Αναβάθμιση F-16: «Παράθυρο» Π. Καμμένου για κατάθεση νομοσχεδίου αντί της τροπολογίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 11.1.2019 | 13:45 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Αναβάθμιση F-16: «Παράθυρο» Π. Καμμένου για κατάθεση νομοσχεδίου αντί της τροπολογίας

THESSNEWS-DESK

O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος άφησε το ενδεχόμενο να αποσύρει την τροπολογία για την αναβάθμιση των F-16, ως προς το σκέλος των υποχρεώσεων της Lockheed Martin, προκειμένου άμεσα να καταθέσει τις ίδιες διατάξεις ως νομοσχέδιο.

«Θα μπορούσε να είναι νομοσχέδιο, σύμφωνα με την πρόταση του κ. Δρίτσα. Είναι η τελική λύση αν εκτιμηθεί ότι δεν επαρκούν όλες εκείνες οι διευκρινίσεις που ζητούνται από τους βουλευτές και δίνονται σήμερα» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών όπου συζητείται το θέμα.

Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε ότι καταθέτει το Letter of Acceptance λέγοντας ότι αυτό το έγγραφο μαζί με την τροπολογία και την υφιστάμενη συμφωνία, συγκροτεί το σώμα του νομοσχεδίου το οποίο θα ερχόταν αντί της τροπολογίας. Ωστόσο δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η σύμβαση πρέπει να περάσει άμεσα για να μην χαθούν τα χρήματα και να μην κλείσει η ΕΑΒ και γι' αυτό προκρίθηκε ως λύση η τροπολογία.

«Θα γίνει σήμερα ανάλυση των πάντων και τα άκρως απόρρητα στοιχεία θα δοθούν στη διάθεση της Επιτροπής Εξοπλιστικών και αν δεν καλυφθούν οι βουλευτές τότε θα την αποσύρουμε και αναλαμβάνω την ευθύνη για ό,τι μέχρι τώρα έχει συζητηθεί. Διότι η συγκεκριμένη σύμβαση αν δεν περάσει άμεσα, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, η Ελλάδα θα χάσει 260 εκατ. δολάρια και η ΕΑΒ θα κλείσει» ανέφερε προσθέτοντας ότι μέχρι τις 11 Μαρτίου πρέπει να κλείσει το όλο θέμα. Επιπλέον, επισήμανε ότι απαιτείται χρόνος, ώστε και η ΓΔΑΕ να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες.

Το θέμα αυτό, δηλαδή αν χρειάζεται ή όχι νομοσχέδιο, θα συζητηθεί στη δεύτερη φάση της συνεδρίασης της επιτροπής εξοπλιστικών που ξεκίνησε ήδη και είναι κεκλεισμένων των θυρών. Σημειωτέων ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει ζητήσει σήμερα να διατυπώσει γνώμη η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, «σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής», όπως ανέφερε.

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για την ανάγκη να ψηφιστεί η τροπολογία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, απευθύνθηκε στον Πάνο Καμμένο ρωτώντας: «Ισχύει η εντύπωσή μου ότι η ΕΑΒ δεν κλείνει αύριο, αν δεν επισπεύσουμε τις διαδικασίες; Μπορούν οι διαδικασίες να εξελιχθούν συνεπώς και ομαλώς;».

Ο εκπρόσωπος της Lockheed Martin, Διονύσης Πλέσσας, είπε ότι «η συνολική ωφέλεια την οποία θα αντλήσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Αμυντική Ελληνική Βιομηχανία, εκτιμήθηκε από την Lockheed Martin, σε 263,7 εκατομμύρια δολάρια». Από αυτά, όπως είπε, τα 160 εκατομμύρια αφορούν σε εργασίες συμπαραγωγής και σε αυτά το ελληνικό Δημόσιο δεν πληρώνει τίποτα επιπλέον.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω