Κοινωνικό μέρισμα και ληξιπρόθεσμες οφειλές - «Χαράς Ευαγγέλια» και «Γολγοθάς»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 6.12.2018 | 07:42 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Κοινωνικό μέρισμα και ληξιπρόθεσμες οφειλές - «Χαράς Ευαγγέλια» και «Γολγοθάς»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || [email protected]

Κοινωνικό μέρισμα για περίπου 3,5 εκατ. δικαιούχους - Μεγάλη αύξηση κατά 1,4 δισ. ευρώ σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Σεπτέμβριο

«Χαράς Ευαγγέλια» για τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, καθώς ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα το πάρουν μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.
Συνολικά θα δοθούν 710 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, προκειμένου οι δικαιούχοι να υποβάλουν τη σχετική αίτηση για την καταβολή του.

Το μέρισμα αφορά σε 1,3 με 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά και συνολικά θα αποδοθεί σε 3,5 εκατ. δικαιούχους.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, το ακριβές ύψος θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, πιθανότατα ως την επόμενη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου.

Το κοινωνικό μέρισμα του 2018 αναμένεται να δοθεί μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων που θα υποβληθούν στην ειδική ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr με τους κωδικούς του taxisnet.

 

Εισοδηματικά κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια που μπορεί να υποστούν μικρές αλλαγές είναι τα ακόλουθα:
– 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος
– 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
– 15.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη
– 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα τέκνα
– 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα τέκνα και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο παιδί
– 22.550 για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη
– 27.000 για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα

Βασικό κριτήριο για την ένταξη του νοικοκυριού στους δικαιούχους, όπως και για το ύψος του δικαιούμενου μερίσματος, θα είναι το φορολογητέο εισόδημα όλων των μελών του, όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις του 2017.

 

Περιουσιακά κριτήρια

Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.

Από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος θα εξαιρεθούν νοικοκυριά με μέλη των οποίων στις τελευταίες τους δηλώσεις είχαν δηλώσει ότι έχουν:

– ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών
– σκάφη αναψυχής
– δίδακτρα από ιδιωτικά σχολεία
– δαπάνες από αμοιβές υπηρετικού προσωπικού

Το Κοινωνικό Μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, ενώ δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το καταβαλλόμενο ποσό δύναται να αυξηθεί, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες κατά τον χρόνο έκδοσής της.

 

Νέα αύξηση 1,4 δισ. ευρώ στις ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Σεπτέμβριο

Εκτός από τα «Χαράς Ευαγγέλια» για το μέρισμα, υπάρχει και ο «Γολγοθάς» των χρεών.

Ειδικότερα, μεγάλη αύξηση κατά 1,4 δισ. ευρώ σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Σεπτέμβριο, μήνας κατά τον οποίο οι φορολογούμενοι έπρεπε να πληρώσουν την πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Από τα 1,4 δισ. ευρώ τα 513 εκατ. ευρώ είναι οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι στην Εφορία από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Μόνο τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 510.428 άτομα, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι που έχουν γράψει χρέη στα τεφτέρια της Εφορίας να ανέρχονται σε 4.312.395 από 3.801.967 που ήταν στο τέλος Αυγούστου. Δηλαδή ένας στους δυο φορολογούμενους έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη από 6,4 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Αυγούστου εκτινάχθηκαν στα 7,8 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, με τα συνολικά χρέη των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων να καταρρίπτουν ένα ακόμα ρεκόρ. Εκτινάχθηκαν στα 103,09 δισ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν και τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις, ξεπερνούν τα 185 δισ. ευρώ, δηλαδή υψηλότερα από το ΑΕΠ της χώρας.

Όσο αυξάνονται τα φέσια των φορολογούμενων στην Εφορία, τόσο η ΑΑΔΕ διευρύνει τις κατασχέσεις για να εισπράξει τους φόρους που έχουν βεβαιωθεί. Από τα 4.312.395 οφειλέτες, οι 1.797.492 είναι ανοιχτοί σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και οι 1.148.583 βρέθηκαν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα.

Από το μπαράζ των κατασχέσεων και τις ρυθμίσεις που τρέχουν η ΑΑΔΕ έχει εισπράξει 3,993 δισ. ευρώ στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.

 

Πρωταθλητές στη φορολόγηση αγαθών και υπηρεσιών

Η υπερφορολόγηση αφήνει απλήρωτα χρέη προς το δημόσιο και έχει καταστήσει τη χώρα πρωταθλήτρια στη φορολογία αγαθών και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2018, η Ελλάδα είναι πρώτη στην αύξηση της φορολογίας και στην επιβολή ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης, ενώ είναι τελευταία και καταϊδρωμένη στην ευρωζώνη στις επενδύσεις.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο επικεφαλής του γραφείου, κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, αν και στο συνολικό βάρος φόρων και εισφορών (με στοιχεία 2015 & 2016) η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση ανάμεσα στις 16 χώρες της ευρωζώνης, μετατρέπεται σε «πρωταθλήτρια» όταν εξετάσει κανείς την αύξηση που επήλθε την περίοδο 2007-2016, ενώ αρνητική πρωτιά και με διαφορά καταγράφει και στο ύψος ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης με 15,8% έναντι μέσου όρου 11,9%.

«Είμαστε στην πρώτη θέση με διαφορά» είπε και συνέχισε λέγοντας πως «το καταγράφουμε γιατί είναι σημαντική αύξηση του φορολογικού βάρους».

 

«Πάτος» στις επενδύσεις

Ακόμα μια αρνητική διάκριση παίρνει η χώρα μας και στο πλαίσιο των επενδύσεων, γεγονός για το οποίο χτύπησε καμπανάκι ένα άλλο μέλος του Γραφείου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

«Είμαστε στον πάτο της ευρωζώνης. Στο 12%. Προφανώς πρέπει να αυξηθεί, αλλά πρέπει να πω, για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, ότι αν υπάρξει μεγαλύτερος ρυθμός επενδύσεων, δεν θα αυξηθούν αυτόματα οι θέσεις εργασίας. Σε άλλες χώρες έχουμε δει ότι η αύξηση των επενδύσεων δεν φέρνουν αύξηση θέσεων εργασίας» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, κ. Παναγιώτης Κωνσταντίνου.

Την ίδια ώρα, ως σημαντικό δημοσιονομικό ρίσκο περιέγραψε την επιστροφή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια. Μιλώντας στην επιτροπή απολογισμού, ο κ. Κουτεντάκης παρουσίασε τις τέσσερις αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία. Μια από αυτές είναι και η επιστροφή των αναδρομικών.

«Αφενός μπορεί να το διαβάσει κανείς σαν συμμόρφωση με τη συνταγματική τάξη, από την άλλη ωστόσο δημιουργεί ένα ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλες προσφυγές στηριζόμενες σε αυτό το σκεπτικό για αναδρομική καταβολή. Είναι σημαντικό δημοσιονομικό ρίσκο που οφείλουμε να το καταγράψουμε και να το επισημάνουμε ως πιθανό κίνδυνο για το επόμενο διάστημα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόβλημα συνιστά το ζήτημα των αποδόσεων των τίτλων του ελληνικού δημοσίου, αφού οι υψηλές τους αποδόσεις συμπαρασύρουν όλα τα επιτόκια της ελληνικής οικονομίας σε υψηλά επίπεδα.

Επίσης ειδική αναφορά έκανε στις διεθνείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, κυρίως στην εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις εξελίξεις στην Ιταλία, αλλά και στην αβεβαιότητα που προκαλεί η υπόθεση Folli Follie.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #134 (0/12/2018-02/12/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω