα της επικοινωνίας. Σύντομα θα ανοίξει το εκλογικό του κέντρο στην οδό Φραγκίνη 7 ενώ μέσα στο μήνα αναμένονται οι ανακοινώσεις πάνω από 60-70 υποψηφίων συμβούλων.

 

Μέχρι τελικής πτώσης

Τα δύο μεγάλα «άλογα» της Κεντροδεξιάς σύμφωνα με την μέχρι τώρα εικόνα που υπάρχει είναι ο Γιώργος Ορφανός και ο Νίκος Ταχιάος. Ο πρώτος αν και αντάρτης, δηλώνει σε κάθε αφορμή ότι δεν σταματά την προσπάθεια που ξεκίνησε για τον δήμο Θεσσαλονίκης, όσες πιέσεις κι αν δεχθεί, όσες προσπάθειες και αν γίνουν από τη Νέα Δημοκρατία.

Οι πληροφορίες από το γαλάζιο στρατόπεδο αναφέρουν ότι υπάρχει μια πίεση που ασκείται στους υποψηφίους του συνδυασμού που προέρχονται από την βάση της ΝΔ όμως η συντριπτική πλειοψηφία του ψηφοδελτίου είναι υπερκομματική. Η επίσημη ανακοίνωση των 20 πρώτων υποψήφιων θα γίνει στα μέσα του μήνα σε ειδική εκδήλωση.

Από τη μεριά του επίσημου υποψηφίου της ΝΔ για τον δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχει η σιγουριά ότι θα τερματίσει αρκετά μπροστά από τους υπόλοιπους υποψηφίους και θα είναι το φαβορί για την διεκδίκηση της δημαρχίας. Παράλληλα, προσωπικό στοίχημα του ίδιου του Ν. Ταχιάου είναι να έχει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό ώστε να μπορέσει και να διοικήσει την επόμενη μέρα. Μάλιστα αυτό θα προσπαθήσει να το επικοινωνήσει και στους ψηφοφόρους καλώντας τους να «καταργήσουν τον Κλεισθένη στην πράξη» καθώς όπως σχολιάζουν οι συνεργάτες τους «δεν αρκεί να εκλέξεις τον Ταχιάο μόνο, πρέπει να του δώσεις τη δυνατότητα να έχει και όσο περισσότερους δημοτικούς συμβούλους γίνεται για να διοικήσει».

Η μεγάλη εκδήλωση με την ανακοίνωση του μεγαλύτερου αριθμού υποψηφίων συμβούλων θα γίνει στα τέλη του μήνα ενώ τώρα τρέχει την προεκλογική του καμπάνια με τις ομάδες εργασίας του προγράμματος να έχουν πιάσει ήδη δουλειά.

 

Κόλλησαν τον «ιό»

Εκεί που η κεντροδεξιά σπαρασσόταν από τις πολλές υποψηφιότητες, τον «ιό» κόλλησε και η Κεντροαριστερά. Από τη μία ο Σπύρος Βούγιας όπου έχει «βγάλει φτερά» μετά την στήριξη του τόσο από το Κίνημα Αλλαγής όσο και από το Ποτάμι. Με την εμπειρία των προηγούμενων ετών και με την αναμενόμενη προσθήκη νυν δημοτικών συμβούλων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ αλλά και ενδεχομένως από άλλες πτέρυγες, γίνεται το φαβορί των προγνωστικών.

Μαζί με τον Νίκο Νυφούδη παρουσίασαν τους πρώτους υποψήφιους της παράταξης όπου λείπουν αυτοί που αποκαλούνται συνήθως από τα ΜΜΕ ως «μεγάλα ονόματα». Βέβαια συνηθίζεται αυτά να μένουν για το τέλος.

Στο στρατόπεδο της υπουργού Μακεδονίας-Θράκης υπάρχει αισιοδοξία ότι θα είναι σίγουρα στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών απέναντι στον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ. Στον ΣΥΡΙΖΑ και στο επιτελείο της Κατερίνας Νοτοπούλου θα παίξουν το «χαρτί» της δημοκρατικότητας της Θεσσαλονίκης και ότι δεν πρέπει να ξαναγυρίσει στις εποχές του «σκοταδισμού». Οι επιθέσεις στα εβραϊκά μνημεία από ακραίους είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μισαλλοδοξίας και φασισμού που πρέπει να εκλείψουν αναφέρουν χαρακτηριστικά τις τελευταίες μέρες.

Παράλληλα θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον τους και θα εστιάσουν την κριτική τους στο Νίκο Ταχιάο ώστε να δημιουργήσουν το δίπολο που θα οριοθετεί τις δύο δυνάμεις που θα παλέψουν στο δεύτερο γύρο για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Μεγάλο στοίχημα για την ίδια είναι η στελέχωση του ψηφοδελτίου ώστε να μην μοιάζει με μια συνέχεια της «Ανοιχτής Πόλης» και μιας αμιγώς κομματικής υποψηφιότητας.

 

Αλλάζουν τα δεδομένα

Η τελευταία εξέλιξη με την κάθοδο της ομάδας των αντιδημάρχων της Πρωτοβουλίας, της «Πρωτοβουλία Next Generation» (Πρωτοβουλία Νέα Γενιά) με επικεφαλής τον Πέτρο Λεκάκη αλλάζει τα δεδομένα καθώς αναμένεται να διεμβολίσει τόσο την υποψηφιότητα Βούγια όσο και την υποψηφιότητα Νοτοπούλου.

Στο στρατόπεδο των αντιδημάρχων υπάρχει άκρατη αισιοδοξία ότι η πόλη θα αγκαλιάσει την «συνέχεια της Πρωτοβουλίας» κουρασμένη από τα πολιτικά παιχνίδια που βλέπει να εξελίσσονται στο δρόμο προς τις κάλπες. «Γράφεται μια νέα ιστορία» δηλώνει όπου βρεθεί και όπου σταθεί ο Λάζαρος Ζαχαριάδης που είναι ο γηραιότερος της προσπάθειας έχοντας στις πλάτες του τις εμπειρίες από το χτίσιμο της Πρωτοβουλίας το 2006.

 

Συνεχίζουν την κούρσα

Το παζλ των υποψηφιοτήτων στο δήμο Θεσσαλονίκης συμπληρώνουν ο υποψήφιος του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη» Γιώργος Ρακκάς, ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης με την παράταξη «Υψίπολις», ο Μιχάλης Τρεμόπουλος με την «Οικολογία Αλληλεγγύη», ο Παναγιώτης Λογγινίδης με τις «Γειτονιές σε Δράση», ο Βασίλης Μωυσίδης με την «ΘεσσαλοΝΙΚΗ των πολιτών», ο Ιωάννης Νασιούλας με τη «Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη», ο Γιάννης Κουριανίδης με την παράταξη «Θεσσαλονίκη πόλη Ελληνική» και η Μαρία Ιωαννίδου με την παράταξη «Δημοτική Συμμαχία για τη Θεσσαλονίκη».

Παράλληλα αναμένονται οι ανακοινώσεις αυτή την εβδομάδα για τον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής ενώ ερωτηματικό είναι τι θα κάνουν τα κόμματα της εξωκοινουβουλευτικής αριστεράς (Λαϊκή Ενότητα, Ανταρσία) καθώς και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που το πιο πιθανό είναι να στηρίξουν νυν υποψήφιο. Παράλληλα ετοιμάζεται υποψηφιότητα από τη νέα γενιά της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και των κινημάτων για να διεκδικήσει μια έδρα στο δημοτικό συμβούλιο. Το 2014 το απέφυγε, έχει ενδιαφέρον αν φέτος ο Βασίλης Λεβέντης θα ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δη με την Θεσσαλονίκη όπου κατέγραψε τα μεγαλύτερα ποσοστά.Ο κίνδυνος
της ακυβερνησίας

Ο κατακερματισμός των δυνάμεων και ο αριθμός ρεκόρ των υποψήφιων παρατάξεων μπορεί να μοιάζει η επιτομή της Δημοκρατίας και η απόλυτη εφαρμογή του Κλεισθένη όμως μπορεί να καταλήξει να είναι η διαστρέβλωση και των δύο και η πόλη να κινδυνέψει με ακυβερνησία για τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει επιστροφή.

Και όλα αυτά αποδεικνύονται με απλά μαθηματικά και υπολογισμούς. Στην περίπτωση που ο πρώτος από τους 18+ υποψηφίους λάβει ένα ποσοστό κοντά στο 20% τότε θα εκλέξει δέκα μόλις δημοτικούς συμβούλους. Για να διοικήσει τον δήμο θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλους δεκαπέντε συμβούλους ώστε να έχει την οριακή πλειοψηφία των 25 στο σύνολο των 49 που έχει το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορεί να χρειαστούν συμμαχίες με τέσσερις ή ακόμα και πέντε άλλες παρατάξεις για να βγει ο πολυπόθητος αριθμός. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο όταν δεν υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις ή ακόμα και όταν υπάρχουν διαφορετικές οπτικές σε επιμέρους ζητήματα. Και αυτά η πόλη δεν θα έχει την πολυτέλεια να τα συζητήσει πριν τις εκλογές. Και υπάρχει ο φόβος να τα πει μπροστά της...

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #143 (02/02/2019-03/02/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω