Η καθαρή ενέργεια μοχλός ανάπτυξης για τις επιχειρηματικές συμφωνίες και στην Ελλάδα

ΑΠΟΨΕΙΣ 4.12.2018 | 06:10 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Η καθαρή ενέργεια μοχλός ανάπτυξης για τις επιχειρηματικές συμφωνίες και στην Ελλάδα

Γράφει ο Μάριος Δράμαλης*

Η καθαρή ενέργεια είναι μοχλός ανάπτυξης για τις επιχειρηματικές συμφωνίες και στην Ελλάδα, με την νέα κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, που έρχεται σύντομα και δέσμευσή μου είναι πως θα εργαστώ σκληρά για αυτόν τον στόχο, μέσω του Τομέα Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας στην πατρίδα μας, με 300 ημέρες ηλιοφάνειας και με τα νησιά μας, με τις ανεμογεννήτριες, μπορούμε να γίνουμε το κέντρο παραγωγής και εξαγωγής καθαρής ενέργειας, για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Η συνολική αξία των Συγχωνεύσεων & Εξαγορών στον κλάδο ενέργειας και υπηρεσιών κοινής ωφελείας παγκοσμίως έφθασε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 180 δισ. δολαρίων κατά το α' εξάμηνο του 2018 και  οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αντιπροσώπευσαν σχεδόν το ήμισυ (46%) του αριθμού των συμφωνιών κατά το β' τρίμηνο.

Η ιστορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην κατανάλωση στο 32% έως το 2030, και τρεις συμφωνίες στον τομέα των ΑΠΕ στις ΗΠΑ, συνολικής αξίας 3,8 δισ. δολαρίων, έδωσαν σημαντική ώθηση στις επενδύσεις σε καθαρές πηγές ενέργειας παγκοσμίως.

Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει αναλάβει να υλοποιήσει φιλόδοξους στόχους ως προς τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Η έκθεση της ΕΥ επιβεβαιώνει τη σαφή στροφή των επενδυτών παγκοσμίως στην καθαρή ενέργεια. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δημιουργεί για τη χώρα μας μια μοναδική ευκαιρία να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας, προσελκύοντας συγχρόνως πολύτιμες ξένες επενδύσεις, αλλά και την απαραίτητη τεχνογνωσία που θα αξιοποιήσει το τεράστιο δυναμικό της χώρας, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

*Ο Μάριος Δράμαλης είναι υπεύθυνος  Τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Νέας Δημοκρατίας
 

Από το φύλλο της THESSNEWS #134 (0/12/2018-02/12/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω