Κουντουρά από Θεσσαλονίκη: Συνεχόμενα ρεκόρ αφίξεων και εσόδων μέσα στην τριετία (VIDEO)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 10.10.2018 | 14:42 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Κουντουρά από Θεσσαλονίκη: Συνεχόμενα ρεκόρ αφίξεων και εσόδων μέσα στην τριετία (VIDEO)

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ || [email protected]

Το ένα μετά το άλλο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων και εσόδων καταγράφει την τελευταία τριετία η χώρα μας σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, στο πλαίσιο του 8ου Συνεδρίου «Δρόμος του Μεταξιού», που άνοιξε σήμερα τις πύλες του στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την κ. Κουντουρά η σεζόν που έκλεισε ήταν η καλύτερη από τις τρεις τελευταίες με αύξηση των τουριστικών αφίξεων κατά 15% σε σχέση με το 2017 που ήταν και αυτή χρονιά ρεκόρ και 18% αύξηση των εσόδων που όπως δήλωσε η υπουργός είναι το πλέον σημαντικό.

«Τα αποτελέσματα είναι ορατά, κοντεύουμε να ξεπεράσουμε τα 32 εκ. τουριστών» τόνισε. Σύμφωνα με την υπουργό υπάρχει αύξηση 30-40% σε περιοχές της χώρας που μπήκαν στον τουριστικό χάρτη, ενώ αποτελέσματα έφερε η διεθνής πολιτική σε νέες αγορές όπως η Κίνα και η Μέση Ανατολή όπου σημειώνεται αύξηση πάνω από 30%. Χαρακτήρισε ως την πιο δυναμική αγορά την Ινδία όπου το πρώτο οκτάμηνο έχουμε αύξηση 108% σε σχέση με το 2007.

Η κ. Κουντουρά τόνισε ότι αυτή η δυναμική πρέπει να διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια καθώς ο τουρισμός είναι ένα άκρος παραγωγικός τομέας που συμβάλει στην εθνική οικονομία και δίνει δυναμική στις τοπικές κοινωνίες δημιουργώντας θέσεις εργασίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος τόνισε ότι για πρώτη φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού επέλεξε την Ελλάδα για να κάνει ένα συνέδριο. Επισήμανε ότι ήταν μια κατάκτηση όλων των φορέων της πόλης το συνέδριο να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη. «Έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε νέα τουριστικά προϊόντα σε ένα δρόμο με μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά όπου περπάτησε ο Μ. Αλέξανδρος και ο Απόστολος Παύλος, στο δρόμο όπου οι Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί έκαναν μεγάλα έργα όπως η Εγνατία».

Τη σπουδαιότητα της σημασίας του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού εξήρε ο Πρύτανης Περικλής Μήτκας. Το μνημόνιο αφορά την υποστήριξη του ερευνητικού κέντρου τουρισμού που ίδρυσε πρόσφατα το πανεπιστήμιο και θα ερευνήσει τους τρόπους που μπορεί να αναπτυχθεί ο τουρισμός, νέα τουριστικά προϊόντα και πακέτα κατά μήκος του δρόμου του μεταξιού. Όπως είπε το ΑΠΘ έχει ήδη συνεργασία με τουλάχιστον 73 πανεπιστήμια σε 15 από τις 40 χώρες στο δρόμο του μεταξιού και έχει συμμετάσχει σε πολλά φόρα για συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων Ασίας και Ευρώπης και φαίνεται η τεράστια δυναμική στον τουριστικό τομέα.

Το συνέδριο διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από κοινού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και το Υπουργείο Τουρισμού, ύστερα από την επιτυχημένη διεκδίκησή του με τη σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Υπουργείου Τουρισμού, του Ευρωπαϊκού Διεπιστημονικού Κέντρου Τουρισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Thessaloniki Convention Bureau.

Η τελετή έναρξης του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή  Την Πέμπτη οι εργασίες του θα συνεχιστούν το ξενοδοχείο «Grand Hotel», ενώ την Παρασκευή, όσοι σύνεδροι το επιθυμούν, θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών και την πόλη της Βέροιας, σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω