Αγαπάμε και θα αγαπάμε τη ΔΕΘ μας

ΑΠΟΨΕΙΣ 11.9.2018 | 23:10 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Αγαπάμε και θα αγαπάμε τη ΔΕΘ μας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || [email protected]

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι συνυφασμένη με τη ζωή μου. Όχι γιατί είναι το σύμβολο και ένα σημαντικό γεγονός για την πόλη που γεννήθηκα. Αλλά γιατί έτσι όπως τα έφερε η μοίρα, ήταν και παραμένει σημείο αναφοράς για την οικογένειά μου.

Τέτοιες μέρες, προετοιμασίας της ΔΕΘ, έβλεπα τον πατέρα μου να ξημεροβραδιάζεται στους χώρους της έκθεσης για να ετοιμάσει το περίπτερο της εταιρείας όπου εργαζόταν. 

Τουλάχιστον τις επόμενες 15 μέρες που ήταν σε λειτουργία η έκθεση, γιατί τόσο ήταν τις παλιές καλές εποχές, είχα την ευχέρεια να τριγυρνώ μέσα εκεί, ένας «μπόμπιρας που ξεπόρτισε» και τα ήθελε όλα.

Μπορεί τότε να μην είχα εντρυφήσει – λόγω ηλικίας – στο λουκάνικο και την μπύρα, αλλά λίγο τα ζεστά ψωμάκια των φούρνων που έψηναν καρβέλια ολόκληρα και μοίραζαν στον κόσμο, λίγο οι λιχουδιές από τις υπόλοιπες συσκευές για την κουζίνα, λίγο ο εξαιρετικός και αυθεντικός χαλβάς Φαρσάλων (αν δεν πήγαινες κανένα ταξίδι προς τα Τέμπη, δεν τον έβρισκες μέσα στην πόλη εκείνη την εποχή), περίμενα πώς και πώς να έρθουν εκείνες οι μέρες.

Μετά την εφηβεία και όπως η ΔΕΘ ατονούσε από ενδιαφέρον και έχανε την αίγλη της χρόνο με τον χρόνο, την αφήσαμε κι εμείς με τους φίλους πια. Όχι αποκρουστική, αλλά σίγουρα αδιάφορη. Μέχρι που την τελευταία δεκαετία άλλαξαν όλα. Για τη ΔΕΘ με ένα δίδυμο που δούλεψαν, εμπνεύστηκαν, άφησαν διαφορές και φιλοδοξίες στην άκρη και σήμερα αναγνωρίζονται από όλους για την πολύ καλή δουλειά που έκαναν. Οι Ποζρικίδης-Τζήκας σίγουρα έχουν γράψει τη δική τους ιστορία.

Αλλά και προσωπικά από το 2008, που ήταν το πρώτο μου –εκπαιδευτικό - πολιτικό ρεπορτάζ στην 73η ΔΕΘ. Μέχρι σήμερα, που οι πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη είναι «κλεισμένες». Γιατί ΔΕΘ είναι αυτή και την αγαπάμε. Γι’ αυτό θα την υπηρετούμε…
 

 

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #122 (08/09/2018-09/09/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω