Αφήστε τα παιδιά ελεύθερα

ΑΠΟΨΕΙΣ 3.12.2018 | 06:50 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Αφήστε τα παιδιά ελεύθερα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || [email protected]

Ήταν 20 χρόνια πριν ακριβώς. Τέτοιες μέρες του Νοέμβρη το 1998 συμμετείχα ενεργά στις μαθητικές κινητοποιήσεις για τον νόμο Αρσένη.

Παρά το γεγονός ότι ήμουν στην Γ΄ Λυκείου, ο νέος νόμος μάς αδικούσε γιατί θα δίναμε εξετάσεις με δέσμες αλλά από τη δεύτερη χρονιά θα είχαμε μόνο το 30% των θέσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και την τρίτη φορά μόλις το 10%.

Ήμασταν οι αδικημένοι της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης συν το γεγονός ότι οι όποιες κινητοποιήσεις μάς στερούσαν πολύτιμα μαθήματα στον δρόμο προς τις πανελλήνιες.

Παρ’ όλα αυτά το 17ο Λύκειο έκανε μια από τις μεγαλύτερες καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη. Στην κυριολεξία δώσαμε τα κλειδιά του σχολείου τα Χριστούγεννα.

Με τέτοιο παρελθόν δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω με μια κατάληψη για τη Μακεδονία. Τα παιδιά ζουν πάντα έναν δικό τους κόσμο, που οι μεγαλύτεροι δεν μπορούμε να τον αντιληφθούμε 100%. Αυτό είναι το χάσμα των γενεών. Πώς να το κάνουμε;

Το πρόβλημα είναι ότι σε τέτοιου είδους μεγάλες κινητοποιήσεις οι μαθητές δέχονται ισχυρές πιέσεις καπελώματος των αγώνων τους. Και μόνο που είναι αντίθετες με την πολιτική της κυβέρνησης φτάνει και περισσεύει για την αντιπολίτευση να παίξει τον δικό της ρόλο.

Τότε δώσαμε μεγάλη μάχη για να μην επιτρέψουμε τα κόμματα μέσα στο σχολείο. Και αν μεταξύ μας θεωρούσαμε ότι το είχαμε καταφέρει, η εικόνα σε γονείς και καθηγητές δεν ήταν η ίδια. Το να μας μοιράσει τότε φυλλάδια η ΚΝΕ έξω από το σχολείο για μας δεν σήμαινε τίποτα. Για τους μεγάλους όμως ήταν γεγονός τεράστιο. Το ότι υπήρχαν γονείς που ήταν στο πλευρό μας αλλά ψήφιζαν ΝΔ εμάς δεν μας απασχολούσε καθόλου. Μόνοι μας παίρναμε τις αποφάσεις. Για τους έξω όμως, φαινόταν ότι μας χειραγωγούσαν.

Αφήστε τα παιδιά ελεύθερα. Όλοι οι κομματάρχες. Αριστεροί και Δεξιοί. Όσον αφορά τη Χρυσή Αυγή, αυτήν τα παιδιά την έχουν βρει και την έχουν γνωρίσει ήδη. Δεν χρειαζόταν να μπει στα σχολεία. Τώρα απλά κάνει πάρτι…


Από το φύλλο της THESSNEWS #134 (0/12/2018-02/12/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω