Δώστε μας πίσω το ΑΠΘ! Φοιτητές μιλούν στην ThessNews για το εμπόριο ναρκωτικών μπροστά στα μάτια τους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 6.11.2018 | 06:50 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Δώστε μας πίσω το ΑΠΘ! Φοιτητές μιλούν στην ThessNews για το εμπόριο ναρκωτικών μπροστά στα μάτια τους

THESSNEWS

H ThessNews, για ακόμη μία φορά, στέκεται στο πλευρό των καθηγητών και των φοιτητών του ΑΠΘ, που με κραυγή αγωνίας ζητούν βοήθεια για την κατάσταση που επικρατεί με τους εμπόρους ναρκωτικών. Φοιτητές μιλούν στην εφημερίδα, αποκαλύπτοντας μια σκληρή καθημερινότητα ανάμεσα σε ντίλερς και χρήστες, ζώντας καθημερινά με τον φόβο. 

 

Πέμπτη μεσημέρι, πρώτη μέρα του Νοεμβρίου, εκατοντάδες φοιτητές περπατούν στην πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης, σε μια άκρως καλοκαιρινή ημέρα. Η αυτοψία της ThessNews, για πρώτη φορά, δεν εντοπίζει τους διακινητές ναρκωτικών ουσιών. Σε κανένα από τα γνωστά στέκια. Ούτε στην πλατεία Χημείου, ούτε στο παρκάκι πίσω από την παλιά Φιλοσοφική, ούτε στο αστεροσκοπείο, ούτε έξω από την κεντρική βιβλιοθήκη. Εξαφανισμένοι όλοι. Φαίνεται πως τόσο η βραδινή επιχείρηση της Αστυνομίας στους χώρους του ΑΠΘ όσο και η συγκέντρωση φοιτητών στην πλατεία Χημείου έπαιξαν τον ρόλο τους.

Κάνουμε βόλτα με φοιτητές σε διάφορες σχολές και σημεία συνάντησης και συνύπαρξης. Όλοι στέκονται στο μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών. Όχι το μοναδικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά το μεγάλο της καθημερινότητάς της. «Η κατάσταση έχει ξεφύγει» συμφωνούν όλοι, περιγράφοντας μια ζωή στο ΑΠΘ γεμάτη φόβο και τρόμο.

 

«Φοβάται ο κόσμος»

Ο Ρωμανός είναι φοιτητής στη σχολή Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών. Είναι στο δεύτερο έτος. «Δεν νομίζω πως υπάρχει φοιτητής που να μην έχει ζήσει αυτό το πράγμα. Καθημερινά», απαντώντας στην ερώτηση αν του έχουν προσφέρει ποτέ ναρκωτικά οι ντίλερς. «Φίλε, θες μαύρο; Τόσο απλά», μας λέει. «Φοβάται ο κόσμος να περάσει από συγκεκριμένες περιοχές. Πολύ έγκλημα. Το μεσημέρι γίνεται χαμός», σημειώνει.  «Υπάρχουν περιστατικά που φοιτητές πέφτουν θύματα ληστειών. Όταν ένα σημείο είναι άντρο παραβατικότητας, τότε η ανομία είναι γενικότερη», σημειώνει. 


«Βράδυ δεν έρχομαι στο ΑΠΘ»

Η Ελπίδα είναι από την Πρέβεζα. Ζει έξι χρόνια στη Θεσσαλονίκη σπουδάζοντας Πολιτικός Μηχανικός. «Πολλές φορές βλέπουμε, ακόμα και την ώρα του μαθήματος,  διακίνηση ναρκωτικών από τα παράθυρα των αμφιθεάτρων. Κάθε μέρα μάς προτείνουν να μας δώσουν ναρκωτικά. Μέρα-μεσημέρι. Βράδυ δεν έρχομαι. Εκτός αν είμαστε πολλοί μαζί».

Η Ελπίδα τονίζει πως δεν υπάρχουν ούτε φύλακες αλλά ούτε και σωστή φωταγώγηση του campus, ώστε να νιώθουν ασφάλεια οι φοιτητές. «Και στον αντίποδα γίνεται κουβέντα για απενοχοποίηση της κάνναβης», σχολιάζει. «Όλοι παρατηρούν ότι έχει ξεφύγει η κατάσταση. Υπάρχει αγανάκτηση», τονίζει. Τάσσεται όμως κατά της μόνιμης παρουσίας της Αστυνομίας στο ΑΠΘ, καθώς, όπως σημειώνει, «βρίσκουν ευκαιρία να πολεμήσουν το άσυλο. Αυτό που τους πειράζει πιο πολύ είναι η ελευθερία των φοιτητών. Δεν βοηθούνται οι άλλοι φοιτητές να δουν το πραγματικό πρόβλημα των πανεπιστημίων, όπως είναι η υποχρηματοδότηση κλπ», αναφέρει η Ελπίδα.

 

«”Όχι” στη ναρκοκουλτούρα»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αλέξης Παπαδόπουλος, ενεργό μέλος της ΚΝΕ, στον έκτο χρόνο των σπουδών του στο ΑΠΘ. «Είναι αρκετά οξυμένο το πρόβλημα. Χρειάζεται απάντηση από το φοιτητικό κίνημα. Αλλά δεν θα παίξουμε εμείς ξύλο με τους ντίλερς. Αυτό είναι ευθύνη της πολιτείας», αναφέρει.

«Μόνιμη παρουσία πώς; Έχει στη Ροτόντα; Έχει στην Αγίας Σοφίας; Άλλωστε κάθε φορά που γίνεται κάτι, μπαίνει η ΕΛΑΣ με τη σύμφωνη γνώμη», αναφέρει σχολιάζοντας την πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης για μόνιμη παρουσία της ΕΛΑΣ στο ΑΠΘ. «Να φύγει η μονάδα του ΟΚΑΝΑ. Είναι εστία. Πρέπει όμως γενικά να πούμε όλοι ένα «Όχι» στη ναρκοκουλτούρα. Οι φοιτητές είναι αηδιασμένοι με την κατάσταση. Αυτοί την πληρώνουν», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

 

«Να καταργηθεί το άσυλο»

Στον αντίποδα, ο Στέφανος Χαντζιάρας, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών στη Νομική, είναι ξεκάθαρος. «Να καταργηθεί το άσυλο εντελώς», αναφέρει στην ThessNews. Βρίσκεται στο 4ο έτος σπουδών, με καταγωγή από την Καρδίτσα, και  περιγράφει τη δική του τρομακτική καθημερινότητα: «Φοβάσαι να κυκλοφορήσεις. Να περάσεις από περιοχές που έχουν γίνει γκέτο, επειδή δεν έχει τόση κίνηση και δεν γίνονται εύκολα αντιληπτοί», αναφέρει.

«Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Αν η κυβέρνηση θέλει να το παλέψει και να το εξαλείψει, μπορεί να το κάνει. Οι φύλακες είναι για… να είναι στο πανεπιστήμιο Υπάρχουν φοιτητές που κάνουν τα «στραβά μάτια» σε όλο αυτό. Επειδή πιστεύουν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι», σχολιάζει.

Ο αντιπρόεδρος των φοιτητών της Νομικής, Γρηγόρης Γιαννούλης, από τα Φάρσαλα, είχε πέσει θύμα ληστείας τον περασμένο Μάιο. Του έκλεψαν το κινητό. Ενημέρωσε την Αστυνομία. Μέχρι να έρθει δύναμη από το ΑΤ Λευκού Πύργου, οι κλέφτες είχαν φτάσει στην… Κατερίνη. Εξηγεί πως οι φύλακες σε ένα περιστατικό ληστείας δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. «Ούτε να συλλάβουν ούτε καν να ακινητοποιήσουν κάποιον. Μια φορά που έγινε, κατηγόρησαν φύλακα για παράβαση καθήκοντος», σημειώνει. Εξηγεί πως με τον νέο νόμο η Αστυνομία επεμβαίνει αυτεπάγγελτα για κακουργήματα εντός πανεπιστημίου, αλλά χρειάζεται την άδεια του πρύτανη όταν πρόκειται για πλημμέλημα, όπως μια κλοπή κινητού για παράδειγμα.

 

«Έλα, πάρε “μαύρο”. Θες “μαύρο;”»

«Πλατεία Χημείου, μέρα-μεσημέρι βρίσκονται εκεί. Δεν τους πλησιάζουμε καν. Προσπαθούμε να τους αποφύγουμε. «Έλα, πάρε “μαύρο”, θες “μαύρο;”» μας λένε συνήθως και μας ακολουθούν για μερικά βήματα για να μας πείσουν», σημειώνουν οι φοιτητές. «Βράδυ φεύγουν όλοι οι φοιτητές μαζί. Και μόνο από μια πόρτα που είναι ασφαλής», προσθέτουν, περιγράφοντας την καθημερινότητά τους.

Αντί της μόνιμης παρουσίας της Αστυνομίας προτείνουν ένα ειδικό σώμα «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας», που θα ελέγχεται από τον πρύτανη, για να υπάρξει επιτέλους ένα αίσθημα ασφάλειας στους φοιτητές.


«Απελπιστική κατάσταση»

Ο Νίκος είναι στο 4ο έτος στη Νομική και είναι από τη Λάρισα. «Δεν υπάρχει καθόλου ασφάλεια. Από την πρώτη μέρα που διέσχισα την πλατεία Χημείου. Απελπιστική κατάσταση. Δεν συνάδουν με πανεπιστήμιο ευρωπαϊκής χώρας», αναφέρει στην ThessNews.
«Όλοι έχουμε εμπειρία από ληστείες κλπ. Φεύγουμε όλοι μαζί για την ασφάλειά μας. Μας σταματούν καθημερινά, για να μας πουλήσουν ναρκωτικά. Στο κυλικείο της βιβλιοθήκης γίνονται κανονικά ντιλ», αναφέρει. 


«Με κυνήγησαν αναρχικοί»

Η Μαρία είναι από τη Βέροια και σπουδάζει στο Φυσικό, στο 3ο έτος. Δεν έχει καμία σχέση με την Ακροαριστερά, όμως σέβεται, όπως μας λέει, τη διαφορετική άποψη. Παρ’ όλα αυτά έχει δεχτεί επίθεση για τα πιστεύω της. «Το χειρότερο που μας έχει τύχει, είναι να μας κυνηγούν αναρχικοί για τα πολιτικά μας πιστεύω» τονίζει, δείχνοντας ότι εκτός από τα ναρκωτικά υπάρχει γενικευμένη ανομία στο ΑΠΘ.  

Και αυτή έχει πέσει «θύμα» των ντίλερ. «Βγήκα από τη σχολή, τρεις το μεσημέρι, από την πλευρά της Φιλοσοφικής και μου πρότειναν να πάρω “μαύρο”» αναφέρει. «Συνεχώς μας τυχαίνουν περιστατικά βίας. Στη φίλη μου έτυχε να κλέψουν μπροστά της ένα παιδί. Δεν μίλησε και έφυγε. Έχω μαλώσει με φύλακα γιατί δεν κάνουν τίποτα. Το βλέπουν αλλά δεν κάνουν τίποτα. Σιωπούν για να μην τους πειράξουν» σχολιάζει.


«Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε»

Η Εύα είναι από την Αθήνα. Τα τελευταία δύο χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη λόγω των σπουδών της. «Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε μέρα-μεσημέρι. Κάθονται στις πόρτες για να κάνουν το εμπόριο ναρκωτικών ουσιών», σημειώνει. «Δεν υπάρχει καμία φύλαξη. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και είναι τραγική», προσθέτει.

 

 

Καταγγελίες για «παρακυλικείο»

Εικόνα ανομίας περιέγραψε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Νίκος Μουσιόπουλος, πρώην κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής στο ΑΠΘ. Κατήγγειλε ότι μέσα στη σχολή, στο γνωστό τρίγωνο, υπάρχει ένα αυτοδιαχειριζόμενο παρακυλικείο.

«Παραβιάζει όλους τους νόμους του κράτους, εδώ και 15 χρόνια. Όταν προσπαθήσαμε να τους διώξουμε, δεχτήκαμε απειλές. Αν και η Αστυνομία γνώριζε, το μόνο που μου συνέστησε είναι να προσέχω πώς περπατάω στον δρόμο», υποστήριξε ο κ. Μουσιόπουλος.

Όπως φαίνεται και στη σχετική φωτογραφία που εστάλη στην ThessNews, στο τρίγωνο της Πολυτεχνικής κάποιοι έχουν στήσει ένα θρανίο με προϊόντα κυλικείου και παραγωγής καφέ για τη χρηματοδότηση των δράσεών τους. Για τους φοιτητές είναι κάτι σύνηθες και σχεδόν φυσιολογικό, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο της αυτοδιάθεσης. Συνομιλώντας με αρκετούς που ψώνισαν από το «κυλικείο» ήταν φανερό ότι το αν κόβουν αποδείξεις και διαπράττουν οικονομικό έγκλημα, ωχριά μπροστά στα προβλήματα με τους εμπόρους ναρκωτικών, το αίσθημα ασφάλειας, τα περιστατικά ανομίας.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #130 (03/11/2018-04/11/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω