Σε αναβρασμό ο κλάδος του γάλακτος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 6.12.2018 | 07:51 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Σε αναβρασμό ο κλάδος του γάλακτος

THESSNEWS

Η δικαιοσύνη ψάχνει φαινόμενα «ελληνοποιήσεων» εισαγόμενου γάλακτος. 


Αναστάτωση επικρατεί στον κλάδο του γάλακτος, έπειτα από την προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε στις τέσσερις Εισαγγελίες Πλημμελειοδικών της Θεσσαλίας ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος.

Η έρευνα διατάχτηκε ύστερα από επιστολή που απέστειλαν στον κ. Δασκαλόπουλο οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Ολύμπου, Τσαριτσάνης, Αραδοσιδίων,Σαρανταπόρου, Βαλανίδας και Ποταμιάς καταγγέλοντας «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενου γάλακτος στην περιοχή της Θεσσαλίας και αλλού, με αποτέλεσμα να πέφτει η τιμή παραγωγού.

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), ο οποίος κάνει λόγο για προσπάθεια μπλοκαρίσματος του φακέλου για την αναγνώριση του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

 

Καταγγελίες του ΣΕΒΓΑΠ

Ο ΣΕΒΓΑΠ τονίζει ότι το ΥΠΑΑΤ, μετά από την αντικοινοτική και απαράδεκτη πρωτοβουλία της Τσεχίας να θεσπίσει με εθνική της νομοθεσία κατηγορίες «ελληνικού γιαουρτιού» και «Τύπου ελληνικού γιαουρτιού», συνέστησε ομάδα εργασίας με πολλούς εμπλεκόμενους φορείς (ΣΕΒΓΑΠ, κτηνοτρόφους, κλπ.) για τη δρομολόγηση και τη δημιουργία φάκελου για την κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

«Μετά από αρκετές συναντήσεις της ομάδας, συμφωνήθηκαν τα βασικά στοιχεία του φακέλου, του προς κατοχύρωση ελληνικού γιαουρτιού και ομοφώνα αποφασίστηκε η ανάθεση στο εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) της εκπόνησης μελέτης και σύνταξης φάκελου, δεδομένου ότι το ΓΠΑ από πλευράς τεχνογνωσίας και ιστορίας είναι μακράν το ειδικότερο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα στα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα, έχοντας συντάξει στο παρελθόν σχεδόν όλους τους αντίστοιχους φακέλους για τα ΠΟΠ & ΠΓΕ προϊόντα της χώρας μας.

Η εκπόνηση αυτή έχει φυσικά ένα κόστος, το οποίο ζητήθηκε επίσημα από τον ΕΛΓΟ να το αναλάβει από τα χρήματα που εισπράττει,κατά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο,από τις επιχειρήσεις παραγωγήςγαλ/κων προϊόντων και τους κτηνοτρόφους και τα οποία δυστυχώς αποθεματοποιεί και παρανόμως ετερο-χρησιμοποιεί για αλλότριους με τα γαλ/κα προϊόντα σκοπούς.

Παρόλο που πέρασαν 7 ολόκληροι μήνες από το αίτημα αυτό, ο ΕΛΓΟ δεν είχε προχωρήσει στην υλοποίηση του αιτήματος, ως όφειλε. Την απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση για την κατοχύρωση του πλέον σημαντικού ελληνικού προϊόντος στον κόσμο σήμερα, την γνωρίσαμε με κάθε τρόπο στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόσο στον σημερινό όσο και στον προκάτοχό του και αυτό που εισπράξαμε είναι να μην ανησυχούμε γιατί θα μεριμνήσουν έτσι ώστε άμεσα να υλοποιηθεί το αίτημα!» επισημαίνει ο ΣΕΒΓΑΠ.

 

Κόντρα με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα

«Ώσπου διαβάσαμε στον τύπο το ανήκουστο, ότι δηλαδή το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ μπλόκαρε τον φάκελο του ελληνικού γιαουρτιού! Κατ’ αρχήν ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ όχι μόνο δεν είχε, ούτε έχει δικαίωμα να μπλοκάρει οτιδήποτε για τον συγκεκριμένο φάκελο και όποιος εισήγαγε με αυτό τον τρόπο αυτό το θέμα στο ΔΣ είναι όχι μόνο αδαής αλλά και επικίνδυνος για τα εθνικά μας συμφέροντα με την τεράστια καθυστέρηση που προξένησε. Του ΔΣ του ΕΛΓΟ δεν του πέφτει ο παραμικρός λόγος για το αν, πότε, πώς και από ποιον θα εκπονηθεί η μελέτη και η σύνταξη του συγκεκριμένου φακέλου για το ελληνικό γιαούρτι, γιατί απλούστατα έχει ήδη αποφασιστεί αυτό από την αρμόδια Ομάδα Εργασίας που δημιουργήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό από το ΥΠΑΑΤ. Αυτό που ζητήθηκε από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι μόνο η χρηματοδότηση του έργου, πράγμα που αποτελεί σαφή υποχρέωσή του» συνεχίζει η ανακοίνωση του φορέα των Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων.

Η κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού σε ευρωπαϊκό κατ’ αρχήν επίπεδο και κατόπιν και εκτός ΕΕ, είναι ένας υψηλής σημασία εθνικός στόχος.
Αρκεί να αναφερθεί ότι ο ετήσιος τζίρος του «Ελληνικού γιαουρτιού» στον κόσμο είναι σήμερα της τάξης των 4 δις δολαρίων. Από αυτήν την τεράστια πίτα σήμερα, το πραγματικά ελληνικό γιαούρτι (που παράγεται στην Ελλάδα) έχει μερίδιο μόλις το 1/10.000!!

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΒΓΑΠ καλεί τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να παρέμβει άμεσα διορθώνοντας την ανήκουστη αυτή διοικητική εκτροπή (όπου ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι ειδικεύεται) για ένα τόσο υψίστης σημασίας εθνικό θέμα που δεν επιδέχεται καμία άλλη καθυστέρηση.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #134 (0/12/2018-02/12/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω