«Ξεκρέμαστοι» φοιτητές στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 3.2.2019 | 21:55 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

«Ξεκρέμαστοι» φοιτητές στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

ΝΙΝΑ ΤΣΙΡΙΚΑ || [email protected]

S.O.S εκπέμπουν οι φοιτητές του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης καθώς η σχολή τους φαίνεται πως θα καταργηθεί και δεν θα ενταχθεί στο Διεθνές Πανεπιστήμιο

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι φοιτητές του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης μετά την απόφαση της συγχώνευσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Θεσσαλονίκης, καθώς η σχολή τους φαίνεται πως θα καταργηθεί και δεν θα ενταχθεί στο Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με το τελικό πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής, προβλέπεται η ίδρυση Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο θα ενταχθούν οι σχολές των ανωτέρω ΤΕΙ. Σε αυτό το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο προβλέπεται η λειτουργία Σχολής Επιστημών Υγείας με τμήματα Νοσηλευτικής, Μαιευτικής, Βιοϊατρικών Επιστημών, Φυσικοθεραπείας, κλινικής Διατροφής και Διαιτολογίας.  Ωστόσο δεν προβλέπεται τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας.

 

Έντονες αντιδράσεις

Όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των φοιτητών, οι οποίοι ζητούν εξηγήσεις τόσο από τον Πρύτανη του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Τζιώνα, αλλά και από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου.

Αίτημά τους είναι η ένταξή του τμήματος στο Διεθνές πανεπιστήμιο ως αυτοδύναμο τμήμα, κι αν αυτό δεν εγκριθεί, τότε να ακολουθήσει το πρότυπο του αντίστοιχου τμήματος στην Αθήνα, στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών. Το τμήμα, όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι, υστερεί ουσιαστικά μόνο αριθμητικά όσον αφορά τα μέλη Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π), ωστόσο αυτός είναι ο μόνος δικαιολογημένος παράγοντας στην απόφαση κατάργησης του τμήματος.

Σε σχετική επιστολή η Επιτροπή Φοιτητών του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας Σ.Ε.Υ.Π. του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης ζητά από τους αρμόδιους να απαντήσουν αν  η σχολή τους θα συνεχίσει να υπάρχει, ενταγμένη στην υπό ίδρυση Σχολή Επιστημών Υγείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου ενσωματωμένη στις Βιοϊατρικές Επιστήμες ή αν θα εξαφανιστεί ολοκληρωτικά από τον χάρτη των Πανεπιστημίων της Βορείου Ελλάδος.

 

Ένας μόνιμος καθηγητής

Μιλώντας στην ThessNews η Κυριακή Αθανασίου, τριτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας και εκπρόσωπος της επιτροπής των φοιτητών του τμήματος, αναφορικά με το με ποιο κριτήριο μπορεί να καταργηθεί η συγκεκριμένη σχολή, αναφέρει ότι έχει σχέση με τον αριθμό των μόνιμων καθηγητών.

«Το τμήμα έχει 785 ενεργούς φοιτητές και ένα μόνο μέλος Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π), δηλαδή έναν μόνιμο καθηγητή. Εμείς μέχρι τον Αύγουστο είχαμε δύο μέλη ΔΕΠ, τώρα έχουμε μόνο ένα και σαν προϋπόθεση γα να μπει κάποιο τμήμα αυτοδύναμο στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, είναι να έχει οκτώ μέλη ΔΕΠ». Σχετικά με το πώς γίνονται τα μαθήματα, λέει ότι τα μαθήματα γίνονται κανονικά αλλά με έκτακτους καθηγητές. «Έρχονται έκτακτοι καθηγητές, για παράδειγμα κάθε εξάμηνο μπορεί να είναι και κάποιος άλλος, γιατί δεν είναι μόνιμοι, και μας κάνουν μάθημα. Στην τελευταία μας συνάντηση όμως με τον Πρύτανη μας είπαν ότι πιθανόν πλέον να μην έρχονται ούτε και οι έκτακτοι καθηγητές. Και ρωτάμε εμείς τώρα, πώς θα πάρουμε πτυχίο; Με το ένα μέλος ΔΕΠ;» 

Για όσους θέλουν να μπουν με Πανελλήνιες φέτος στη σχολή, πλέον δεν θα μπορούν να την επιλέξουν, καθώς όπως λέει η Κυριακή «δεν θα υπάρξουν άλλοι εισακτέοι στη σχολή μας», ενώ για όσους ήδη φοιτούν τονίζει ότι «δεν μας έχει γίνει βγει κάποια ανακοίνωση, δεν μας έχουν σιγουρέψει τίποτα, αλλά σε συναντήσεις και συζητήσεις που έχουμε κάνει μας είπαν ότι όλο αυτό δεν επηρεάζει εμάς. Αλλά αν πάρουμε ένα πτυχίο από μια σχολή η οποία θα κλείσει, τι ισχύ θα έχει μετά;».

 

«Απαράδεκτο να καταργηθεί η σχολή»

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, είναι απαράδεκτο να καταργηθεί η σχολή, καθώς το τμήμα, μεταξύ άλλων, βρίσκεται μέσα στην πεντάδα πρώτης επιλογής στις εισαγωγικές πανελλήνιες εξετάσεις (από όλα τα τμήματα του ΤΕΙ), ενώ λειτουργούν και αντίστοιχα προγράμματα Bachelor τετραετούς φοίτησης στον ευρωπαϊκό αλλά και διεθνή χώρο.

Από επιστημονικής άποψης οι φοιτητές με το πέρας των σπουδών τους, στην εργασία τους ασχολούνται με την αντιμετώπιση ενδοκρινολογικών, δερματολογικών και παθολογικών προβλημάτων,  έρευνα και παραγωγή καλλυντικών σε βιομηχανική κλίμακα, αλλά και  αναγνώριση και πρόληψη δερματικών παθήσεων.

Η φωτοανάπλαση, οι ηλεκτροθεραπείες, η μη ενέσιμη μεσοθεραπεία, που αποτελούν τα νέα πεδία της Δερμοαισθητικής,  καθώς και οι δραστικές δερμοκαλλυντικές ουσίες με βιοχημικό μηχανισμό δράσης και τις νέες επιστημονικές εξελίξεις, όπως η νανοκοσμητολογία, ανήκουν επίσης στον κλάδο του επαγγέλματός τους.

Παράλληλα, η εργασιακή απορρόφηση των αποφοίτων είναι ιδιαίτερα υψηλή, καθώς ακόμα και εν μέσω κρίσηςυπάρχει υψηλό ποσοστό άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης, ενώ και οι κλάδοι Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας που εντάσσονται στο αντικείμενο των φοιτητών της σχολής γνωρίζουν ραγδαία ανάπτυξη, δημιουργώντας συνεχώς νέες θέσεις εργασίας.
 

Από το φύλλο της THESSNEWS #142 (26/01/2019-27/01/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω