Ποιοι γλιτώνουν από τις περικοπές των συντάξεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 13.9.2018 | 10:47 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Ποιοι γλιτώνουν από τις περικοπές των συντάξεων

THESSNEWS-DESK

Περιθώριο έως τις 31 Οκτωβρίου έχουν όσοι ασφαλίζονται παράλληλα για διαφορετική δραστηριότητα σε δυο πρώην Ταμεία, προκειμένου να αποφύγουν την περικοπή κατά 60% της σύνταξης λόγω εργασίας,

Σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσου Πετρόπουλου, ορίζεται μεταβατικό καθεστώς για όσους έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης από 13 Μαίου 2016 έως χθες στον ένα φορέα ασφάλισης και συνεχίζουν εργαζόμενοι με την ασφάλιση του δεύτερου φορέα.

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι μπορούν να υποβάλλουν συμπληρωματική αίτηση συνταξιοδότησης, με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία υποβολής της πρώτης αίτησης και για τον δεύτερο πρώην φορέα κύριας ασφάλισης, πλην του Δημοσίου.

Η συμπληρωματική αίτηση πρέπει να υποβληθεί μέχρι 31.10.2018, η συνταξιοδότηση αφορά το σύνολο των πρώην Ταμείων και αρχίζει από την πρώτη υποβληθείσα αίτηση. Η περικοπή του 60% λόγω απασχόλησης, δεν έχει εφαρμογή για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αρχικής αίτησης μέχρι την υποβολή της συμπληρωματικής και πάντως μέχρι 31.10.2018.

Εναλλακτικά σύμφωνα με τα όσα γράφει στο insider.gr μπορούν να ανακαλέσουν την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης, υποβάλλοντας σχετική αίτηση μέχρι 31.10.2018 και ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα εφαρμογής των διατάξεων περί απασχόλησης συνταξιούχου (ψαλίδι 60%). Ωστόσο χάνουν την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης.

Το δέλεαρ για τους παραλλήλως ασφαλισμένους είναι η προσαύξηση που δίνει ο νόμος Κατρούγκαλου σε όσους πλήρωναν υψηλές εισφορές και όχι η δικαίωση δυο ανταποδοτικών συντάξεων.

Όπως ξεκαθαρίζει η χθεσινή εγκύκλιος, την προσαύξηση δικαιούνται οι παλαιοί ασφαλισμένοι που υπάγονταν υποχρεωτικά στην ασφάλιση δύο πρώην Ταμείων ή το Δημόσιο και κατέβαλαν δύο ασφαλιστικές εισφορές, όπως και οι νέοι ασφαλισμένοι, που είχαν επιλέξει να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλιση τους και στο δεύτερο φορέα, καταβάλλοντας το σύνολο των προβλεπόμενων εισφορών.

Αντίθετα, δεν δικαιούνται προσαύξησης παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι, που ασφαλίζονταν υποχρεωτικά και ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε ένα μόνο Ταμείο και κατέβαλλαν μια μόνο εισφορά. Αυτοί δικαιούνται μία εθνική και μία ανταποδοτική σύνταξη. Οι επιπλέον εισφορές θα αυξήσουν την βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής τους σύνταξης.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω