Νασιούλας σε Γιούνκερ: «Δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος»

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 8.10.2018 | 10:44 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Νασιούλας σε Γιούνκερ: «Δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος»

THESSNEWS-DESK

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ έστειλε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ιωάννης Νασιούλας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά στον τίτλο της ότι «Δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος».

Όπως τονίζει ο Ιωάννης Νασιούλας στον πρόεδρο κ. Γιούνκερ: «αυτό που εξαγρίωσε τους Έλληνες είναι το γεγονός πως ο πρωθυπουργός τους έχει δώσει την συναίνεσή του στην εκχώρηση του πανάρχαιου ελληνικού ονόματος της Μακεδονίας για χρήση υπό ένα πολύ θολό διεθνές και εθνικό θεσμικό πλαίσιο στους ξένους γείτονές μας. Για διάστημα δεκαετιών, οι αρχές στα Σκόπια επιζητούσαν μια κοινή εθνική ταυτότητα για τους κατοίκους αυτού του μικροσκοπικού κράτους που προηγουμένως ανήκε στην Γιουγκοσλαβία. Υιοθετώντας το όνομα της Μακεδονίας αυθαίρετα για το πρώην Γιουγκοσλαβικό (δηλ. «Ενωμένο Σλαβικό») κράτος τους, καθώς και για το λαό τους και την λέξη "Μακεδονική" για το νοτιο-σλαβικό/βουλγαρικό γλωσσικό τους ιδίωμα που αποδίδεται στα Κυριλλικά, μια μείζονα αντιπαράθεση έχει ανακύψει, με τους δύο γείτονες να διατηρούν ως πρότινος ελάχιστες επίσημες σχέσεις».

Ο κ. Νασιούλας, συνεχίζει στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν ότι «δεν υφίσταται ορατή συναίνεση στην εκχώρηση του ελληνικού ονόματος της Μακεδονίας και των παραγώγων του για γενική (erga omnes) χρήση σε ξένους».

Όπως εξηγεί ο υποψήφιος δήμαρχος, «το όνομα της Μακεδονίας σημαίνει πολλά για τους Έλληνες, αφ ης στιγμής περιγράφει το λίκνο του Ελληνιστικού Πολιτισμού: το βασίλειο της Μακεδονίας υπό τον Φίλιππο τον Β' και τον γιό του Αλέξανδρο τον Μέγα ένωσε όλες τις αντιμαχόμενες ελληνικές πόλεις-κράτη σε έναν κοινό σκοπό - να δώσουν ένα μάθημα στους Πέρσες, που είχαν εισβάλει στα ελληνικά βασίλεια και στις ελληνικές πόλεις-κράτη και κατέστρεψαν τα ιερά των Ελλήνων.

Στον εμβληματικό ναό της Θεάς Αθηνάς, τον Παρθενώνα, ο Αλέξανδρος ο Μέγας, ο Νο1 ήρωας των Ελλήνων επί 23 αιώνες, επισημοποίησε την συλλογικά ανατεθιμένη σ' αυτόν εντολή (mandate) με μια γραπτή διακήρυξη που έχει ώς εξής: "Ο Αλέξανδρος, γιος του Φιλίππου, και οι Έλληνες, πλην Λακεδαιμονίων..." κλπ. Οι Λακεδαιμόνιοι, δηλαδή οι Σπαρτιάτες, δεν επιθυμούσαν να αφήσουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους και έτσι οι υπόλοιποι Έλληνες ξεκίνησαν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν τον προαιώνιο ασιατικό τους εχθρό, ώστε να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη ενάντια στους εχθρούς του Βασιλιά Λεωνίδα και του Περικλέους των Αθηνών. Και οι εχθροί αυτοί ήταν οι πανίσχυροι Πέρσες Βασιλείς πρώτα ο Ξέρξης και τότε ο Δαρείος, που επετέθησαν στην Ελλάδα και ισοπέδωσαν τα ιερά των Ελληνικών Θεών, που από τα προϊστορικά χρόνια πιστευόταν πως κατοικούν στο όρος Όλυμπος, στην καρδιά της σημερινής Μακεδονίας, στην Βορειο Ελλάδα».

Καταλήγοντας στην επιστολή του ο κ. Νασιούλας τονίζει πως «από την στιγμή που οι κάτοικοι πάνω από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας είναι Σλάβοι και Βούλγαροι και έφτασαν στην περιοχή μετά τον 6ο μ.Χ. αιώνα, χρόνους μετά τον Αλέξανδρο και τον δάσκαλό του Αριστοτέλη, όσοι εκ της διεθνούς κοινότητας απαιτούν οι Έλληνες να δεχθούν μια εθνο-γέννεση εις βάρος της ιστορικής, ανθρωπολογικής, γλωσσολογικής και πολιτισμικής ακεραιότητας μας ζητούν υπερβολικά πολλά».

Σε δήλωσή του, ο Ιωάννης Νασιούλας, τονίζει: «Στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου για τον κρίσιμο Δήμο της Θεσσαλονίκης είχα σημειώσει με έμφαση: «Ονειρεύομαι έναν κραταιό Δήμο Θεσσαλονίκης, που θα μιλήσει στα ίσια στην Ευρώπη και τον κόσμο, λέγοντας πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική». Σήμερα, με την αφορμή της πρωτοβουλίας μου να απευθυνθώ στον Πρόεδρο κ. Γιούνκερ, θα ήθελα να κοιτάξω τις Ελληνίδες και τους Έλληνες της Θεσσαλονίκης στα μάτια και να τους πω πως παίρνω αυτή την δημόσια δέσμευσή μου στα σοβαρά».

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω