Χρηματιστήριο Αθηνών : Υπό διεθνή πίεση για τρίτη ημέρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 6.12.2018 | 14:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Χρηματιστήριο Αθηνών : Υπό διεθνή πίεση για τρίτη ημέρα

THESSNEWS-DESK

Το Χρηματιστήριο Αθηνών τελεί υπό πίεση για Τρίτη διαδοχική ημέρα.

Σύμφωνα με την naftemporiki.gr, οι επενδυτές δοκιμάζουν το τεχνικό όριο των 650 μονάδων, ενώ συνεχίζονται οι διεθνείς αναταράξεις λόγω της σινο-αμερικανικής εμπορικής διαμάχης.

Ο Γενικός Δείκτης, περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, υποχωρεί κατά 0,90% και διαμορφώνεται στις 651,01 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος δέχεται τις υψηλότερες απώλειες, οι οποίες ανέρχονται λίγο πάνω από το 2%, καθώς η Alpha Bank ΑΛΦΑ-2,59% διολισθαίνει κατά 2,44%, η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-1,98% κατά 1,80%, η Eurobank κατά 1,85% και η Πειραιώς κατά 1,90%.

Οι αναλυτές αναμένουν κάποια θετική είδηση, προκειμένου η ελληνική αγορά να ανακάμψει και να ξεφύγει από το πτωτικό σερί των τελευταίων ημερών, εντός του οποίου έχει εγκλωβιστεί.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι αυτή η αισιόδοξη εξέλιξη παραμένει στα… αζήτητα, κάτι το οποίο ενδεχομένως να ισχύσει και τις επόμενες εβδομάδες, έως το τέλος του 2018.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό τις υψηλότερες απώλειες παρουσιάζει η μετοχή της ΔΕΗ, ΔΕΗ-2,70% η οποία υποχωρεί κατά 2,55%, ενώ στο 2,30% καθορίζονται οι απώλειες για τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ και Jumbo. Ταυτόχρονα, πέριξ του 1,50% διαμορφώνεται η κάμψη για τις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ-1,71% και ΟΤΕ.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των μετοχών του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο τρεις βρίσκονται σε θετικό έδαφος -Fourlis, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ.

Το κύμα πιέσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως προαναφέρθηκε, προέρχεται από το… εξωτερικό και συνιστά απόρροια των τελευταίων εξελίξεων γύρω από το παγκόσμιο εμπόριο, με τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να παραμένουν «άλυτες».

Περαιτέρω προβληματισμό προκάλεσε και η σύλληψη της επικεφαλής οικονομικής διευθύντριας της Huawei, στο Βανκούβερ, με την κατηγορία της παραβίασης των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν. Η ίδια μάλιστα, αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ώρες στις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η εξέλιξη ενδεχομένως θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων την πρόοδο που επιτεύχθηκε μέσω της 90ήμερης εκεχειρίας.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω