Έσπασε η «ομερτά του καθηγητή» στις Σέρρες - Θύματά του μιλούν στην ThessNews

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 11.10.2018 | 11:11 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Έσπασε η «ομερτά του καθηγητή» στις Σέρρες - Θύματά του μιλούν στην ThessNews

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΑΒΛΙΑΡΗΣ || [email protected]

Έχει συμπληρωθεί ένας μήνας και κάτι από τότε που η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, μια περίοδο σκληρής επιτήρησης. Στη διάρκειά της ένα από τα ζητήματα που υποτίθεται έπρεπε να παταχθούν ήταν και η διαφθορά.

Αυτή, από ό,τι φαίνεται όμως, ζει και βασιλεύει, με την έρευνα του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ να οδηγεί ίσως στο απαύγασμα της «ρεμούλας», όπως διαμορφώθηκε στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, το παλιό ΤΕΙ Σερρών.

Ένας καθηγητής και ένα ζευγάρι φροντιστηριαρχών κατάφεραν μέσα σε μια 20ετία να θησαυρίσουν κυριολεκτικά, αναγκάζοντας τους φοιτητές του τμήματος Λογιστικής να πληρώσουν για να περάσουν το μάθημά τους. Και όλα αυτά γίνονταν κυριολεκτικά απρόσκοπτα εν γνώσει όλων στις Σέρρες, με τα τοπικά κανάλια να έχουν αφιερώσει ώρες τηλεοπτικού χρόνου σε ρεπορτάζ για τον περίφημο «καθηγητή». Κι όμως όλα αυτά γίνονταν διότι κανείς δεν μιλούσε.

«Μας έλεγαν να πάμε να τον καταγγείλουμε», λέει στην ThessΝews η Φ.Χ., φοιτήτρια του εν λόγω καθηγητή, ωστόσο, όπως τονίζει, ο ευτραφής εκπαιδευτικός άφηνε να εννοηθεί μέσω των ψιθύρων των φοιτητών στα αμφιθέατρα του ΤΕΙ ότι ήταν ένα καθεστώς. Και τα καθεστώτα πέφτουν δύσκολα.

 

«Ψάρεμα», λίστες και… μπιλιέτα

Το κόλπο του καθηγητή και του ζευγαριού με το φροντιστήριο στις Σέρρες ήταν καλοδουλεμένο. Ο συλληφθείς είχε άλλωστε έρθει με «περγαμηνές» από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για τα καμώματά του. Ωστόσο φάνηκε ότι η «ομερτά» της επαρχίας τον βοήθησε να απλώσει τα πλοκάμια του και να κάνει περιουσία στις πλάτες γονιών που πάλευαν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Τα πολυτελή ΙΧ με τα οποία κυκλοφορούσε και το εξοχικό σε προνομιούχα περιοχή στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής αποδεικνύουν πως είχε «χτίσει» την οικονομική του επιφάνεια.

«Όταν πέρασα στις Σέρρες, τα πρώτα δύο εξάμηνα ήταν βατά, ωστόσο μου είχαν πει ότι στο γ’ εξάμηνο, που ξεκινούν τα μαθήματά του, αρχίζουν τα δύσκολα», εξηγεί η Φ.Χ. Ο άμεσος συνεργάτης του καθηγητή με το φροντιστήριο εντόπιζε τα υποψήφια «θύματα» μέσω facebook και έστελνε αίτημα φιλίας, για να έχει από κοντά τους φοιτητές. «Αρχικά ξαφνιάστηκα που ένας τέτοιος άνθρωπος έκανε αίτημα φιλίας, ωστόσο μετά κατάλαβα τον λόγο. Όταν κοβόμουν στα μαθήματά του, έμαθα ότι έπρεπε να πάω στο “φροντιστήριο του καθηγητή”. Του έστειλα μήνυμα και μου είπε τι έπρεπε να κάνω», εξηγεί η φοιτήτρια.

Τα πράγματα ήταν απλά. Οι φοιτητές κατέβαλαν την «ταρίφα» των 250 ευρώ για το μάθημα, διδάσκονταν 20 ασκήσεις, εκ των οποίων οι τρεις ήταν οι «SOS», και στη συνέχεια ο εκάστοτε φοιτητής έδινε το μάθημά του και το περνούσε είτε με την πρώτη είτε με τη δεύτερη. Ο φοιτητής, αφού ολοκλήρωνε τη γραπτή εξέταση, έστελνε μήνυμα στον φροντιστηριάρχη για το πώς έγραψε. Στη συνέχεια η λίστα έφτανε στον καθηγητή, με τους φοιτητές που έκαναν την πρακτική τους στο λογιστικό του γραφείο στη Θεσσαλονίκη να διορθώνουν τα γραπτά, περνώντας ή κόβοντας όσους είχαν καταβάλει το «φακελάκι».

 

Έρευνα «αλά Τζέιμς Μποντ»

«Αυτός είναι ο μεγαλοκαρχαρίας και γύρω του υπάρχουν καμιά 10αριά ακόμη έκτακτοι καθηγητές και συνεργάτες, που αρπάζουν κι αυτοί ό,τι βρουν», λέει στην Thessnews ο Τ. Α., που μπορεί να αποφοίτησε πριν 11 χρόνια από το ΤΕΙ, ωστόσο ήξερε πολύ καλά τι  γινόταν.

Ο καθηγητής έπινε καφέ με όλους, τους ήξερε όλους και είχε απολέσει το αίσθημα του φόβου. Δεν φοβήθηκε ούτε όταν του έκαψαν το αυτοκίνητο, ούτε όταν τον χτύπησαν, ούτε όταν τον γιούχαραν σε ορκωμοσία τελειόφοιτων. Δεν φοβήθηκε καν όταν έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο Ίδρυμα οι αστυνομικοί ελέγχοντας τις λίστες με τις βαθμολογίες.

Ήταν ήσυχος για το «σύστημά» του, που ήταν βαθιά ριζωμένο στο ΤΕΙ και την πόλη. Ωστόσο η καταγγελία των δύο φοιτητών στους «αδιάφθορους» της ΕΛΑΣ προ διετίας έγινε ζήτημα τιμής. Η παρακολούθηση του καθηγητή πήρε διαστάσεις κατασκοπευτικού θρίλερ. Καταγραφή συνομιλιών, έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, facebook και λοιπών ηλεκτρονικών ιχνών. Εκεί μπόρεσαν να βρουν αποδείξεις που ήταν καλά καλυμμένες από όλες τις πλευρές. Όταν συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία, οργανώθηκε μια επιχείρηση, όπου φοιτητές θα έδιναν «φακελάκι» σε καθηγητή και φροντιστηριάρχη. Μόνο που τα χρήματα αυτή τη φορά ήταν προσημειωμένα. Οι χειροπέδες περάστηκαν μετά από δύο δεκαετίες.

 

«Έδωσα φακελάκι»

Η γνωστή πλατφόρμα edosafakelaki.org, φιλοξενεί το 2012 τη μαρτυρία φοιτητή που έδωσε συνολικά 1.200 ευρώ για να περάσει όλα τα μαθήματα του καθηγητή. Τα χιλιάδες σχόλια που ακολουθούν είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατούσε.

Όσοι σχετίζονταν με το ΤΕΙ Σερρών είχαν να διηγηθούν μια ιστορία. Ο Κ.Κ. ήταν ανίκητος, τετραπέρατος, δεν τον έπιανε κανείς από πουθενά. Φοιτητές που τον κατήγγειλαν κατέληξαν με σκυμμένο κεφάλι να δώσουν την «ταρίφα» για να περάσουν, συνάδελφοί του που ήρθαν σε ρήξη μαζί του λίγο καιρό μετά παραιτούνταν ή έπαιρναν μετάθεση «ως διά μαγείας».

«Σε κάθε εξεταστική έδινα το μάθημά μου, αλλά... με έκοβε. Γιατί; Επειδή δεν του έδωσα το φακελάκι του. Προσπάθησα μήπως... μήπως και καταφέρω να το βγάλω, αλλά... μάταιη η προσπάθεια. Ζήτησα αναβαθμολόγηση του γραπτού μου, αλλά μου είπε με ένα πολύ κρύο ύφος... “ό,τι και να κάνεις... θα κοπείς”. Μετά από 5 χρόνια, έχοντας δώσει για πολλοστή φορά, πέρασα με φακελάκι των 1200€! Δυστυχώς φέτος δεν θα βάλουμε πετρέλαιο…», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην φοιτητής.
 

Από το φύλλο της THESSNEWS #126 (06/10/2018-07/10/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω