Κιμαδόπιτα με πράσο

ΓΕΥΣΗ 5.1.2019 | 22:26 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Κιμαδόπιτα με πράσο

THESSNEWS-DESK

Μια παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη συνταγή, που παίρνει το ρόλο της βασιλόπιτας, αφού μέσα του κρύβουν το φλουρί για τον τυχερό της νέας χρονιάς.

Υλικά

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο

Για τη γέμιση:

500γρ. κιμά χοιρινό

2 κουτ. σούπας βούτυρο

5 πράσα, σε ροδέλες

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

1 ποτηράκι κρασί λευκό

¼ κουτ. γλυκού κανέλα

½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο

½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο

3-4 κουτ. σούπας τραχανά γλυκό

1 ντομάτα τριμμένη

2 αβγά

2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

150γρ. κεφαλοτύρι, σε κυβάκια

μίγμα από ελαιόλαδο και βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Η διαδικασία σύμφωνα με το olivemagazine.gr

Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνετε τα πράσα, αλατίζετε και τα αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά. Τα στραγγίζετε.

Ζεσταίνετε πολύ καλά μέχρι να κάψει ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, λιώνετε το βούτυρο και σοτάρετε τον κιμά με τα μπαχαρικά μέχρι να στεγνώσει και να ροδίσει.

Ρίχνετε στον κιμά το κρεμμύδι και ανακατεύετε. Βάζετε τον πελτέ και την ντομάτα και ανακατεύετε καλά. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τον κιμά να μαγειρευτεί για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτετε τότε τα πράσα και ανακατεύετε καλά. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το τυρί, τα αβγά, τον τραχανά και τον μαϊντανό. Ανακατεύετε και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε ένα ταψί και απλώνετε μέσα πατσαβουριαστά τα μισά φύλλα του πακέτου, λαδώνοντας γενναιόδωρα το καθένα χωριστά. Απλώνετε πάνω τους ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντάς τα.

Τυλίγετε σε κόθρο τα φύλλα που περισσεύουν στις γωνίες. Αλείφετε με το μίγμα βούτυρου-ελαιολάδου και την επιφάνεια της πίτας, τη χαράζετε σε κομμάτια, τη ραντίζετε με νερό και την ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα.

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω