Αγανακτισμένοι οι φοιτητές στο τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 3.2.2019 | 23:21 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Αγανακτισμένοι οι φοιτητές στο τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ

ΝΙΝΑ ΤΣΙΡΙΚΑ || [email protected]

Για κάθε μήνα πρακτικής άσκησης, κάθε φοιτητής δικαιούται 58,70 € σαν αποζημίωση. Οι αποζημιώσεις 330 φοιτητών για την θερινή πρακτική άσκηση του 2017 δεν έχουν δοθεί ακόμη, ενώ οι αντίστοιχες αποζημιώσεις για όσους ασκήθηκαν το 2018 εκταμιεύτηκαν πριν λίγες ημέρες. 

 

Εξηγήσεις ζητούν οι φοιτητές του τμήματος Δασολογίας, της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς μέχρι και φέτος παραμένουν απλήρωτες οι πρακτικές ασκήσεις του 2017.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, που εγκρίθηκε από τη Συνέλευση του Τμήματος από τον Μάιο του 2012, οι φοιτητές του τμήματος Δασολογίας, οφείλουν να ασκηθούν το θέρος στα Πανεπιστημιακά Δάση στον Ταξιάρχη στην Χαλκιδική και στο Περτούλι στα Τρίκαλα με το πέρας του 4ου, του 6ου και του 8ου εξαμήνου φοίτησης αλλά και στα Δασαρχεία ή τις λοιπές Δασικές Υπηρεσίες της χώρας, με το πέρας του 8ου εξαμήνου φοίτησης.

Στο δεύτερο και τρίτο έτος η πρακτική είναι ένας μήνας ενώ στο τέταρτο έτος είναι δύο μήνες και είναι υποχρεωτική για τη λήψη του πτυχίου. Σημειώνεται ότι η πρακτική δεν πληρώνεται μέσω ΕΣΠΑ αλλά είναι καθορισμένο βάση νόμου οι πρακτικές των φοιτητών της συγκεκριμένης σχολής να πληρώνονται από το ΑΠΘ.
Για κάθε μήνα πρακτικής άσκησης, κάθε φοιτητής δικαιούται 58,70 € σαν αποζημίωση. Οι αποζημιώσεις 330 φοιτητών για την θερινή πρακτική άσκηση του 2017 δεν έχουν δοθεί ακόμη, ενώ οι αντίστοιχες αποζημιώσεις για όσους ασκήθηκαν το 2018 εκταμιεύτηκαν πριν λίγες ημέρες.

 

Πλήρωσαν τις πρακτικές του 2018 αλλά όχι και του 2017

Μιλώντας στη ThessNews η Αντωνιάδη Ανθή, απόφοιτη του τμήματος και μια εκ των εκπροσώπων, αναφέρει ότι «υπήρχαν και στο παρελθόν καθυστερήσεις στις πληρωμές των πρακτικών αλλά τώρα του 2017 έχουν περάσει δύο χρόνια και δεν έχουν πληρωθεί ενώ τα χρήματα για τις πρακτικές του 2018 εκταμιεύθηκαν κιόλας».

«Εμείς μιλήσαμε με τον πρόεδρο του τμήματος και τον κοσμήτορα της σχολής οι οποίοι έκαναν κάποια επικοινωνία με το υπουργείο, αλλά όχι κάτι επίσημο ή ιδιαίτερα πιεστικό και η απάντηση που είχαν από το υπουργείο ήταν ότι “δεν σας τα δίνουμε αυτά τα χρήματα είναι πολλά”. Θεωρητικά τα χρήματα αυτά υπάρχουν στα ταμεία του ΑΠΘ αλλά αν δεν δημοσιευθεί το ΦΕΚ δεν μπορούμε εμείς να τα πάρουμε», προσθέτει.

Το παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι ότι σύμφωνα με τους φοιτητές το συνολικό ποσό για τις πρακτικές για το θέρος του 2018 ανέρχεται στα 42.318,15 €, δηλαδή σε 3450,5 € παραπάνω από το αντίστοιχο ποσό του 2017 και παρόλα αυτά κατατέθηκαν, ενώ το ποσό του 2017 που ήταν λιγότερο από αυτό του 2018 δεν κατατέθηκε.

Στο μεταξύ, όπως λέει και η ίδια, οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των πρακτικών τους έχουν και έξοδα τα οποία δεν καλύπτει η σχολή. Για παράδειγμα ναι μεν καλύπτεται η σίτιση και η στέγαση αλλά από την άλλη οι φοιτητές καλούνται με την  άφιξη τους στις εγκαταστάσεις των Πανεπιστημιακών Δασών να καλύψουνε οι ίδιοι το κόστος για την αγορά καθαριστικών, χαρτιών υγείας, σαπουνιών και λοιπών ειδών απαραίτητων για την διατήρηση της υγιεινής των χώρων, ενώ όπως σημειώνουν δεν υπάρχει στους κοινόχρηστους χώρους των εγκαταστάσεων, ούτε ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση και των πιο συνηθισμένων εκτάκτων περιστατικών (πυρετός, διάστρεμμα), με τα κοντινότερα φαρμακεία και κέντρα υγείας να βρίσκονται αρκετά μακριά.

 

Απογοητευμένοι οι φοιτητές από τη στάση της σχολής

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των πρακτικών των φοιτητών δεν είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά καθώς έχει ξανασυμβεί και στο παρελθόν αλλά η στάση της σχολής απέναντι στο ζήτημα δεν βοηθά στην επίλυση του.

«Έχει γίνει ξανά στο παρελθόν υπό διαφορετικό όμως πρόεδρο στη Δασολογία, και είχαν ασκήσει μεγαλύτερη πίεση και δεν είναι δίκαιο που τώρα δεν είναι δίπλα μας. Έχουμε απογοητευθεί που η σχολή δεν έχει ασκήσει ιδιαίτερη πίεση. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί γίνεται αυτό το πράγμα, που κωλυσιεργούμε αφού τα χρήματα αυτά είναι υποτίθεται δεσμευμένα από τον προϋπολογισμό του ΑΠΘ για εμάς. Υπάρχει αδιαφορία από τη μεριά του τμήματος και της Κοσμητείας και γενικότερα από το ΑΠΘ που έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και έπρεπε εμείς να το κάνουμε θέμα για να εισακουστούμε», τονίζει.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #142 (26/01/2019-27/01/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω