Κυτταρίτιδα: Χρήσιμες διατροφικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της

THESSLIFE 10.2.2019 | 14:19 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Κυτταρίτιδα: Χρήσιμες διατροφικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της

ΕΟΝΙΑ

Η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι ένα θέμα που απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες. Προκειμένου να την αντιμετωπίσουμε θα πρέπει πρώτα να βρούμε από τι δημιουργείται.


Η κυτταρίτιδα δημιουργείται από κακή τοπική αιμάτωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα εκείνης της περιοχής να μην τρέφονται σωστά. Έτσι ο οργανισμός, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, το αποθηκεύει στα λιποκύτταρα. Αυτή η συσσώρευση λίπους οδηγεί τα συγκεκριμένα λιποκύτταρα να αυξάνουν σε όγκο, με αποτέλεσμα να συμπιέζουν τα αγγεία. Έτσι, εμποδίζουν τις ανταλλαγές ουσιών και αν επιδεινώνουν το πρόβλημα της μικροκυκλοφορίας.

Τα αίτια της κυτταρίτιδας είναι: η καθιστική ζωή, μειωμένη φυσική δραστηριότητα, κληρονομικότητα, διαταραγμένη κυκλοφορία αίματος, ορμονικές διαταραχές, παχυσαρκίας, κακή διατροφή, κάπνισμα, υπερκατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης & αναψυκτικών, δυσκοιλιότητα και παθολογικές διαταραχές.

 

Ποιο είναι το σχέδιο μας για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας;

• Διακοπή και αποφυγή καπνίσματος
• Αποφεύγουμε την κατανάλωση και πρόσληψη λιπαρών
• Περιορίζουμε το αλάτι για μείωση της κατακράτηση υγρών στον οργανισμό
• Αποφεύγουμε και μειώνουμε τα γλυκά, τη ζάχαρη, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά και την καφεΐνη
• Καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες σε φρούτα και λαχανικά
• Αύξηση φυσικής δραστηριότητας
• Πίνουμε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα

 

Τα τρόφιμα σύμμαχοι στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας

Είναι γνωστό ότι στοιχεία όπως οι βιταμίνες Α, Ε και C, καθώς και τα καροτένια, το σελήνιο και τα φλαβονοειδή, μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία της πρόωρης γήρανσης, ενώ ταυτόχρονα, έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, διαδικασία σημαντική για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

Νερό:
Το νερό έχει την πιο σημαντική επίδραση στην μείωση της κυτταρίτιδας. Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για να ένα υγιές δέρμα, το οποίο επηρεάζει και την κυτταρίτιδα. Τα λιποκύτταρα είναι πιο εμφανή κάτω από ένα αφυδατωμένο δέρμα, οπότε η κατανάλωση νερού καθημερινά θα βελτιώσει την εμφάνιση των προβληματικών περιοχών.

Φρούτα:
Καταναλώνουμε φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότατος και του κολλαγόνου της επιδερμίδας και επιλέγουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.
Καλές πηγές είναι τα μούρα, τα μύρτιλλα,  τα βατόμουρα, τα δαμάσκηνα , οι φράουλες,
τα ακτινίδια , το καρπούζι, το πεπόνι, τα σταφύλια  και τέλος, οι μπανάνες,τα μάνγκο, η παπάγια και ο ανανάς, τα οποία  τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν στην πρόληψη της κυτταρίτιδας.

Λαχανικά:
Τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και θρεπτικά συστατικά. Επιλέγουμε τα σπαράγγια (φολικο οξύ), το σπανάκι, το αγγουράκι, το σέλινο, τα κρεμμύδια, το σέλερυ, το πράσο, τις πιπεριές και τις ντομάτες, τα οποία βοηθούν στην ενυδάτωση, στην ελαστικότητα του δέρματος και στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Πράσινο τσάι:
Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική δράση στο λιπώδη ιστό στην περιοχή της κοιλιάς, συμβάλλουν στη βελτίωση της κατανομής του λίπους και βοηθούν στη μάχη με την κυτταρίτιδα. Έχει διουρητικές ιδιότητες, αυξημένη καύση θερμίδων και βοηθάει τον οργανισμό στην απώλεια βάρους.

Φυτικές ίνες:
Επιλέγουμε δημητριακά ολικής αλέσεως, καφέ ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης, κινόα και όσπρια, τα οποία  είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες όχι μόνο μειώνουν την απορρόφηση λίπους, αλλά αυξάνουν ταυτόχρονα και τον κορεσμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται. Επιπλέον, δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης, λόγω χαμηλής έκκρισης ινσουλίνης.

Ελιές και ξηροί καρποί:
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία βοηθάει στην υγεία και ελαστικότητα του δέρματος. Ακόμα, οι ελιές και οι ξηροί καρποί προλαμβάνουν τη γήρανση του δέρματος την αφυδάτωση, την ξηρότητα και τη δημιουργία ραγάδων της επιδερμίδας, χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση.

Αχλάτη Ιωάννα
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
ΕΟΝΙΑ

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω