Στη χώρα των Λωτοφάγων!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 5.12.2018 | 07:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Στη χώρα των Λωτοφάγων!

ΣΑΚΗΣ ΜΟΣΧΗΣ || [email protected]

100 μέρες μεταμνημονιακού μνημονίου ταξικού προσανατολισμού - Αυτή την περίοδο η κυβέρνηση «ρευστοποιεί» την «επιτυχία» της «καθαρής» εξόδου και των δημοσιονομικών «κατορθωμάτων» της- Στο «μοντάζ» της Ιστορίας των τελευταίων ετών ο πρωθυπουργός «έκοψε» τις ευθύνες του

Έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, την εποχή που ανήκε στην κινηματική Αριστερά, πρωτοστάτησε σε όλες τις κινητοποιήσεις, νομιμοποίησε με την παρουσία στελεχών του, όπως και του Αλ. Τσίπρα, κάθε κατάληψη μία προς μία και δικαιολόγησε ακόμα και όσες φλέρταραν με το παράλογο. Ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός, στα άγουρα χρόνια της νιότης του, διετέλεσε εκ των επικεφαλής των καταληψιών σχολικών μονάδων και «πάλεψε» για τα συνήθη αστεία και σοβαρά μαθητικά αιτήματα.

Ως κυβέρνηση όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά μετά την εκδίωξη του μισού κόμματος το 2015 και τη μεταμόρφωσή του σε συστημικό, δεν αρέσκεται καθόλου στις κινητοποιήσεις –ούτε στις μαθητικές βέβαια- για το οτιδήποτε. Με μια ισοπεδωτική και σχεδόν φασίζουσα νοοτροπία βάζει εύκολα ταμπέλες σε όποιον βρεθεί απέναντί του, κατηγορώντας συλλήβδην ολόκληρες πλειοψηφίες. Βλέπει παντού ακραίους υποκινητές και υλοποιεί τη συνταγή «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι απέναντί μας». Ειδικά στο Σκοπιανό «έδωσε ρέστα», βαφτίζοντας τα ¾ των Ελλήνων από εξαπατημένους μέχρι εθνίκια.

Διεκδικώντας συνεχώς «το αλάθητο του Πάπα», αυτή την περίοδο η κυβέρνηση «ρευστοποιεί» την «επιτυχία» της «καθαρής» εξόδου και των δημοσιονομικών «κατορθωμάτων» της. Το μοίρασμα της φτώχειας και η βίαιη ανακατανομή του όποιου πλούτου με ψηφοθηρικά και εισοδηματικά κριτήρια, στην Ελλάδα του 30% φοροδιαφυγής, είναι σε πλήρη εξέλιξη.


Οι πρώτες 100

Τον καινοφανή τρόπο προσδιορισμού των πολιτικών περιόδων εισήγαγε πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός στον δημόσιο βίο της χώρας. Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση τροπολογιών για τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία εισοδήματος, αναφέρθηκε στις «πρώτες πραγματικά δικές μας 100 μέρες», δηλαδήστις «100 μέρες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια». Τέτοιο ξέπλυμα ευθυνών ούτε στους καταρράχτες του Νιαγάρα.

Είναι γνωστό ότι όλες οι κυβερνήσεις πραγματοποιούν κατ’ έθιμο τον πρώτο απολογισμό τους ολοκληρώνοντας παρουσία 100 ημερών στη διακυβέρνηση μιας χώρας. Ο ευρηματικότατος κ. Τσίπρας ανακάλυψε έναν μαγικό τρόπο να πετύχει 2 σε 1: να επαναλάβει ότι οι μνημονιακές πολιτικές δεν ενέπιπταν στην ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τις εφάρμοσε αναγκαστικά και να πείσει ότι πλέον η κυβέρνηση αποφασίζει για την τύχη του τόπου και όχι οι δανειστές.

Ποιος ήταν στο τιμόνι της χώρας από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Αύγουστο του 2018; Η «καραμέλα» για τους κακούς δανειστές δεν έχει «λιώσει» ακόμα; Η παραδοχή του ρόλου της μαριονέτας δεν αποσείει τις τεράστιες ευθύνες μιας ακολουθίας παρωδιών που αποτέλεσαν επιλογές του κόμματός του και του ιδίου επί σειρά ετών.

Νερό κι αλάτι

Στο «μοντάζ» της Ιστορίας των τελευταίων ετών ο πρωθυπουργός «έκοψε» τις ευθύνες του τόσο ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και ως επικεφαλής της τραγικής κυβέρνησης του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Ο κ. Τσίπρας θέλει να ξεχάσουν όλοι πώς πολιτεύτηκε μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Θέλει να ξεχαστούν οι αγανακτισμένοι, οι πλατείες, οι προπηλακισμοί, οι καταλήψεις, τα σκαρφαλώματα στα τρακτέρ, τα «δεν πληρώνω», τα ταξίματα δισεκατομμυρίων στη Θεσσαλονίκη, ο τρόπος που έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση μπλοκάροντας τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η «δημιουργική ασάφεια» που οδήγησε στο σαφέστατο κλείσιμο των τραπεζών και στην επιμήκυνση της κατρακύλας, οι κωλοτούμπες… τα πάντα. Η «επιχείρηση λοβοτομή» σε πλήρη εφαρμογή.

Είναι γνωστό ότι ο πιο ευτυχισμένος πρωθυπουργός είναι αυτός που κυβερνά τη χώρα των Λωτοφάγων. Πρέπει δηλαδή να διαγράψουμε απ’ τη μνήμη του εγκεφάλου μας όλα τα «αρχεία» μέχρι τον προηγούμενο Αύγουστο και να «συστηθούμε» απ’ την αρχή. Μάλιστα ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε είναι να καταπιούμε αμάσητα τα «χάπια»-παροχές, ξεχνώντας πώς «αρρωστήσαμε» και με ποια μέθοδο τα εξασφάλισε η κυβέρνηση.

 

Έχουμε και λέμε…

Ο Αλ. Τσίπρας επιθυμεί να εστιάσουμε μόνο στα εξής λεγόμενά του:
«-Νομοθετήσαμε την αποκατάσταση της αδικίας με την απόδοση των αναδρομικών στους ένστολους και τους δημόσιους λειτουργούς.
- Προχωρήσαμε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και νέους επιστήμονες.
- Νομοθετούμε την ουσιαστική μείωση του ΕΝΦΙΑ για πάνω από 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που διαθέτουν χαμηλή ή μεσαία περιουσία.
- Προχωρούμε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων.
- Καταθέτουμε και σύντομα διανέμουμε κοινωνικό μέρισμα για 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά.
- Συνεχίζουμε με την κατάργηση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, με μέτρα ενίσχυσης των φτωχών νοικοκυριών, της μεσαίας διαστρωμάτωσης. Συνεχίζουμε ώσπου η μεγάλη πλειοψηφία του λαού να μπορέσει να αισθανθεί στην καθημερινότητά της την έξοδο από την αυτή την καταστροφική οκταετία».

 

«Μνημόνιο ταξικού προσανατολισμού»

Το ευφυολόγημα «μνημόνιο με τον λαό» φαίνεται ότι άρεσε στο επικοινωνιακό επιτελείο όταν το δειγμάτισαν την προηγούμενη εβδομάδα και προφανώς θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά συνθήματα στον δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ προς τις εκλογές.

Αυτό επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός αναλύοντας τις ελαφρύνσεις του προϋπολογισμού: «Η αποκατάσταση των αδικιών και η κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση θα συνεχιστούν με ακόμα πιο γοργά, ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα και με τη θέληση του ελληνικού λαού και μετά τον Οκτώβριο του 2019, έχοντας υπογράψει μαζί του το δικό μας "μνημόνιο", το "μνημόνιο" για τη στήριξη της κοινωνίας, των χαμηλών στρωμάτων για την οριστική έξοδο της χώρας και της οικονομίας από την κρίση».

Το προεκλογικό άρωμα της ομιλίας, όπως εξάλλου φαίνεται, ήταν εξόχως έκδηλο. Μάλιστα για να αποκτήσει και μια ιδεολογική essence, και δη Αριστερή, ο πρωθυπουργός τόνισε, απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη, ότι «εμείς προχωράμε στοχευμένα, μελετημένα, με σαφή ταξικό προσανατολισμό για τους πολλούς, μια ταξική μονομέρεια που αφορά 5,5 εκατομμύρια, ενώ η δική σας μονομέρεια αναφέρεται σε μια ελίτ ολίγων, εκλεκτών».

Για όσους δεν κατάλαβαν ή δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία, φρόντισε να μιλήσει για «λαϊκά στρώματα» τα οποία θα δουν τέτοια φορολογική ελάφρυνση, που «το 2020 θα φτάσει στο 50%. Δηλαδή σε ενάμισι χρόνο από σήμερα, στα πρώτα εκκαθαριστικά του 2020, θα βλέπουν τον μισό φόρο από ό,τι βλέπουν σήμερα». Τώρα, βέβαια, πραγματικά ποια είναι τα λαϊκά νοικοκυριά, ποιοι είναι μεσαίοι, αν υπάρχουν, πώς κατάντησαν, ποιοι είναι έχοντες και κατέχοντες, ποιοι και πόσο εν τέλει θα ελαφρυνθούν, είναι άλλη ιστορία. 

 

Πανηγυρισμοί για τα συντρίμμια

Η «σημαία» της κυβέρνησης, που δεν πρόκειται να υποστείλει ποτέ, είναι το κοινωνικό μέρισμα. Αυτό που κάποτε αρεσκόταν να αποκαλεί και «13η σύνταξη». Δεν είναι μόνο όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πανηγυρίζουν σε κάθε ευκαιρία για τη «μέγιστη επιτυχία», αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος. Όλος περηφάνια επαναλαμβάνει πως «προχωράμε ήδη με γοργά βήματα στο στάδιο της υλοποίησης ενός σχεδίου που μας έφερε με ασφάλεια στην έξοδο από τα μνημόνια και σε ένα ασφαλές δημοσιονομικό περιθώριο, πιάνοντας τους στόχους του προγράμματος που κάποιοι αμφισβήτησαν ότι θα πιάναμε».

Κάποιος πρέπει να μιλήσει στον Αλ. Τσίπρα για την υπερφορολόγηση, για τα ματωμένα πλεονάσματα, για τα χρέη των φορολογουμένων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, για τα 4 εκατομμύρια ΑΦΜ που έχουν ληξιπρόθεσμα, για τους 2 στους 3 που πληρώνουν με καθυστέρηση τους λογαριασμούς τους, για τους επιπλέον 300.000 που εξέπεσαν των ρυθμίσεων, για τα απλήρωτα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες, για το πώς προκύπτει αυτό το «ασφαλές δημοσιονομικό περιθώριο» για το οποίο καμαρώνει και το χρησιμοποιεί ως «ταξικό» εργαλείο αναδιανομής της φτώχειας μας.

Δεν είναι δυνατόν να κομπάζει ο πρωθυπουργός ότι «είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά που έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε (κοινωνικό μέρισμα) για τους πιο αδύναμους» ή για την  «υπεραπόδοση της Οικονομίας». Εκτός αν θεωρεί πως θα πιστέψουμε ότι αυτό που ζούμε δεν είναι φορολαίλαπα αλλά υποχρεωτική αποταμίευση. Ότι δεν μας αφήνει να έχουμε λεφτά, γιατί είμαστε κακοί διαχειριστές και θα τα «σπαταλάγαμε» όπως η κυρία στο πυρόπληκτο Μάτι και ότι δικαιούται να τα δίνει με τη μορφή «ενέσεων» και χαρτζιλικιού με την πομπώδη ονομασία «κοινωνικό μέρισμα», για να αποδεικνύει στους αφελείς πόσο Αριστερή και με ταξικό πρόσημο είναι η πολιτική του. 

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #134 (0/12/2018-02/12/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω