«Πάει» το σχολείο από το Μέγαρο…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 6.12.2018 | 07:33 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

«Πάει» το σχολείο από το Μέγαρο…

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΝΑΡΙΤΙ || [email protected]

Ο δήμος Θεσσαλονίκης το περασμένο Σάββατο «εξαφάνισε» από την επιφάνεια τα λυόμενα του 12ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης που βρίσκονταν για χρόνια στην οδό Μ. Κάλλας, πίσω από το Μέγαρο Μουσικής.

«Η απόφαση είχε ληφθεί όταν είπαμε ότι θα κλείσουμε το συγκεκριμένο σχολείο. Το οικόπεδο είναι χαρακτηρισμένο ως χώρος πρασίνου», επισήμανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.

Το θέμα είχε απασχολήσει για μεγάλο διάστημα το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης και είχε προκαλέσει μπαράζ κινητοποιήσεων από γονείς και μαθητές.

Το κτήριο κρίθηκε ακατάλληλο μετά το ατύχημα που είχε σημειωθεί το 2015, όταν την ώρα του μαθήματος αποκολλήθηκε κούφωμα και το τζάμι έπεσε μέσα στην αίθουσα.

Από θαύμα τότε δεν τραυματίστηκε κάποιος μαθητής. Γονείς αρνούνταν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ενώ είχε ξεκινήσει αντιπαράθεση σχετικά με την καταλληλότητα του κτηρίου. Τελικά τον Ιούλιο του 2017, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας του εν λόγω δημοτικού και η μεταφορά των 100 περίπου μαθητών σε άλλα σχολεία.

 

Οι πολίτες θέλουν πάρκο

Οι μπουλντόζες του δήμου Θεσσαλονίκης δεν χρειάστηκαν πάνω από 5 ώρες για να κατεδαφίσουν τα λυόμενα. Σύμφωνα με τον Γιάννη Μπουτάρη, θα τοποθετηθούν KIBO δίπλα στα αντίστοιχα του 5ου Λυκείου, ώστε να απομακρυνθούν και οι υπόλοιπες λυόμενες κατασκευές που βρίσκονται εκεί και εξυπηρετούν τους μαθητές του Λυκείου αλλά θεωρούνται και αυτές επικίνδυνες.

Η ΤhessNews μίλησε με πολίτες και κατοίκους της περιοχής ανιχνεύοντας τι θέλουν να δουν την επόμενη μέρα σε αυτό το οικόπεδο, στη θέση του 12ου που πλέον είναι ένα άδειο τοπίο.

Αρκετοί πολίτες εξέφρασαν τη θέλησή τους το τοπίο να μετατραπεί σε  χώρο πρασίνου-πάρκο αναψυχής, καθώς θα είναι ενδογενώς ελκυστικό στα παιδιά γιατί τα «επιτρέπει» να αποδρούν από τους αυστηρούς περιορισμούς της καθημερινής ζωής μέσα στην πόλη και ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται σε μια αστική γειτονιά. Έτσι θα μπορεί να δημιουργηθεί μια αίσθηση ελευθερίας στους επισκέπτες χρησιμοποιώντας τον χώρο ως μέρος αναψυχής και διασκέδασης.

Επίσης αναφέρουν πώς εφόσον δημιουργηθεί ένα κατάλληλα δομημένο πάρκο που να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες και σε συνδυασμό με την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται (με φόντο την νέα παραλία) θα προσθέσει στην πόλη μια πινελιά ομορφιάς που θα είναι προσιτή για πολλούς Θεσσαλονικείς και όχι μόνο.

Οι απόψεις που έχουν οι πολίτες για την αξιοποίηση του χώρου, συμβαδίζουν πλήρως και με τα όσα δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς. Με δήλωσή του τόνισε πως το οικόπεδο είναι χαρακτηρισμένο ως χώρος πρασίνου.

 

ΘΕΣΗ THESSNEWS

Φάγανε την «παράγκα του Καραγκιόζη» που μαθαίναμε γράμματα, για να ομορφύνουν το Μέγαρο Μουσικής. Είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου. Όμως οι ανάγκες στη σχολική στέγη είναι αρκετές και συγκεκριμένες. Στο σημείο πρέπει να γίνουν ξανά σχολεία. Με μόνιμες και σύγχρονες περιβαλλοντικά κατασκευές δίπλα στον πανέμορφο Θερμαϊκό. Ό,τι πρέπει για τα παιδιά μας…

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #134 (0/12/2018-02/12/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω